psse-slupca.pl

Hamburgery orzechowe w chlebie • przepis • składniki • przygotowanie

Aromatyczne mięso podane z chrupiącą domową bułeczką czyli hamburger inspirowany Ameryką, ale w marokańskim stylu!

Hamburgery orzechowe w chlebie

Aromatyczne mięso podane z chrupiącą domową bułeczką czyli hamburger inspirowany Ameryką, ale w marokańskim stylu!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni

Składniki

masło - 100 g
mieszanka do wypieku chleba - 500 g
mąka pszenna - 2 łyżki
rukola - 150 g
masło orzechowe - 2 łyżki
cebula - 2 szt.
cynamon - 2 łyżeczki
mięso mielone wołowe - 1 kg
morele suszone - 200 g
olej rzepakowy - 10 ml
pieprz czarny, ziarnisty - 2 łyżeczki
kolendra ziarna - 3 łyżeczki
kolendra świeża - 45 g
papryka czerwona - 2 szt.
pieprz biały - 1 szczypta
ząbek czosnku - 0,5 szt.
jogurt grecki - 250 g
mięta świeża - 25 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pistacje - 150 g
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ PAPIER:
do pieczenia blachę do pieczenia patelnię grillową folię spożywczą Przygotuj wcześniej Papryki polej olejem rzepakowym i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez mniej więcej 20 minut.
2.NASTĘPNIE PAPRYKI OBIERZ:
i pozbaw gniazd nasiennych.
3.PISTACJE UPRAŻ NA:
suchej patelni i rozgnieć na mniejsze kawałki.
4.CIASTO CIASTO WYRABIAMY:
według instrukcji na opakowaniu, z dodatkiem letniej wody, na gładką masę.
5.NASTĘPNIE PRZEKŁADAMY JE:
do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na mniej więcej 30 minut.
6.WYROŚNIĘTE CIASTO WYRABIAMY:
na blacie lub desce do krojenia posypanej mąką pszenną.
7.NASTĘPNIE DZIELIMY JE:
na mniejsze części i rozwałkowujemy na cienkie placki.
8.PLACKI SMAŻYMY Z:
obu stron na mocno rozgrzanej patelni grillowej (ciasto musi się zarumienić z obu stron). CZOSNEK KROIMY NA: plasterki.
9.NA CZYSTEJ PATELNI:
rozpuszczamy masło, dodajemy plastry czosnku, chwilę smażymy.
10.HAMBURGERY NA ROZGRZANĄ:
patelnię wylewamy niewielką ilość oleju rzepakowego, szklimy pokrojone w drobną kostkę cebule oraz 1 posiekany ząbek czosnku.
11.W MOŹDZIERZU UCIERAMY:
3 łyżeczki suszonej kolendry, 2 łyżeczki pieprzu w ziarnach oraz 2 łyżeczki cynamonu, następnie wszystkie przyprawy dodajemy na patelnię, zmniejszamy ogień i chwilę podduszamy (jeśli jest taka potrzeba, podlewamy całość niewielką ilością oleju rzepakowego).
12.NASTĘPNIE PRZEKŁADAMY DO:
miseczki w celu wystudzenia.
13.MIĘSO MIELONE PRZEKŁADAMY:
do czystej miski, mięso rwiemy na mniejsze kawałki.
14.DO MIĘSA PRZEKŁADAMY:
przestudzoną cebulę przesmażoną wcześniej z czosnkiem i przyprawami, 1 ząbek czosnku, drobno posiekany, pokrojone w kostkę morele, sól, biały mielony pieprz, 1 pęczek kolendry, drobno posiekany oraz 2-3 łyżki masła orzechowego.
15.CAŁOŚĆ WYRABIAMY ZA:
pomocą dłoni na jednolitą i dość zbitą masę.
16.NASTĘPNIE MIĘSO DOPRAWIAMY:
solą i ponownie chwilę wyrabiamy.
17.DESKĘ DO KROJENIA:
polewamy niewielką ilością oleju rzepakowego i wykładamy na nią mięso.
18.MIĘSO OBTACZAMY W:
oleju, by nie kleiło się do rąk.
19.MIĘSO DZIELIMY NA:
5 kawałków, ręce smarujemy olejem rzepakowym.
20.KAWAŁKOM MIĘSA NADAJEMY:
kształt grubych (ok.
21.1,5 CM) HAMBURGERÓW:
(hamburgery na całej powierzchni powinny mieć równą grubość).
22.GOTOWE HAMBURGERY UKŁADAMY:
na blaszce lub talerzu wyłożonym papierem pergaminowym, całość zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na kilka minut do lodówki, by hamburgery stężały.
23.NASTĘPNIE SMAŻYMY JE:
na patelni grillowej.
24.SOS WCZEŚNIEJ UPIECZONĄ,:
pozbawioną gniazd nasiennych i obraną ze skóry paprykę kroimy w drobną kostkę, następnie przekładamy ją do miski.
25.DODAJEMY POSIEKANY ZĄBEK:
czosnku, posiekany pęczek mięty, całość doprawiamy pieprzem i solą.
26.NA SAM KONIEC:
dodajemy jogurt grecki i orzechy pistacjowe.
27.CAŁOŚĆ POLEWAMY NIEWIELKĄ:
ilością oliwy z oliwek.
28.MIESZAMY, ODSTAWIAMY DO:
lodówki.
29.JAK PODAWAĆ USMAŻONE:
kawałki chleba wkładamy na kilka minut do piekarnika w celu podgrzania.
30.NA JEDEN KAWAŁEK:
chleba wylewamy niewielką ilość masła z czosnkiem, wykładamy sos, układamy na nim kawałek mięsa, na mięso znów wykładamy sos oraz niewielką ilość rukoli.
31.PRZYKRYWAMY DRUGIM KAWAŁKIEM:
chleba, który polewamy masłem z czosnkiem i dekorujemy rukolą.
Hamburgery orzechowe w chlebie

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ PAPIER

do pieczenia blachę do pieczenia patelnię grillową folię spożywczą Przygotuj wcześniej Papryki polej olejem rzepakowym i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez mniej więcej 20 minut.

