Bezglutenowa, wegańska szarlotka z kaszą jaglaną bez cukru • przepis • składniki • przygotowanie
Wypróbuj przepis na szarlotkę dla każdego! Bezglutenowa, na spodzie z kaszy jaglanej, wegańska, a do tego bez dodatku cukru.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY KASZĘ
Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy. Najpierw we wrzątku, następnie zimną wodą. Kaszę gotujemy w mleku roślinnym przez 15–20 minut na małym ogniu, aż wchłonie płyn i stanie się miękka. Daktyle namaczamy w gorącej wodzie przez 15 minut, a następnie miksujemy. Kaszę mieszamy ze zmiksowanymi daktylami. Opcjonalnie dosładzamy syropem klonowym.
ŚCIERAMY JABŁKA
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeśli są soczyste, odsączamy je z nadmiaru soku. Jabłka łączymy z cynamonem, imbirem, gałką muszkatołową i proszkiem budyniowym.
PRZYGOTOWUJEMY SPÓD
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej połowę kaszy jaglanej, rozprowadzamy równo, ugniatamy. Na kaszę nakładamy przygotowaną masę jabłkową.
POSYPUJEMY CIASTO KRUSZONKĄ
Pozostałą kaszę mieszamy z siemieniem lnianym, wiórkami kokosowymi oraz olejem kokosowym.Tą mieszanką przykrywamy owoce, by powstała chrupiąca warstwa.
PIECZEMY CIASTO
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 55-60 minut, aż wierzch lekko się przyrumieni.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2151,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
179,3 kcal
Tłuszcz
4,3 g
Węglowodany
31,4 g
Błonnik
4,4 g
Białko
2,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Jednogarnkowy kociołek z kiełbasą i cukinią
Nic tak nie łączy, jak posiłek wspólnie zjedzony w obozie, po całym dniu spędzonym na walkach, podróżach i poznawaniu nowych towarzyszy. Otwórz się na mieszankę smaków, która odzwierciedla epickie wyprawy i legendarne opowieści!

Wieniec morelowo-figowy
Połączenie suszonych owoców i ciasta drożdżowego? Tak! W postaci wieńca drożdżowego z nadzieniem morelowo-figowym smakuje doskonale!

Suflet czekoladowy
Deser dla prawdziwych miłośników czekolady! Puszysty suflet, który wyczarujesz z kilku składników w niecałe pół godziny.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa wiśniowa
Zupa wiśniowa to niezwykłe danie, które łączy w sobie orzeźwiający smak wiśni z delikatnym aromatem przypraw. Obecna zarówno w polskiej, jak i w innych europejskich kuchniach, zupa ta jest idealnym wyborem na letnie dni. Tradycyjnie podawana na zimno, z dodatkiem śmietany lub makaronu, zupa wiśniowa doskonale sprawdza się w roli deseru, jak i obiadu. Odkryjcie tajniki jej przyrządzania!

Odwrócona tarta z kiełbasą
Ciekawa, prosta i pyszna! Odwrócona tarta z kiełbasą to sposób na szybki obiad. Przygotuj ją według przepisu Kingi!

Awokado zapiekane z jajkiem
Nowoczesny pomysł na śniadanie! Awokado zapiekane z jajkami podane z grzankami z masłem miętowym.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Przekąski kibica: roladki z tortilli z kurczakiem
Na raz, na mniejszy głód, na wspólne kibicowanie – tortille wg przepisu Karola podane razem z dwoma rodzajami pysznej salsy sprawdzą się świetnie w roli meczowych przekąsek. Spróbuj!

Filet teriyaki z ananasem
Pyszna polędwica wieprzowa marynowana w sosie teriyaki, przygotowana na grillu w towarzystwie plastrów ananasa.

Chlebek z awokado
Znasz przepis na chlebek bananowy? W takim razie czas poznać przepis na chlebek z… awokado! Równie delikatny i pyszny jak ten z bananów. To co? Wypróbujesz?