psse-slupca.pl

Wytrawny crème brûlée z czarnym kawiorem • przepis • składniki • przygotowanie

Crème brûlée to klasyka deserów, ale ten przepis udowadnia, że jego wytrawna wersja jest równie smaczna! Jest w niej nie tylko kulinarne szaleństwo, ale i wyjątkowy, wyrafinowany smak.

Wytrawny crème brûlée z czarnym kawiorem

Crème brûlée to klasyka deserów, ale ten przepis udowadnia, że jego wytrawna wersja jest równie smaczna! Jest w niej nie tylko kulinarne szaleństwo, ale i wyjątkowy, wyrafinowany smak.

Czas przygotowania
85 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kawior z pstrąga - 3 łyżki
majonez - 1 łyżka
śmietana 30% - 400 ml
jajko - 4 szt.

Instrukcje przygotowania

1.ZAGOTOWUJEMY ŚMIETANKĘ:
Na małym ogniu w rondelku zagotowujemy śmietankę. Gdy śmietanka zacznie się delikatnie gotować (na brzegach powstaną pęcherzyki powietrza), zdejmujemy rondelek z ognia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
2.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA CRÈME BRÛLÉE:
Żółtka łączymy w misce z majonezem i ubijamy za pomocą miksera ok. 1 minuty. Zmniejszamy obroty. Cały czas miksując żółtka na wolnych obrotach, cienkim strumieniem wlewamy zagotowaną śmietankę. Miksujemy, aż masa stanie się gładka i błyszcząca.
3.PIECZEMY CRÈME BRÛLÉE:
Masę przelewamy przez sitko do kokilek, kokilki ustawiamy na blasze do pieczenia. Crème brûlée pieczemy ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 100°C. Deser możemy wyjąć z piekarnika, gdy krem się zetnie.
4.SCHŁADZAMY I PODAJEMY CRÈME BRÛLÉE:
Krem odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki na minimum 4-5 godzin, a najlepiej na całą noc. Po schłodzeniu wierzch deseru dekorujemy kawiorem.
Wytrawny crème brûlée z czarnym kawiorem

Czas przygotowania

85 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZAGOTOWUJEMY ŚMIETANKĘ

Na małym ogniu w rondelku zagotowujemy śmietankę. Gdy śmietanka zacznie się delikatnie gotować (na brzegach powstaną pęcherzyki powietrza), zdejmujemy rondelek z ognia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

2

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA CRÈME BRÛLÉE

Żółtka łączymy w misce z majonezem i ubijamy za pomocą miksera ok. 1 minuty. Zmniejszamy obroty. Cały czas miksując żółtka na wolnych obrotach, cienkim strumieniem wlewamy zagotowaną śmietankę. Miksujemy, aż masa stanie się gładka i błyszcząca.

3

PIECZEMY CRÈME BRÛLÉE

Masę przelewamy przez sitko do kokilek, kokilki ustawiamy na blasze do pieczenia. Crème brûlée pieczemy ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 100°C. Deser możemy wyjąć z piekarnika, gdy krem się zetnie.

4

SCHŁADZAMY I PODAJEMY CRÈME BRÛLÉE

Krem odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki na minimum 4-5 godzin, a najlepiej na całą noc. Po schłodzeniu wierzch deseru dekorujemy kawiorem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1217,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

608,7 kcal

🥑

Tłuszcz

56,6 g

🌾

Węglowodany

5,5 g

🥬

Błonnik

20,4 g

💪

Białko

20,4 g

Podobne przepisy