psse-slupca.pl

Bezglutenowa, wegańska szarlotka z kaszą jaglaną bez cukru • przepis • składniki • przygotowanie

Wypróbuj przepis na szarlotkę dla każdego! Bezglutenowa, na spodzie z kaszy jaglanej, wegańska, a do tego bez dodatku cukru.

Bezglutenowa, wegańska szarlotka z kaszą jaglaną bez cukru

Wypróbuj przepis na szarlotkę dla każdego! Bezglutenowa, na spodzie z kaszy jaglanej, wegańska, a do tego bez dodatku cukru.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kasza jaglana - 210 g
napój migdałowy - 600 ml
jabłko - 1 kg
daktyle suszone - 10 szt.
budyń waniliowy - 1 łyżka
cynamon - 1 łyżeczka
imbir mielony - 0,5 łyżeczki
gałka muszkatołowa - 1 szczypta
wiórki kokosowe - 4 łyżki
siemię lniane, mielone - 2 łyżki
olej kokosowy - 2 łyżki
syrop klonowy -

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY KASZĘ:
Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy. Najpierw we wrzątku, następnie zimną wodą. Kaszę gotujemy w mleku roślinnym przez 15–20 minut na małym ogniu, aż wchłonie płyn i stanie się miękka. Daktyle namaczamy w gorącej wodzie przez 15 minut, a następnie miksujemy. Kaszę mieszamy ze zmiksowanymi daktylami. Opcjonalnie dosładzamy syropem klonowym.
2.ŚCIERAMY JABŁKA:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeśli są soczyste, odsączamy je z nadmiaru soku. Jabłka łączymy z cynamonem, imbirem, gałką muszkatołową i proszkiem budyniowym.
3.PRZYGOTOWUJEMY SPÓD:
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej połowę kaszy jaglanej, rozprowadzamy równo, ugniatamy. Na kaszę nakładamy przygotowaną masę jabłkową.
4.POSYPUJEMY CIASTO KRUSZONKĄ:
Pozostałą kaszę mieszamy z siemieniem lnianym, wiórkami kokosowymi oraz olejem kokosowym.Tą mieszanką przykrywamy owoce, by powstała chrupiąca warstwa.
5.PIECZEMY CIASTO:
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 55-60 minut, aż wierzch lekko się przyrumieni.
Bezglutenowa, wegańska szarlotka z kaszą jaglaną bez cukru

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY KASZĘ

Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy. Najpierw we wrzątku, następnie zimną wodą. Kaszę gotujemy w mleku roślinnym przez 15–20 minut na małym ogniu, aż wchłonie płyn i stanie się miękka. Daktyle namaczamy w gorącej wodzie przez 15 minut, a następnie miksujemy. Kaszę mieszamy ze zmiksowanymi daktylami. Opcjonalnie dosładzamy syropem klonowym.

2

ŚCIERAMY JABŁKA

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeśli są soczyste, odsączamy je z nadmiaru soku. Jabłka łączymy z cynamonem, imbirem, gałką muszkatołową i proszkiem budyniowym.

3

PRZYGOTOWUJEMY SPÓD

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej połowę kaszy jaglanej, rozprowadzamy równo, ugniatamy. Na kaszę nakładamy przygotowaną masę jabłkową.

4

POSYPUJEMY CIASTO KRUSZONKĄ

Pozostałą kaszę mieszamy z siemieniem lnianym, wiórkami kokosowymi oraz olejem kokosowym.Tą mieszanką przykrywamy owoce, by powstała chrupiąca warstwa.

5

PIECZEMY CIASTO

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 55-60 minut, aż wierzch lekko się przyrumieni.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2151,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

179,3 kcal

🥑

Tłuszcz

4,3 g

🌾

Węglowodany

31,4 g

🥬

Błonnik

4,4 g

💪

Białko

2,7 g

Podobne przepisy