Wegańskie burrito z fasolą • przepis • składniki • przygotowanie
Zawsze wychodzi smaczne i daje tyle możliwości! Wegańskie burrito to sycący i prosty w przygotowaniu klasyk kuchni meksykańskiej, idealny na lunch, szybki obiad lub kolację.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZESMAŻAMY RYŻ Z CEBULĄ I PRZYPRAWAMI
Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie. Gdy się zeszkli, dodajemy ugotowany ryż i przyprawy: curry, mielone chili i wędzoną słodką paprykę. Całość smażymy, mieszając, ok. 2-3 minut.
DODAJEMY WARZYWA
Fasolę odcedzamy z zalewy na sitku o drobnych oczkach, a następnie przepłukujemy wodą. Dodajemy do ryżu. Dodajemy odcedzoną z zalewy kukurydzę i papryki pokrojone w cienkie paseczki. Smażymy, mieszając, ok. 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
FASZERUJEMY I ZWIJAMY BURRITO
Tortille pszenne rozkładamy kolejno na blacie. Na środek każdego placka wykładamy świeży szpinak. Boki tortilli zakładamy do środka, a następnie zwijamy całość, by zamknąć farsz wewnątrz placka.
ZAPIEKAMY BURRITO
Każde burrito smarujemy z wierzchu 1 łyżką koncentratu pomidorowego i oprószamy wegańskim serem startym na tarce o grubych oczkach. Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż ser się rozpuści.
PODAJEMY BURRITO
Awokado przekrawamy wzdłuż na pół, ostrożnie wyjmujemy pestkę. Miąższ oddzielamy od skórki za pomocą łyżki, kroimy w plasterki i układamy na dużym talerzu. Obok awokado wykładamy podpieczone burrito i porcję poszatkowanej kapusty pekińskiej.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3085,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
771,4 kcal
Tłuszcz
25,8 g
Węglowodany
116,6 g
Błonnik
18,9 g
Białko
21,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tacos w stylu meksykańskim z wołowiną i salsą
Przepyszne tacos z mieloną wołowiną w stylu kuchni meksykańskiej, z dodatkiem odświeżającej salsy pico de gallo. Koniecznie wypróbuj ten wyjątkowy przepis Karola i eksperymentuj z podaniem!

Zupa taco
Masz ochotę na miseczkę pełną rozgrzewających smaków w stylu meksykańskim? Zupa taco według przepisu Kingi poleca się na chłodniejsze dni!

Podudzia kurczaka duszone w sosie z fasolą z sałatką z buraków
Pikantne połączenie soczystego mięsa, aromatycznego sosu i pożywnych warzyw. To sekret na danie rodem z Meksyku!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Muffiny orkiszowe z orzechami włoskimi
Muffiny przygotujesz także z mąki orkiszowej! Z dodatkiem orzechów włoskich smakują wyśmienicie!

Krokiety z szynką serrano
Krokiety z szynką serrano to jedne z najbardziej typowych tapas w Hiszpanii. Wypróbuj ten przepis i wprowadź hiszpańskie klimaty do swojej kuchni.

Pieczona owsianka à la brownie
Owsianka à la brownie – to dopiero jest pyszne i pożywne śniadanie! Wypróbuj koniecznie i rozsmakuj się w potrawie Kingi!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Słodkie cake popsy w kształcie choinek
Ciasteczkowe lizaki w kształcie choinek? Te wykonane wg przepisu Kingi są proste i pyszne! Upiecz czekoladowe ciasto, wycinaj choinki i dekoruj je całą rodziną – niech święta zaczną się na słodko!

Rillettes z kaczki
Karol Okrasa zainspirowany kuchnią francuską, stworzył dużo łatwiejszą wersję rillettes. To pyszny dodatek do chrupiącej bagietki.

Pieczony kurczak piri-piri
Ostra marynata i pieczone warzywa to podstawa kurczaka piri-piri! Wypróbuj południowe danie z charakterem – to świetny pomysł na sycący obiad!