psse-slupca.pl

Spaghetti puttanesca • przepis • składniki • przygotowanie

Szybkie spaghetti we włoskim stylu? To musi być spaghetti puttanesca! Przygotujesz je w kilka minut, a jego wyjątkowy smak zostanie z Tobą na długo!

Spaghetti puttanesca

Szybkie spaghetti we włoskim stylu? To musi być spaghetti puttanesca! Przygotujesz je w kilka minut, a jego wyjątkowy smak zostanie z Tobą na długo!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bazylia świeża - 5 g
pieprz biały - 2 szczypty
cebula - 1 szt.
oliwki czarne - 100 g
kapar - 60 g
makaron spaghetti - 240 g
oliwki zielone - 100 g
parmezan - 60 g
pomidorki koktajlowe - 8 szt.
anchois - 4 szt.
passata pomidorowa - 300 g
ząbek czosnku - 4 szt.

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY MAKARON:
Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
2.SMAŻYMY CZOSNEK I CEBULKĘ Z PASSATĄ POMIDOROWĄ:
Czosnek pokrojony w plasterki i cebulę pokrojoną w kostkę smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy passatę. Całość mieszamy.
3.DODAJEMY OLIWKI I KAPARY:
Dodajemy oliwki pokrojone na pół i kapary.
4.DODAJEMY FILETY ANCHOVIES:
Pod koniec gotowania dodajemy drobno pokrojone filety anchovies, porwane na kawałki listki bazylii oraz pieprz.
5.DODAJEMY MAKARON I POMIDORKI KOKTAJLOWE:
Makaron odcedzamy i dodajemy do passaty razem z przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.
6.PODAJEMY SPAGHETTI:
Spaghetti przekładamy na talerz. Z wierzchu oprószamy parmezanem startym na drobnych oczkach.
Spaghetti puttanesca

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY MAKARON

Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

2

SMAŻYMY CZOSNEK I CEBULKĘ Z PASSATĄ POMIDOROWĄ

Czosnek pokrojony w plasterki i cebulę pokrojoną w kostkę smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy passatę. Całość mieszamy.

3

DODAJEMY OLIWKI I KAPARY

Dodajemy oliwki pokrojone na pół i kapary.

4

DODAJEMY FILETY ANCHOVIES

Pod koniec gotowania dodajemy drobno pokrojone filety anchovies, porwane na kawałki listki bazylii oraz pieprz.

5

DODAJEMY MAKARON I POMIDORKI KOKTAJLOWE

Makaron odcedzamy i dodajemy do passaty razem z przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.

6

PODAJEMY SPAGHETTI

Spaghetti przekładamy na talerz. Z wierzchu oprószamy parmezanem startym na drobnych oczkach.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1606,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

535,5 kcal

🥑

Tłuszcz

15,8 g

🌾

Węglowodany

76,8 g

🥬

Błonnik

22,3 g

💪

Białko

22,3 g

Podobne przepisy

Spaghetti puttanesca - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl