Zupa pieczarkowa z makaronem • przepis • składniki • przygotowanie
Zupa pieczarkowa z makaronem to klasyczne danie, które zachwyca swoją prostotą i wielowymiarowym smakiem. Idealna na każdą okazję, w sam raz na ciepłe i chłodne dni. Sprawdźcie nasz przepis na tę smaczną i pożywną zupę!

Czas przygotowania
140 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Marchewkę, pietruszkę oraz seler myjemy, a potem obieramy. Seler i pietruszkę przekrajamy na ćwiartki. Marchewkę zostawiamy w całości.
PRZYGOTOWUJEMY PORCJĘ ROSOŁOWĄ
Porcję rosołową myjemy i osuszamy.
WRZUCAMY DO GARNKA WSZYSTKIE SKŁADNIKI
Do garnka wkładamy porcję rosołową oraz wszystkie warzywa i zalewamy wodą.
GOTUJEMY BULION
Garnek ustawiamy na kuchence i zaczynamy gotować. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień do minimum.
DOPRAWIAMY WYWAR
Do wywaru wsypujemy sól, pieprz, ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotujemy bulion przez kolejne 1,5 godziny. W międzyczasie wyławiamy z niego szumowiny łyżką cedzakową.
WYŁAWIAMY SKŁADNIKI
Z bulionu wyławiamy porcję rosołową, wszystkie warzywa oraz liście laurowe i ziele angielskie. Porcję rosołową obieramy i dzielimy na drobne kawałki. Marchewkę kroimy w drobną kosteczkę. Mięso oraz marchew dodajemy do bulionu, a z reszty możemy przygotować warzywne kotleciki lub pasztet.
PRZYGOTOWUJEMY PIECZARKI I CEBULĘ
Pieczarki myjemy i osuszamy na durszlaku. Odcinamy od nich końcówkę nóżki i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.
SMAŻYMY SKŁADNIKI
Na patelni rozgrzewamy masło z olejem i podsmażamy na nim cebulę, a gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki. Mieszamy i dusimy przez 8 minut.
DODAJEMY PIECZARKI I CEBULĘ DO BULIONU
Zawartość patelni dodajemy do bulionu i gotujemy przez kolejne 10 minut.
WRZUCAMY MAKARON DO GOTUJĄCEGO SIĘ BULIONU
W międzyczasie wrzucamy makaron do zupy i gotujemy do miękkości.
ZABIELAMY ZUPĘ
Do kubka wlewamy 3-4 łyżki zupy, a następnie dodajemy śmietanę i mieszamy. Powoli dodajemy do garnka z bulionem. Podgrzewamy przez 2 minut, nie pozwalając, aby zupa się zagotowała i zdejmujemy garnek z kuchenki.
PODAJEMY ZUPĘ
Pietruszkę myjemy i osuszamy, a następnie drobno siekamy. Do misek rozlewamy zupę i posypujemy pietruszką. Pyszna zupa jest gotowa!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1676,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
419,2 kcal
Tłuszcz
17,4 g
Węglowodany
43,7 g
Błonnik
6,2 g
Białko
25,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bruk z polędwicy wołowej podany na purée z marchwi
Lubisz wołowinę? Podejdź do niej z wielką atencją, a ona odwdzięczy się wspaniałym smakiem.

Wigilijne racuchy z receptury mojej babci
Wigilijne racuchy z receptury mojej babci

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym, to proste danie, które zachwyca swoim smakiem i nadaje się do spożycia także dla najmłodszych domowników. Pulpeciki to potrawa, która kojarzy się nam sentymentalnie z uwagi na to, że często karmiły nas nią babcie. Jak przyrządzić pyszne pulpety z indyka w aromatycznym sosie domowym, takie jak u babci? Wypróbuj nasz przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pizza xxl
Idealne ciasto, delikatna mozzarella, złocisty ser gouda, świeża cukinia, pachnąca bazylia... Taka powinna być pizza!

Monogram cake
Szukasz przepisu na wyjątkowy tort? Chcesz spersonalizować wypiek, by uczcić szczególną okazję dla bliskiej ci osoby? Przygotuj monogram cake według przepisu Pawła Małeckiego!

Deser wegański à la snickers
Wypróbuj przepis na pyszny deser dla najmłodszych! Z kaszą jaglaną, czekoladą, kremem z daktyli i orzeszkami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pęczak z orzechami i pieczarkami
Spróbuj kaszy pełnej smaku i aromatów – z dodatkiem orzechów, kwasu chlebowego, a także orzeźwiającej cytryny!

Taco burgery z salsą z ogórka
Taco, a może burger? Z tym przepisem Karola nie musisz wybierać! Przygotuj to pełne aromatycznego mięsa i przypraw danie, któremu świeżości nadaje salsa z ogórka.

Kurczak z farszem orzechowym i śliwkami
Karol Okrasa zdradza swój przepis na idealny farsz do kurczaka pieczonego w całości! Z kaszą, mielonym mięsem, orzechami i wędzonymi śliwkami – spróbuj koniecznie!