psse-slupca.pl

Hiszpańskie albondigas • przepis • składniki • przygotowanie

Pożywne i smaczne danie w hiszpańskim stylu – albondigas. To wyśmienite klopsiki w przepysznym sosie, pełne aromatycznych dodatków, z mielonego mięsa, kiełbasy chorizo, z dodatkiem wyrazistych przypraw, a wszystko to z pomidorową nutą.

Hiszpańskie albondigas

Pożywne i smaczne danie w hiszpańskim stylu – albondigas. To wyśmienite klopsiki w przepysznym sosie, pełne aromatycznych dodatków, z mielonego mięsa, kiełbasy chorizo, z dodatkiem wyrazistych przypraw, a wszystko to z pomidorową nutą.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

mięso mielone wieprzowe - 400 g
mięso mielone wołowe - 200 g
jajko - 1 szt.
bułka tarta - 20 g
sól - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
papryka wędzona mielona - 1 łyżeczka
chili mielone - 0,5 łyżeczki
oliwa z oliwek -
chorizo - 50 g
cebula - 1 szt.
czosnek główka - 3 ząbki
papryczka chili czerwona - 1 szt.
oregano suszone - 1 łyżeczka
kumin - 0,5 łyżeczki
sos pomidorowy - 600 g
cynamon - 1 laska
liść laurowy - 1 szt.
natka pietruszki - 2 łyżki
ser Queijo Curado Vaca - 0,5 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI NA PULPETY:
Chorizo kroimy w drobną kostkę. Do miski wrzucamy mielone mięso, dodajemy do niego jajko, bułkę tartą, starte ząbki czosnku, połowę chorizo, przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wyrabiamy masę i formujemy z niej 16-20 klopsików o wielkości piłeczki do golfa.
2.SMAŻYMY PULPETY:
Patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu i wlewamy na nią kilka łyżek oliwy. Partiami przesmażamy na niej pulpety, aż zarumienią się z każdej strony, i odkładamy je na talerz.
3.SMAŻYMY WARZYWA I PRZYPRAWIAMY:
Delikatnie zmniejszamy ogień pod patelnią i wrzucamy na nią chorizo. Smażymy przez 2-3 minuty, aż wytopi się odrobina tłuszczu. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek i papryczkę chili drobno siekamy.
4.DODAJEMY PULPETY I PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Wrzucamy pulpety. Przykrywamy patelnię, sos zagotowujemy i dusimy całość na małym ogniu przez 20 minut.
5.PODAJEMY DANIE:
Albondigas posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz serem queijo curado vaca i podajemy.
Hiszpańskie albondigas

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI NA PULPETY

Chorizo kroimy w drobną kostkę. Do miski wrzucamy mielone mięso, dodajemy do niego jajko, bułkę tartą, starte ząbki czosnku, połowę chorizo, przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wyrabiamy masę i formujemy z niej 16-20 klopsików o wielkości piłeczki do golfa.

2

SMAŻYMY PULPETY

Patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu i wlewamy na nią kilka łyżek oliwy. Partiami przesmażamy na niej pulpety, aż zarumienią się z każdej strony, i odkładamy je na talerz.

3

SMAŻYMY WARZYWA I PRZYPRAWIAMY

Delikatnie zmniejszamy ogień pod patelnią i wrzucamy na nią chorizo. Smażymy przez 2-3 minuty, aż wytopi się odrobina tłuszczu. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek i papryczkę chili drobno siekamy.

4

DODAJEMY PULPETY I PRZYGOTOWUJEMY SOS

Wrzucamy pulpety. Przykrywamy patelnię, sos zagotowujemy i dusimy całość na małym ogniu przez 20 minut.

5

PODAJEMY DANIE

Albondigas posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz serem queijo curado vaca i podajemy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2939,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

734,9 kcal

🥑

Tłuszcz

48,1 g

🌾

Węglowodany

28,2 g

🥬

Błonnik

2,3 g

💪

Białko

46,4 g

Podobne przepisy