2

NASTĘPNIE PAPRYKI OBIERZ

i pozbaw gniazd nasiennych.

3

PISTACJE UPRAŻ NA

suchej patelni i rozgnieć na mniejsze kawałki.

4

CIASTO CIASTO WYRABIAMY

według instrukcji na opakowaniu, z dodatkiem letniej wody, na gładką masę.

5

NASTĘPNIE PRZEKŁADAMY JE

do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na mniej więcej 30 minut.

6

WYROŚNIĘTE CIASTO WYRABIAMY

na blacie lub desce do krojenia posypanej mąką pszenną.

7

NASTĘPNIE DZIELIMY JE

na mniejsze części i rozwałkowujemy na cienkie placki.

8

PLACKI SMAŻYMY Z

obu stron na mocno rozgrzanej patelni grillowej (ciasto musi się zarumienić z obu stron). CZOSNEK KROIMY NA: plasterki.

9

NA CZYSTEJ PATELNI

rozpuszczamy masło, dodajemy plastry czosnku, chwilę smażymy.

10

HAMBURGERY NA ROZGRZANĄ

patelnię wylewamy niewielką ilość oleju rzepakowego, szklimy pokrojone w drobną kostkę cebule oraz 1 posiekany ząbek czosnku.

11

W MOŹDZIERZU UCIERAMY

3 łyżeczki suszonej kolendry, 2 łyżeczki pieprzu w ziarnach oraz 2 łyżeczki cynamonu, następnie wszystkie przyprawy dodajemy na patelnię, zmniejszamy ogień i chwilę podduszamy (jeśli jest taka potrzeba, podlewamy całość niewielką ilością oleju rzepakowego).

12

NASTĘPNIE PRZEKŁADAMY DO

miseczki w celu wystudzenia.

13

MIĘSO MIELONE PRZEKŁADAMY

do czystej miski, mięso rwiemy na mniejsze kawałki.

14

DO MIĘSA PRZEKŁADAMY

przestudzoną cebulę przesmażoną wcześniej z czosnkiem i przyprawami, 1 ząbek czosnku, drobno posiekany, pokrojone w kostkę morele, sól, biały mielony pieprz, 1 pęczek kolendry, drobno posiekany oraz 2-3 łyżki masła orzechowego.

15

CAŁOŚĆ WYRABIAMY ZA

pomocą dłoni na jednolitą i dość zbitą masę.

16

NASTĘPNIE MIĘSO DOPRAWIAMY

solą i ponownie chwilę wyrabiamy.

17

DESKĘ DO KROJENIA

polewamy niewielką ilością oleju rzepakowego i wykładamy na nią mięso.

18

MIĘSO OBTACZAMY W

oleju, by nie kleiło się do rąk.

19

MIĘSO DZIELIMY NA

5 kawałków, ręce smarujemy olejem rzepakowym.

20

KAWAŁKOM MIĘSA NADAJEMY

kształt grubych (ok.

21

1,5 CM) HAMBURGERÓW

(hamburgery na całej powierzchni powinny mieć równą grubość).

22

GOTOWE HAMBURGERY UKŁADAMY

na blaszce lub talerzu wyłożonym papierem pergaminowym, całość zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na kilka minut do lodówki, by hamburgery stężały.

23

NASTĘPNIE SMAŻYMY JE

na patelni grillowej.

24

SOS WCZEŚNIEJ UPIECZONĄ,

pozbawioną gniazd nasiennych i obraną ze skóry paprykę kroimy w drobną kostkę, następnie przekładamy ją do miski.

25

DODAJEMY POSIEKANY ZĄBEK

czosnku, posiekany pęczek mięty, całość doprawiamy pieprzem i solą.

26

NA SAM KONIEC

dodajemy jogurt grecki i orzechy pistacjowe.

27

CAŁOŚĆ POLEWAMY NIEWIELKĄ

ilością oliwy z oliwek.

28

MIESZAMY, ODSTAWIAMY DO

lodówki.

29

JAK PODAWAĆ USMAŻONE

kawałki chleba wkładamy na kilka minut do piekarnika w celu podgrzania.

30

NA JEDEN KAWAŁEK

chleba wylewamy niewielką ilość masła z czosnkiem, wykładamy sos, układamy na nim kawałek mięsa, na mięso znów wykładamy sos oraz niewielką ilość rukoli.

31

PRZYKRYWAMY DRUGIM KAWAŁKIEM

chleba, który polewamy masłem z czosnkiem i dekorujemy rukolą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4743,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

948,6 kcal

🥑

Tłuszcz

42,0 g

🌾

Węglowodany

117,7 g

🥬

Błonnik

29,7 g

💪

Białko

29,7 g

Podobne przepisy

Hamburgery orzechowe w chlebie - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl