psse-slupca.pl

Ciasto ucierane z gruszkami i imbirem • przepis • składniki • przygotowanie

Wyjątkowe ciasto ucierane z gruszkami z aromatycznym dodatkiem tartego imbiru. To pyszny pomysł na idealną, słodką przekąskę do gorącej kawy lub herbaty.

Ciasto ucierane z gruszkami i imbirem

Wyjątkowe ciasto ucierane z gruszkami z aromatycznym dodatkiem tartego imbiru. To pyszny pomysł na idealną, słodką przekąskę do gorącej kawy lub herbaty.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka pszenna - 215 g
sól - 1 szczypta
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
masło - 115 g
cukier - 100 g
jajko - 3 szt.
imbir mielony - 1 łyżeczka
jogurt grecki - 140 g
gruszka - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI:
W pojemniku miksującym odważamy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Składniki mieszamy, używając programugotowanie wg ustawień własnych / czas 5 sekund / obroty 5. Następnie składniki przekładamy do miski.
2.UCIERAMY MASŁO Z CUKREM:
W pojemniku miksującym odważamy miękkie masło i cukier. Do urządzenia wkładamy nasadkę mieszającą i ucieramy masło z cukrem, aż będzie puszyste i białe, używając programugotowanie wg ustawień własnych / czas 5 minut / obroty 3.
3.DODAJEMY JAJKA:
Do utartego masła dodajemy jedno jajko i wybieramy programgotowanie wg ustawień własnych / czas 3 minuty / obroty 3. Kolejne jajka dodajemy co minutę.
4.MIESZAMY CIASTO:
Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach i przekładamy do pojemnika miksującego. Następnie zamykamy pokrywę urządzenia i wybieramy programgotowanie wg ustawień własnych / obroty 3. Przez otwór w pokrywie na zmianę, stopniowo, w trzech turach, dodajemy suche składniki i jogurt. Po wmieszaniu ostatniej porcji składników całość mieszamy jeszcze przez ok. 10 sekund.
5.PIECZEMY CIASTO:
Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plastry. Owoce układamy na cieście, które pieczemy przez ok. 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C lub do momentu, w którym patyczek włożony w ciasto będzie suchy.
Ciasto ucierane z gruszkami i imbirem

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI

W pojemniku miksującym odważamy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Składniki mieszamy, używając programugotowanie wg ustawień własnych / czas 5 sekund / obroty 5. Następnie składniki przekładamy do miski.

2

UCIERAMY MASŁO Z CUKREM

W pojemniku miksującym odważamy miękkie masło i cukier. Do urządzenia wkładamy nasadkę mieszającą i ucieramy masło z cukrem, aż będzie puszyste i białe, używając programugotowanie wg ustawień własnych / czas 5 minut / obroty 3.

3

DODAJEMY JAJKA

Do utartego masła dodajemy jedno jajko i wybieramy programgotowanie wg ustawień własnych / czas 3 minuty / obroty 3. Kolejne jajka dodajemy co minutę.

4

MIESZAMY CIASTO

Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach i przekładamy do pojemnika miksującego. Następnie zamykamy pokrywę urządzenia i wybieramy programgotowanie wg ustawień własnych / obroty 3. Przez otwór w pokrywie na zmianę, stopniowo, w trzech turach, dodajemy suche składniki i jogurt. Po wmieszaniu ostatniej porcji składników całość mieszamy jeszcze przez ok. 10 sekund.

5

PIECZEMY CIASTO

Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plastry. Owoce układamy na cieście, które pieczemy przez ok. 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C lub do momentu, w którym patyczek włożony w ciasto będzie suchy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2681,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

223,5 kcal

🥑

Tłuszcz

9,7 g

🌾

Węglowodany

30 g

🥬

Błonnik

1,6 g

💪

Białko

5 g

Podobne przepisy