psse-slupca.pl

Sałatka fattoush z kulkami sera labneh • przepis • składniki • przygotowanie

Przepis Kingi na delikatną i lekką sałatkę fattoush z kulkami labneh zaskoczy Cię doskonałym połączeniem smaków i prostotą wykonania. Sprawdza się idealnie, zwłaszcza w gorące dni.

Sałatka fattoush z kulkami sera labneh

Przepis Kingi na delikatną i lekką sałatkę fattoush z kulkami labneh zaskoczy Cię doskonałym połączeniem smaków i prostotą wykonania. Sprawdza się idealnie, zwłaszcza w gorące dni.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

chlebek pita - 5 szt.
sałata rzymska - 1 szt.
ser labneh - 225 g
pomidor czerwony - 2 szt.
ogórek - 1 szt.
cebula czerwona - 1 szt.
rzodkiewka - 80 g
mięta świeża - 1 garść
pesto - 2 łyżki
oregano suszone - 2 łyżki
sól -
pieprz czarny -
oliwa z oliwek - 3 łyżki
syrop klonowy - 1 łyżka
sok z cytryny - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CHLEBKI PITA:
Chlebki skrapiamy oliwą i posypujemy solą. Wykładamy je na suchą patelnię i smażymy z obu stron na złoty kolor. Następnie kroimy je na ćwiartki.
2.PRZYGOTOWUJEMY DRESSING:
Oliwę, syrop klonowy i sok z cytryny mieszamy ze sobą w osobnym naczyniu.
3.PRZYGOTOWUJEMY LABNEH:
Wyciągamy kuleczki serka labneh z zalewy. Do osobnych miseczek wykładamy pesto i oregano.  Zanurzamy kuleczki serka, raz w jednej, raz w drugiej miseczce, tak aby były pokryte posypkami.
4.PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ:
Sałatę szarpiemy na drobne kawałki, a pomidory kroimy na ćwiartki i wkładamy do miski. Następnie usuwamy z ogórka gniazda nasienne, kroimy go w półtalarki i umieszczamy w misce wraz z resztą składników. Dodajemy czerwoną cebulę pokrojoną w piórka oraz rzodkiewkę pokrojoną w talarki. Całość skrapiamy dressingiem. Wszystko mieszamy. Dodajemy kuleczki serka labneh oraz chlebki pita.
5.PODAJEMY DANIE:
Na koniec na całość wykładamy świeżą miętę i podajemy danie.
Sałatka fattoush z kulkami sera labneh

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CHLEBKI PITA

Chlebki skrapiamy oliwą i posypujemy solą. Wykładamy je na suchą patelnię i smażymy z obu stron na złoty kolor. Następnie kroimy je na ćwiartki.

2

PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

Oliwę, syrop klonowy i sok z cytryny mieszamy ze sobą w osobnym naczyniu.

3

PRZYGOTOWUJEMY LABNEH

Wyciągamy kuleczki serka labneh z zalewy. Do osobnych miseczek wykładamy pesto i oregano.  Zanurzamy kuleczki serka, raz w jednej, raz w drugiej miseczce, tak aby były pokryte posypkami.

4

PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ

Sałatę szarpiemy na drobne kawałki, a pomidory kroimy na ćwiartki i wkładamy do miski. Następnie usuwamy z ogórka gniazda nasienne, kroimy go w półtalarki i umieszczamy w misce wraz z resztą składników. Dodajemy czerwoną cebulę pokrojoną w piórka oraz rzodkiewkę pokrojoną w talarki. Całość skrapiamy dressingiem. Wszystko mieszamy. Dodajemy kuleczki serka labneh oraz chlebki pita.

5

PODAJEMY DANIE

Na koniec na całość wykładamy świeżą miętę i podajemy danie.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1594,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

398,6 kcal

🥑

Tłuszcz

16,1 g

🌾

Węglowodany

53,8 g

🥬

Błonnik

6,2 g

💪

Białko

13,5 g

Podobne przepisy