psse-slupca.pl

Włoskie bułeczki z bazylią i suszonymi pomidorami • przepis • składniki • przygotowanie

Pachnące, wytrawne pieczywo na bazie drożdży. Idealne jako przystawka, dodatek do dań lub imprezowa przekąska.

Włoskie bułeczki z bazylią i suszonymi pomidorami

Pachnące, wytrawne pieczywo na bazie drożdży. Idealne jako przystawka, dodatek do dań lub imprezowa przekąska.

Czas przygotowania
155 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 1 szt.
jajko - 2 szt.
pomidor suszony - 8 szt.
cukier - 1 łyżeczka
masło - 25 g
mąka pszenna - 680 g
mleko - 250 ml
oliwa z oliwek - 1 łyżka
sól - 1,5 łyżeczki
bazylia świeża - 5 g
drożdże świeże - 40 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE DROŻDŻE MIESZMY:
z cukrem.
2.GDY ZACZNĄ SIĘ:
rozpuszczać, dodajemy lekko podgrzane mleko, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować.
3.CEBULĘ SIEKAMY W:
drobną kostkę i podsmażamy na łyżce masła lub oliwy, studzimy.
4.DO MISKI WSYPUJEMY:
przesianą mąkę, dodajemy sól, pokrojone w kostkę suszone pomidory, cebulę, posiekaną bazylię, roztopione masło, roztrzepane jajka i wyrośnięty zaczyn.
5.WYRABIAMY, AŻ CIASTO:
będzie odchodzić od ręki i stanie się gładkie, elastyczne i lśniące.
6.MOŻNA WYROBIĆ CIASTO:
końcówką z hakiem, przez mniej więcej 10 minut.
7.CIASTO PRZYKRYWAMY I:
odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny (aż podwoi swoją objętość).
8.PO TYM CZASIE:
ciasto dzielimy na około 10 równych części i formujemy bułeczki.
9.BLACHĘ WYKŁADAMY PAPIEREM:
do pieczenia i układamy na niej bułeczki w dość sporych odstępach.
10.ODSTAWIAMY NA 20-25:
minut do napuszenia.
11.PIECZEMY OKOŁO 17-20:
minut w temp. 210°C.:
Włoskie bułeczki z bazylią i suszonymi pomidorami

Czas przygotowania

155 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE DROŻDŻE MIESZMY

z cukrem.

2

GDY ZACZNĄ SIĘ

rozpuszczać, dodajemy lekko podgrzane mleko, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować.

3

CEBULĘ SIEKAMY W

drobną kostkę i podsmażamy na łyżce masła lub oliwy, studzimy.

4

DO MISKI WSYPUJEMY

przesianą mąkę, dodajemy sól, pokrojone w kostkę suszone pomidory, cebulę, posiekaną bazylię, roztopione masło, roztrzepane jajka i wyrośnięty zaczyn.

5

WYRABIAMY, AŻ CIASTO

będzie odchodzić od ręki i stanie się gładkie, elastyczne i lśniące.

6

MOŻNA WYROBIĆ CIASTO

końcówką z hakiem, przez mniej więcej 10 minut.

7

CIASTO PRZYKRYWAMY I

odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny (aż podwoi swoją objętość).

8

PO TYM CZASIE

ciasto dzielimy na około 10 równych części i formujemy bułeczki.

9

BLACHĘ WYKŁADAMY PAPIEREM

do pieczenia i układamy na niej bułeczki w dość sporych odstępach.

10

ODSTAWIAMY NA 20-25

minut do napuszenia.

11

PIECZEMY OKOŁO 17-20

minut w temp. 210°C.:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3067,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

766,8 kcal

🥑

Tłuszcz

14,3 g

🌾

Węglowodany

135,8 g

🥬

Błonnik

25 g

💪

Białko

25 g

Podobne przepisy