psse-slupca.pl

Zapiekane nachosy z niebieskiej kukurydzy w pajęczynie ze śmietany • przepis • składniki • przygotowanie

Jak przemienić zwyczajne halloween w Dia de los Muertos? Za pomocą pysznego dania inspirowanego smakami Meksyku! Takim są chrupiące nachosy zapieczone w sosie i serze z potwornie smaczną pajęczyną ze śmietany.

Zapiekane nachosy z niebieskiej kukurydzy w pajęczynie ze śmietany

Jak przemienić zwyczajne halloween w Dia de los Muertos? Za pomocą pysznego dania inspirowanego smakami Meksyku! Takim są chrupiące nachosy zapieczone w sosie i serze z potwornie smaczną pajęczyną ze śmietany.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

chipsy tortilla z niebieskiej kukurydzy - 1 paczka
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
mięso mielone wołowe - 400 g
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
kumin - 1 łyżeczka
chili mielone - 0,5 łyżeczki
sól -
pieprz czarny -
pomidory krojone z puszki - 400 g
fasola czerwona z puszki - 400 g
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
ser żółty - 100 g
śmietana kwaśna - 3 łyżki
papryczka jalapeno - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Czosnek i cebulę drobno siekamy, a następnie podsmażamy na oliwie na patelni. Następnie dodajemy mięso i smażymy, aż się zarumieni. Wrzucamy przyprawy, pomidory, odcedzoną fasolę i koncentrat pomidorowy. Całość dusimy ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje.
2.UKŁADAMY WARSTWY:
W żaroodpornym naczyniu rozkładamy nachosy z niebieskiej kukurydzy. Na wierzch nakładamy przygotowany sos mięsno-pomidorowy i posypujemy startym serem.
3.PIECZEMY:
Naczynie wstawiamy do piekarnika na ok. 10 minut, by ser się roztopił.
4.TWORZYMY PAJĘCZYNĘ:
Kwaśną śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego i rysujemy nią spiralę na wierzchu zapiekanki. Za pomocą wykałaczki przeciągamy linie od środka na zewnątrz, tworząc wzór pajęczyny.
5.DEKORUJEMY:
Na środku dodajemy kleks śmietany i układamy plasterki jalapeño.
Zapiekane nachosy z niebieskiej kukurydzy w pajęczynie ze śmietany

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Czosnek i cebulę drobno siekamy, a następnie podsmażamy na oliwie na patelni. Następnie dodajemy mięso i smażymy, aż się zarumieni. Wrzucamy przyprawy, pomidory, odcedzoną fasolę i koncentrat pomidorowy. Całość dusimy ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje.

2

UKŁADAMY WARSTWY

W żaroodpornym naczyniu rozkładamy nachosy z niebieskiej kukurydzy. Na wierzch nakładamy przygotowany sos mięsno-pomidorowy i posypujemy startym serem.

3

PIECZEMY

Naczynie wstawiamy do piekarnika na ok. 10 minut, by ser się roztopił.

4

TWORZYMY PAJĘCZYNĘ

Kwaśną śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego i rysujemy nią spiralę na wierzchu zapiekanki. Za pomocą wykałaczki przeciągamy linie od środka na zewnątrz, tworząc wzór pajęczyny.

5

DEKORUJEMY

Na środku dodajemy kleks śmietany i układamy plasterki jalapeño.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1743,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

435,9 kcal

🥑

Tłuszcz

20,6 g

🌾

Węglowodany

29 g

🥬

Błonnik

7,6 g

💪

Białko

34,5 g

Podobne przepisy