psse-slupca.pl

Śledzie z żurawinami i rodzynkami w sosie pomidorowym • przepis • składniki • przygotowanie

Śledzie i słodkie smaki to połączenie idealne! Sprawdź, jak komponują się z żurawinami i rodzynkami, wykorzystując przepis, który zagości w Twojej kuchni na dłużej!

Śledzie z żurawinami i rodzynkami w sosie pomidorowym

Śledzie i słodkie smaki to połączenie idealne! Sprawdź, jak komponują się z żurawinami i rodzynkami, wykorzystując przepis, który zagości w Twojej kuchni na dłużej!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

śledzie matiasy - 1 kg
koncentrat pomidorowy - 5 łyżek
liść laurowy - 3 szt.
miód - 5 łyżek
olej rzepakowy - 185 ml
rodzynki - 70 g
sól - 1 szczypta
żurawina suszona - 40 g
cebula - 6 szt.
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
ziele angielskie - 5 szt.

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY ŚLEDZIE:
Śledzie wyjmujemy z zalewy, osuszamy lekko ręcznikiem papierowym, kroimy na ok. 2-centymetrowe kawałki.
2.PRZESMAŻAMY CEBULĘ I DODATKI:
Obieramy cebulę, kroimy ją w piórka. Rozgrzewamy na patelni łyżkę oleju, szklimy cebulę, posypując ją szczyptą soli. Dodajemy koncentrat pomidorowy, miód, przyprawy i smażymy razem ok. 2 minut, po czym wlewamy resztę oleju i smażymy jeszcze 5 minut.
3.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI I PRZEKŁADAMY ŚLEDZIE DO SŁOIKÓW:
Do zimnej zalewy dodajemy śledzie i przekładamy do słoików. Wstawiamy do lodówki, żeby się przegryzły. Śledzie są dobre już po 24 godzinach, ale jeszcze lepsze z każdym kolejnym dniem.
Śledzie z żurawinami i rodzynkami w sosie pomidorowym

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY ŚLEDZIE

Śledzie wyjmujemy z zalewy, osuszamy lekko ręcznikiem papierowym, kroimy na ok. 2-centymetrowe kawałki.

2

PRZESMAŻAMY CEBULĘ I DODATKI

Obieramy cebulę, kroimy ją w piórka. Rozgrzewamy na patelni łyżkę oleju, szklimy cebulę, posypując ją szczyptą soli. Dodajemy koncentrat pomidorowy, miód, przyprawy i smażymy razem ok. 2 minut, po czym wlewamy resztę oleju i smażymy jeszcze 5 minut.

3

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI I PRZEKŁADAMY ŚLEDZIE DO SŁOIKÓW

Do zimnej zalewy dodajemy śledzie i przekładamy do słoików. Wstawiamy do lodówki, żeby się przegryzły. Śledzie są dobre już po 24 godzinach, ale jeszcze lepsze z każdym kolejnym dniem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4531 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

566,4 kcal

🥑

Tłuszcz

39,5 g

🌾

Węglowodany

29,6 g

🥬

Błonnik

2,6 g

💪

Białko

26,7 g

Podobne przepisy

Śledzie z żurawinami i rodzynkami w sosie pomidorowym - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl