psse-slupca.pl

Tarta flambée z pieczarkami i boczkiem • przepis • składniki • przygotowanie

Wypróbuj przepis na kruchą tartę z aromatycznym serem kozim, boczkiem i pieczarkami!

Tarta flambée z pieczarkami i boczkiem

Wypróbuj przepis na kruchą tartę z aromatycznym serem kozim, boczkiem i pieczarkami!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mleko - 80 ml
cukier - 0,5 łyżeczki
drożdże świeże - 30 g
woda - 250 ml
mąka pszenna tortowa - 500 g
oliwa z oliwek - 4 łyżki
cebula dymka - 4 szt.
boczek parzony - 80 g
cremé fraîche - 75 g
pieczarka - 125 g
pieprz czarny - 1 szczypta
ser kozi - 150 g
sól - 1 szczypta
tymianek suszony - 0,5 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.CIASTO DROŻDŻE ROZCIERAMY:
z cukrem, mieszamy z podgrzanym mlekiem i odstawiamy na kilkanaście minut, aż zaczną pracować (pojawią się pęcherzyki powietrza).
2.MĄKĘ Z SOLĄ:
przesiewamy na stolnicę.
3.FORMUJEMY WGŁĘBIENIE I:
energicznie wlewamy w nie drożdżowy zaczyn.
4.WYRABIAMY CIASTO STOPNIOWO,:
dodając oliwę oraz wodę.
5.ODSTAWIAMY W CIEPŁE:
miejsce mniej więcej na 1,5 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
6.FARSZ PIECZARKI OCZYSZCZAMY:
i kroimy w cienkie plasterki.
7.DYMKI OCZYSZCZAMY I:
kroimy w krążki.
8.BOCZEK KROIMY W:
drobne paski.
9.SER KOZI MIESZAMY:
z crème fraîche i tymiankiem, doprawiamy solą i pieprzem.
10.DWIE BLACHY WYKŁADAMY:
pergaminem i posypujemy mąką.
11.CIASTO DZIELIMY NA:
pół, delikatnie rozwałkowujemy i przekładamy na obie blachy.
12.ODSTAWIAMY NA 15:
minut do wyrośnięcia.
13.NA OBU CIASTACH:
rozsmarowujemy masę serową i układamy plasterki grzybów.
14.POSYPUJEMY KRĄŻKAMI DYMKI:
i paskami boczku.
15.BLACHY PIECZEMY JEDNA:
po drugiej w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220°C przez 12 minut, aż placki będą chrupiące.
16.PRZED PODANIEM POSYPUJEMY:
świeżo zmielonym pieprzem.
Tarta flambée z pieczarkami i boczkiem

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

CIASTO DROŻDŻE ROZCIERAMY

z cukrem, mieszamy z podgrzanym mlekiem i odstawiamy na kilkanaście minut, aż zaczną pracować (pojawią się pęcherzyki powietrza).

2

MĄKĘ Z SOLĄ

przesiewamy na stolnicę.

3

FORMUJEMY WGŁĘBIENIE I

energicznie wlewamy w nie drożdżowy zaczyn.

4

WYRABIAMY CIASTO STOPNIOWO,

dodając oliwę oraz wodę.

5

ODSTAWIAMY W CIEPŁE

miejsce mniej więcej na 1,5 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.

6

FARSZ PIECZARKI OCZYSZCZAMY

i kroimy w cienkie plasterki.

7

DYMKI OCZYSZCZAMY I

kroimy w krążki.

8

BOCZEK KROIMY W

drobne paski.

9

SER KOZI MIESZAMY

z crème fraîche i tymiankiem, doprawiamy solą i pieprzem.

10

DWIE BLACHY WYKŁADAMY

pergaminem i posypujemy mąką.

11

CIASTO DZIELIMY NA

pół, delikatnie rozwałkowujemy i przekładamy na obie blachy.

12

ODSTAWIAMY NA 15

minut do wyrośnięcia.

13

NA OBU CIASTACH

rozsmarowujemy masę serową i układamy plasterki grzybów.

14

POSYPUJEMY KRĄŻKAMI DYMKI

i paskami boczku.

15

BLACHY PIECZEMY JEDNA

po drugiej w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220°C przez 12 minut, aż placki będą chrupiące.

16

PRZED PODANIEM POSYPUJEMY

świeżo zmielonym pieprzem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3388,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

847,2 kcal

🥑

Tłuszcz

36,2 g

🌾

Węglowodany

103,0 g

🥬

Błonnik

25,5 g

💪

Białko

25,5 g

Podobne przepisy

Tarta flambée z pieczarkami i boczkiem - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl