Creme brulee pina colada • przepis • składniki • przygotowanie
Poczuj się jak na wakacjach z pysznym i delikatnym crème brûlée piña colada! Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ
Przecier z ananasa wyciskamy na dnie 4 kokilek. Śmietankę wraz z musem kokosowym podgrzewamy do temperatury około 80°C (nie zagotowujemy). Żółtka ucieramy delikatnie z cukrem. Cały czas mieszając, dodajemy do żółtek podgrzaną śmietankę. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Masę przelewamy przez sitko, a następnie rozlewamy do kokilek.
PIECZEMY DESER
Naczynia z deserem układamy na blasze. Zalewamy ciepła woda do 2/3 wysokości kokilek i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 100°C mniej więcej przez 25 minut. Deser wyciągamy z piekarnika, studzimy i wkładamy do lodówki, by się dobrze schłodził.
PODAJEMY DESER
Wierzch deseru posypujemy cukrem trzcinowym i opalamy palnikiem. Podajemy z listkami mięty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2306,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
576,6 kcal
Tłuszcz
40,8 g
Węglowodany
42 g
Błonnik
6,5 g
Białko
9,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sylwestrowe przekąski Karola Okrasy
Roladki, paszteciki, nadziewane ciasto francuskie - łatwe w przygotowaniu przekąski Okrasy nie tylko na sylwestrową noc!

Clafoutis z czereśniami
Clafoutis – słodka zapiekanka w stylu kuchni francuskiej. Idealna na letni obiad lub pyszne śniadanie, świetnie nada się do wykorzystania pełni smaku sezonowych owoców.

Crème brûlée z karmelizowaną pomarańczą
Delikatne crème brûlée połączone ze słodyczą karmelizowanej pomarańczy. Teraz ten francuski specjał przygotujesz samodzielnie. Sprawdź!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pak choi z jajkiem i wędzonym łososiem
Zobacz, jak przygotować kapustę pak choi! Grillowana lub gotowana z dodatkiem jaj i wędzonego łososia zachwyci każdego amatora azjatyckiej kuchni!

Lody domowe w dwóch smakach
Poznaj przepis na lody z ciasteczkami „Neo”, a także z masłem orzechowym! A Paweł Małecki wraz ze swoim gościem pokaże Ci, jak zmrozić lody w 12 minut!

Kieszonka z pstrąga faszerowana serem ricotta z pachnącym ryżem
Zamień filet z pstrąga w smakowitą, pieczoną kieszonkę wypełnioną aromatycznym serowym farszem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Przekąski sylwestrowe Karola Okrasy
Wytrawne muffiny, krewetki, słona tarta – oto pomysły na proste przekąski, które ubarwią niejedno przyjęcie!

Chleb cebulowy z kremem kminkowym
Stwórz domową piekarnię i sięgnij po niezawodny przepis na chleb cebulowy z kminkiem.

Kajmak na trzy sposoby
Poznaj trzy sposoby Pawła Małeckiego na domowy kajmak! Wystarczy tylko kilka składników i odrobina cierpliwości!