psse-slupca.pl

Zupa miso z warzywami i tofu • przepis • składniki • przygotowanie

Wystarczy 30 minut, żeby wyczarować smaki Japonii w swoim domu. Przygotuj zupę miso.

Zupa miso z warzywami i tofu

Wystarczy 30 minut, żeby wyczarować smaki Japonii w swoim domu. Przygotuj zupę miso.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

brokuł - 300 g
bulion warzywny - 1 l
grzyby shiitake - 100 g
pak choi - 125 g
marchew - 250 g
pasta miso, łagodna - 40 g
tofu - 125 g

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY MARCHEW:
Marchew obieramy i kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Jeśli gotujesz dla dzieci – za pomocą wykrawarki do warzyw wycinamy ryby lub smoki, według uznania.
2.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Brokuły dzielimy na małe różyczki. Kapustę pak choi oczyszczamy, białe łodygi i zielone liście kroimy oddzielnie w poprzek w szerokie paski. Grzyby oczyszczamy i kroimy w plasterki. Tofu osączamy i najpierw kroimy w plasterki, a następnie w romby.
3.GOTUJEMY ZUPĘ:
Bulion zagotowujemy, a następnie gotujemy w nim pod przykryciem marchew, brokuły i łodygi pak choi przez 5 minut. Dodajemy grzyby i zielone liście pak choi i gotujemy przez kolejne 2 minuty. Odlewamy 1 łyżkę wazową bulionu. Rozpuszczamy w niej 40 g pasty miso i wraz z tofu dodajemy do zupy, doprawiamy większą ilością pasty według uznania. Zupę podajemy w małych miseczkach.
Zupa miso z warzywami i tofu

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY MARCHEW

Marchew obieramy i kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Jeśli gotujesz dla dzieci – za pomocą wykrawarki do warzyw wycinamy ryby lub smoki, według uznania.

2

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Brokuły dzielimy na małe różyczki. Kapustę pak choi oczyszczamy, białe łodygi i zielone liście kroimy oddzielnie w poprzek w szerokie paski. Grzyby oczyszczamy i kroimy w plasterki. Tofu osączamy i najpierw kroimy w plasterki, a następnie w romby.

3

GOTUJEMY ZUPĘ

Bulion zagotowujemy, a następnie gotujemy w nim pod przykryciem marchew, brokuły i łodygi pak choi przez 5 minut. Dodajemy grzyby i zielone liście pak choi i gotujemy przez kolejne 2 minuty. Odlewamy 1 łyżkę wazową bulionu. Rozpuszczamy w niej 40 g pasty miso i wraz z tofu dodajemy do zupy, doprawiamy większą ilością pasty według uznania. Zupę podajemy w małych miseczkach.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

545,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

136,3 kcal

🥑

Tłuszcz

4,1 g

🌾

Węglowodany

18,2 g

🥬

Błonnik

9,3 g

💪

Białko

9,3 g

Podobne przepisy