psse-slupca.pl

Zupa pomidorowa z ciecierzycą i ananasem • przepis • składniki • przygotowanie

Wypróbuj przepis Darii na nowoczesną zupę pomidorową z ciecierzycą i ananasem. To naprawdę pyszne połączenie!

Zupa pomidorowa z ciecierzycą i ananasem

Wypróbuj przepis Darii na nowoczesną zupę pomidorową z ciecierzycą i ananasem. To naprawdę pyszne połączenie!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ananas - 0,5 szt.
bulion warzywny - 1 l
curry - 1 szczypta
cynamon - 0,5 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidor czerwony - 700 g
migdały płatki - 3 łyżki
przecier pomidorowy - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
olej kokosowy - 2 łyżki
ciecierzyca konserwowa - 240 g
cebula czerwona - 2 szt.
cukier trzcinowy - 2 łyżki
śliwka suszona - 6 szt.

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY ZUPĘ POMIDORY NACINAMY:
OD SPODU NA KRZYŻ, WKŁADAMY DO MISKI I ZALEWAMY WRZĄTKIEM. OBIERAMY ZE SKÓRKI. OCZYSZCZONY ANANAS I POMIDORY KROIMY W KOSTKĘ. W GARNKU ROZTAPIAMY OLEJ KOKOSOWY, DODAJEMY ANANAS, CYNAMON, CURRY I PRZECIER POMIDOROWY – PO CZYM PODSMAŻAMY. DOKŁADAMY POMIDORY I JESZCZE CHWILĘ DUSIMY, NASTĘPNIE ZALEWAMY WYWAREM I DODAJEMY ODSĄCZONĄ CIECIERZYCĘ. GOTUJEMY OK. 10 MINUT, AŻ POMIDORY SIĘ ROZPADNĄ. ZUPĘ DOPRAWIAMY DO SMAKU SOLA I PIEPRZEM. PŁATKI MIGDAŁÓW PRAŻYMY NA SUCHEJ PATELNI NA ZŁOTY KOLOR.KROK 2: KARMELIZUJEMY CEBULĘ CEBULE KROIMY: w piórka, suszone śliwki w paski. Na patelni podgrzewamy cukier. Gdy zacznie się roztapiać, dodajemy cebulę i suszone śliwki. Karmelizujemy na małym ogniu, mieszając, aż cebula będzie miękka. Zupę przelewamy do misek i podajemy razem z karmelizowaną cebulą i płatkami migdałów.
Zupa pomidorowa z ciecierzycą i ananasem

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 7

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY ZUPĘ POMIDORY NACINAMY

OD SPODU NA KRZYŻ, WKŁADAMY DO MISKI I ZALEWAMY WRZĄTKIEM. OBIERAMY ZE SKÓRKI. OCZYSZCZONY ANANAS I POMIDORY KROIMY W KOSTKĘ. W GARNKU ROZTAPIAMY OLEJ KOKOSOWY, DODAJEMY ANANAS, CYNAMON, CURRY I PRZECIER POMIDOROWY – PO CZYM PODSMAŻAMY. DOKŁADAMY POMIDORY I JESZCZE CHWILĘ DUSIMY, NASTĘPNIE ZALEWAMY WYWAREM I DODAJEMY ODSĄCZONĄ CIECIERZYCĘ. GOTUJEMY OK. 10 MINUT, AŻ POMIDORY SIĘ ROZPADNĄ. ZUPĘ DOPRAWIAMY DO SMAKU SOLA I PIEPRZEM. PŁATKI MIGDAŁÓW PRAŻYMY NA SUCHEJ PATELNI NA ZŁOTY KOLOR.KROK 2: KARMELIZUJEMY CEBULĘ CEBULE KROIMY: w piórka, suszone śliwki w paski. Na patelni podgrzewamy cukier. Gdy zacznie się roztapiać, dodajemy cebulę i suszone śliwki. Karmelizujemy na małym ogniu, mieszając, aż cebula będzie miękka. Zupę przelewamy do misek i podajemy razem z karmelizowaną cebulą i płatkami migdałów.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1376,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

196,6 kcal

🥑

Tłuszcz

5 g

🌾

Węglowodany

36 g

🥬

Błonnik

4,7 g

💪

Białko

4,7 g

Podobne przepisy