psse-slupca.pl

Pasta alla Norma – sycylijski makaron z bakłażanem • przepis • składniki • przygotowanie

Klasyk włoskiej kuchni, w którym króluje bakłażan. Pasta alla Norma to świetny pomysł na pyszne danie z prostych składników. Wypróbuj!

Pasta alla Norma – sycylijski makaron z bakłażanem

Klasyk włoskiej kuchni, w którym króluje bakłażan. Pasta alla Norma to świetny pomysł na pyszne danie z prostych składników. Wypróbuj!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bakłażan - 400 g
makaron penne - 450 g
oliwa z oliwek - 55 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
chili mielone - 0,5 łyżeczki
pomidory krojone z puszki - 400 g
ser ricotta - 200 g
sól - 1 szczypta
parmezan tarty - 2 łyżki
oregano suszone - 1 łyżeczka
bazylia świeża - 5 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BAKŁAŻAN:
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Bakłażany kroimy w kostkę, skrapiamy połową ilości oliwy, oprószamy solą i pieprzem. Przekładamy na blaszkę. Pieczemy ok. 30 minut, aż nabiorą złotego koloru.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Na rozgrzane dno patelni wlewamy oliwę, dodajemy pomidory z puszki oraz płatki chili i roztarte w dłoniach oregano. Całość dusimy ok. 10 minut.
3.GOTUJEMY MAKARON:
Makaron gotujemy al dente w mocno osolonej wodzie. Odcedzamy, zostawiając odrobinę wody po gotowaniu makaronu, gdyby sos był zbyt gęsty.
4.ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI:
Do sosu dodajemy ugotowany makaron. Całość mieszamy, a następnie dodajemy bakłażany oraz świeżą bazylię. Jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Na koniec dodajemy ricottę oraz starty parmezan.
Pasta alla Norma – sycylijski makaron z bakłażanem

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BAKŁAŻAN

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Bakłażany kroimy w kostkę, skrapiamy połową ilości oliwy, oprószamy solą i pieprzem. Przekładamy na blaszkę. Pieczemy ok. 30 minut, aż nabiorą złotego koloru.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Na rozgrzane dno patelni wlewamy oliwę, dodajemy pomidory z puszki oraz płatki chili i roztarte w dłoniach oregano. Całość dusimy ok. 10 minut.

3

GOTUJEMY MAKARON

Makaron gotujemy al dente w mocno osolonej wodzie. Odcedzamy, zostawiając odrobinę wody po gotowaniu makaronu, gdyby sos był zbyt gęsty.

4

ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI

Do sosu dodajemy ugotowany makaron. Całość mieszamy, a następnie dodajemy bakłażany oraz świeżą bazylię. Jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Na koniec dodajemy ricottę oraz starty parmezan.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2516,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

629,2 kcal

🥑

Tłuszcz

18 g

🌾

Węglowodany

96,5 g

🥬

Błonnik

22,3 g

💪

Białko

22,3 g

Podobne przepisy

Pasta alla Norma – sycylijski makaron z bakłażanem - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl