psse-slupca.pl

Guacamole • przepis • składniki • przygotowanie

Ta pasta z awokado to klasyczna przekąska inspirowana kuchnią meksykańską. Przepis, aby przygotować ją w robocie MCC, pozwoli delektować się jej smakiem już w 5 minut!

Guacamole

Ta pasta z awokado to klasyczna przekąska inspirowana kuchnią meksykańską. Przepis, aby przygotować ją w robocie MCC, pozwoli delektować się jej smakiem już w 5 minut!

Czas przygotowania
5 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

awokado - 2 szt.
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
harissa - 1 łyżeczka
limonka - 0,5 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidor czerwony - 1 szt.
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.ROZDRABNIANIE WARZYW:
Pomidora umyć, przepołowić, oczyścić z nasion i usunąć nasadę szypułki. Rozdrabniać w pojemniku miksującym (z zatkniętą miarką)8 sekund/prędkość 5, przełożyć do innego naczynia.
2.MIESZANIE I DOPRAWIANIE GUACAMOLE:
Awokado przepołowić, usunąć pestkę i łyżką wybrać miąższ z łupiny. Wycisnąć sok z limonki. Miąższ awokado, razem z sokiem z limonki, harissą, szczyptą soli i pieprzu dodać do cebuli imieszać (z zatkniętą miarką) 8 sekund/ prędkość 6.
Guacamole

Czas przygotowania

5 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZDRABNIANIE WARZYW

Pomidora umyć, przepołowić, oczyścić z nasion i usunąć nasadę szypułki. Rozdrabniać w pojemniku miksującym (z zatkniętą miarką)8 sekund/prędkość 5, przełożyć do innego naczynia.

2

MIESZANIE I DOPRAWIANIE GUACAMOLE

Awokado przepołowić, usunąć pestkę i łyżką wybrać miąższ z łupiny. Wycisnąć sok z limonki. Miąższ awokado, razem z sokiem z limonki, harissą, szczyptą soli i pieprzu dodać do cebuli imieszać (z zatkniętą miarką) 8 sekund/ prędkość 6.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

749 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

62,4 kcal

🥑

Tłuszcz

5 g

🌾

Węglowodany

4,9 g

🥬

Błonnik

2,7 g

💪

Białko

1 g

Podobne przepisy