Tosty z piwnymi pieczarkami • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszna przekąska nie tylko dla fanów złotego trunku – chrupiące tosty z warstwą piwnych pieczarek i startym serem.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE NA PATELNI
lub w rozgrzanym piekarniku opiekamy z dwóch stron kromki bagietki.
ODKŁADAMY NA
bok.
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
odrobinę oliwy z oliwek.
WRZUCAMY POKROJONĄ W
piórka cebulę oraz posiekany czosnek.
PODSMAŻAMY MINUTĘ, A
następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i całość podsmażamy jeszcze dwie minuty, mieszając od czasu do czasu.
NASTĘPNIE NA PATELNIĘ
wlewamy piwo.
GOTUJEMY NA DUŻYM
ogniu, aż płyn odparuje.
ZDEJMUJEMY PIECZARKI Z
ognia, nakładamy na kawałki pieczywa i posypujemy startym serem grana padano.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1240 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
310 kcal
Tłuszcz
14,2 g
Węglowodany
28,8 g
Błonnik
16,5 g
Białko
16,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa kurkowa
Zupa kurkowa to jedno z tych dań, które przywołują wspomnienia letnich spacerów po lesie i zapach świeżo zebranych grzybów. Jej wyjątkowy smak i aromat zawdzięcza przede wszystkim kurkom, które nadają zupie delikatnego aromatu lasu. Ta zupa to prawdziwa gratka dla miłośników grzybów, idealnie sprawdzająca się zarówno jako przystawka, jak i danie główne.

Poduszeczki brzoskwiniowe
Połówki brzoskwiń wypełnione masą serową, ułożone na delikatnym cieście – oto pomysł na prosty i smaczny deser.

Ciasto z marcepanem
Wilgotne i pełne migdałów ciasto z marcepanem, czyli idealny deser na chłodniejsze dni! Koniecznie spróbuj tego połączenia smaków zaproponowanego przez Kingę.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kuleczki z gorgonzoli i rozmarynu
Pyszna serowa przekąska z dodatkiem wina, doprawiona płatkami migdałów i rozmarynem oczaruje gości na każdym przyjęciu!

Placuszki warzywne
Marchew, cukinia i brokuły to podstawa warzywnych placków według DG! Podane z jogurtem i parmezanem smakują wybornie!

Kanapki z chałki ze śliwkami i orzechami smażonymi w miodzie
Chrupiąca chałka podsmażana z odrobiną cynamonu i podana z dodatkiem twarożku, śliwek i orzechów z miodem. Brzmi jak idealny pomysł na słodkie jesienne śniadanie? To się świetnie składa, bo właśnie taki jest!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Brukselka pod beszamelem i parmezanem
Dodatek do obiadu lub samodzielne danie – brukselka zapiekana pod beszamelem! Łatwy przepis Kingi Paruzel z pewnością trafi do Waszych ulubionych!

Sos teriyaki
Sos teriyaki to niezwykle smaczny dodatek do dań kuchni japońskiej. To także obowiązkowy

Risotto cytrynowo-kaparowe ze smażonymi krewetkami
Aksamitne risotto i idealnie przyrządzone krewetki skropione cytryną doskonale współgrają ze sobą w tym daniu. Przygotuj klasykę kuchni w stylu włoskim dla siebie i bliskich!