psse-slupca.pl

Ciasteczka z ciasta francuskiego z borówkami • przepis • składniki • przygotowanie

Ciasteczka francuskie z borówkami to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca w sobie delikatność ciasta francuskiego z soczystością świeżych owoców. Ich przygotowanie jest znacznie prostsze, niż mogłoby się wydawać. Jak przyrządzić te pyszne słodkości? Poznajcie nasz przepis!

Ciasteczka z ciasta francuskiego z borówkami

Ciasteczka francuskie z borówkami to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca w sobie delikatność ciasta francuskiego z soczystością świeżych owoców. Ich przygotowanie jest znacznie prostsze, niż mogłoby się wydawać. Jak przyrządzić te pyszne słodkości? Poznajcie nasz przepis!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ciasto francuskie - 1 szt.
borówki - 250 g
cukier - 4 łyżki
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
jajko - 1 szt.
cytryna - 0,5 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BORÓWKI:
Borówki myjemy i osuszamy na durszlaku. Gdy będą suche, wrzucamy je do miski i zasypujemy mąką ziemniaczaną oraz dwiema łyżkami cukru. Wyciskamy sok z połowy cytryny i także dodajemy do borówek. Wszystko razem mieszamy, delikatnie przyciskając borówki, aby wydobyć z nich sok, ale całkiem ich nie rozgnieść.
2.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Wyciągamy ciasto z lodówki i kroimy na kwadraty (powinno wyjść ok. 12 szt.). Obracamy każdy kwadrat, tak aby zrobić z niego romb.
3.NADZIEWAMY CIASTKA:
Na środku każdego rombu układamy łyżkę borówek, zlepiamy ze sobą dwa równoległe rogi i dociskamy je. Nakłuwamy je delikatnie widelcem.
4.PRZEKŁADAMY CIASTKA NA BLACHĘ:
Na blasze rozkładamy papier do pieczenia i przekładamy na niego pierwszą porcję ciastek.
5.SMARUJEMY CIASTKA JAJKIEM:
Jajko wbijamy do drugiej miseczki i mieszamy je widelcem. Rozbełtanym jajkiem smarujemy ciastka.
6.POSYPUJEMY CIASTKA CUKREM:
Nabieramy cukier na łyżeczkę i posypujemy nim ciastka.
7.PIECZEMY CIASTKA:
Wsuwamy blachę z ciastkami do piekarnika i pieczemy ok. 12 minut, aż zrobią się złociste. Po upieczeniu odkładamy ciastka do wystygnięcia i powtarzamy pieczenie kolejnej porcji ciastek (powtarzamy także smarowanie jajkiem i posypywanie cukrem).
Ciasteczka z ciasta francuskiego z borówkami

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BORÓWKI

Borówki myjemy i osuszamy na durszlaku. Gdy będą suche, wrzucamy je do miski i zasypujemy mąką ziemniaczaną oraz dwiema łyżkami cukru. Wyciskamy sok z połowy cytryny i także dodajemy do borówek. Wszystko razem mieszamy, delikatnie przyciskając borówki, aby wydobyć z nich sok, ale całkiem ich nie rozgnieść.

2

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Wyciągamy ciasto z lodówki i kroimy na kwadraty (powinno wyjść ok. 12 szt.). Obracamy każdy kwadrat, tak aby zrobić z niego romb.

3

NADZIEWAMY CIASTKA

Na środku każdego rombu układamy łyżkę borówek, zlepiamy ze sobą dwa równoległe rogi i dociskamy je. Nakłuwamy je delikatnie widelcem.

4

PRZEKŁADAMY CIASTKA NA BLACHĘ

Na blasze rozkładamy papier do pieczenia i przekładamy na niego pierwszą porcję ciastek.

5

SMARUJEMY CIASTKA JAJKIEM

Jajko wbijamy do drugiej miseczki i mieszamy je widelcem. Rozbełtanym jajkiem smarujemy ciastka.

6

POSYPUJEMY CIASTKA CUKREM

Nabieramy cukier na łyżeczkę i posypujemy nim ciastka.

7

PIECZEMY CIASTKA

Wsuwamy blachę z ciastkami do piekarnika i pieczemy ok. 12 minut, aż zrobią się złociste. Po upieczeniu odkładamy ciastka do wystygnięcia i powtarzamy pieczenie kolejnej porcji ciastek (powtarzamy także smarowanie jajkiem i posypywanie cukrem).

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1434,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

358,7 kcal

🥑

Tłuszcz

17,6 g

🌾

Węglowodany

43,7 g

🥬

Błonnik

2 g

💪

Białko

5,7 g

Podobne przepisy