psse-slupca.pl

Fit kokosanki • przepis • składniki • przygotowanie

Mięciutkie i wilgotne w środku ciastka pachnące kokosem, czyli fit kokosanki bez dodatku mąki. Wypróbuj ten przepis i ciesz się prostą, słodką przekąską, którą przygotujesz szybciej niż myślisz.

Fit kokosanki

Mięciutkie i wilgotne w środku ciastka pachnące kokosem, czyli fit kokosanki bez dodatku mąki. Wypróbuj ten przepis i ciesz się prostą, słodką przekąską, którą przygotujesz szybciej niż myślisz.

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

białko jaja kurzego - 2 szt.
sól - 1 szczypta
wiórki kokosowe - 135 g
cukier kokosowy - 40 g
olej kokosowy - 40 g

Instrukcje przygotowania

1.UBIJAMY BIAŁKA:
Do suchej i czystej misy wkładamy nasadkę do ubijania i dodajemy białka. Białka ubijamy, w trakcie dodając sól, używając programu„własne ustawienia” / czas: 4 minuty / prędkość: 4. Po ubiciu białek zdejmujemy nasadkę.
2.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ KOKOSOWĄ:
Do ubitych białek dodajemy wiórki, cukier i olej kokosowy. Całość mieszamy wykorzystując program„własne ustawienia” / czas: 40 sekund / prędkość: 2. Następnie zgarniamy masę ze ścianek naczynia i ponownie mieszamy używając programu„własne ustawienia” / czas: 20 sekund / prędkość: 2.
3.PIECZEMY KOKOSANKI:
Gotową masę kokosową wykładamy za pomocą gałkownicy do lodów (lub łyżki) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kokosanki pieczemy przez ok. 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C, aż się zarumienią i podajemy przestudzone.
Fit kokosanki

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UBIJAMY BIAŁKA

Do suchej i czystej misy wkładamy nasadkę do ubijania i dodajemy białka. Białka ubijamy, w trakcie dodając sól, używając programu„własne ustawienia” / czas: 4 minuty / prędkość: 4. Po ubiciu białek zdejmujemy nasadkę.

2

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ KOKOSOWĄ

Do ubitych białek dodajemy wiórki, cukier i olej kokosowy. Całość mieszamy wykorzystując program„własne ustawienia” / czas: 40 sekund / prędkość: 2. Następnie zgarniamy masę ze ścianek naczynia i ponownie mieszamy używając programu„własne ustawienia” / czas: 20 sekund / prędkość: 2.

3

PIECZEMY KOKOSANKI

Gotową masę kokosową wykładamy za pomocą gałkownicy do lodów (lub łyżki) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kokosanki pieczemy przez ok. 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C, aż się zarumienią i podajemy przestudzone.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1217,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

405,7 kcal

🥑

Tłuszcz

43,4 g

🌾

Węglowodany

33,9 g

🥬

Błonnik

2 g

💪

Białko

4 g

Podobne przepisy