psse-slupca.pl

Pieczeń wieprzowa w sosie piwnym • przepis • składniki • przygotowanie

Plastry aromatycznej pieczeni udekorowane wykwintnym piwnym sosem to doskonały pomysł na oryginalny obiad lub przyjęcie.

Pieczeń wieprzowa w sosie piwnym

Plastry aromatycznej pieczeni udekorowane wykwintnym piwnym sosem to doskonały pomysł na oryginalny obiad lub przyjęcie.

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 3 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
mąka ziemniaczana - 20 g
musztarda - 2 łyżeczki
olej słonecznikowy - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
szynka wieprzowa - 1,5 kg
włoszczyzna - 500 g
piwo - 350 ml
bulion mięsny - 350 ml

Instrukcje przygotowania

1.W CELU UZYSKANIA:
optymalnych wyników zalecamy, aby nie zmieniać ilości składników i czasu przygotowania.
2.WARZYWA NA ZUPĘ:
oczyszczamy lub obieramy.
3.CEBULĘ ORAZ WARZYWA:
drobno kroimy.
4.MIĘSO MYJEMY,:
osuszamy.
5.SKÓRKĘ NACINAMY W:
kształt rombu.
6.MIĘSO DOPRAWIAMY SOLĄ:
i pieprzem i wkładamy do brytfanki z rozgrzanym olejem skórką do góry.
7.MIĘSO OBKŁADAMY CEBULĄ:
i warzywami.
8.PODLEWAMY 150 ML:
piwa i gorącym bulionem mięsnym i pieczemy przez 30 minut w rozgrzanym piekarniku do temperatury 200°C.
9.NASTĘPNIE ZMNIEJSZAMY TEMPERATURĘ:
do 180°C i pieczemy przez kolejne 70-80 minut w zależności od wielkości, wielokrotnie podlewając piwem i bulionem, a od czasu do czasu sosem powstałym w trakcie pieczenia.
10.MUSZTARDĘ MIESZAMY Z:
3 łyżkami piwa, solą i pieprzem – smarujemy nią wierzch pieczeni na 15 minut przed końcem pieczenia.
11.PIECZEŃ WYJMUJEMY Z:
brytfanny i utrzymujemy w cieple.
12.WYWAR Z PIECZENI:
przecedzamy przez sitko do małego garnka, lekko przecierając warzywa.
13.DOPROWADZAMY DO WRZENIA,:
doprawiamy.
14.JEŚLI SOS NIE:
jest gęsty, możemy dodać odrobinę mąki ziemniaczanej.
15.PLASTRY PIECZENI PODAJEMY:
z sosem.
16.NAJLEPIEJ SMAKUJE Z:
knedlami i duszoną kapustą kiszoną.
Pieczeń wieprzowa w sosie piwnym

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

W CELU UZYSKANIA

optymalnych wyników zalecamy, aby nie zmieniać ilości składników i czasu przygotowania.

2

WARZYWA NA ZUPĘ

oczyszczamy lub obieramy.

3

CEBULĘ ORAZ WARZYWA

drobno kroimy.

4

MIĘSO MYJEMY,

osuszamy.

5

SKÓRKĘ NACINAMY W

kształt rombu.

6

MIĘSO DOPRAWIAMY SOLĄ

i pieprzem i wkładamy do brytfanki z rozgrzanym olejem skórką do góry.

7

MIĘSO OBKŁADAMY CEBULĄ

i warzywami.

8

PODLEWAMY 150 ML

piwa i gorącym bulionem mięsnym i pieczemy przez 30 minut w rozgrzanym piekarniku do temperatury 200°C.

9

NASTĘPNIE ZMNIEJSZAMY TEMPERATURĘ

do 180°C i pieczemy przez kolejne 70-80 minut w zależności od wielkości, wielokrotnie podlewając piwem i bulionem, a od czasu do czasu sosem powstałym w trakcie pieczenia.

10

MUSZTARDĘ MIESZAMY Z

3 łyżkami piwa, solą i pieprzem – smarujemy nią wierzch pieczeni na 15 minut przed końcem pieczenia.

11

PIECZEŃ WYJMUJEMY Z

brytfanny i utrzymujemy w cieple.

12

WYWAR Z PIECZENI

przecedzamy przez sitko do małego garnka, lekko przecierając warzywa.

13

DOPROWADZAMY DO WRZENIA,

doprawiamy.

14

JEŚLI SOS NIE

jest gęsty, możemy dodać odrobinę mąki ziemniaczanej.

15

PLASTRY PIECZENI PODAJEMY

z sosem.

16

NAJLEPIEJ SMAKUJE Z

knedlami i duszoną kapustą kiszoną.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1522,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

253,8 kcal

🥑

Tłuszcz

5,8 g

🌾

Węglowodany

32,8 g

🥬

Błonnik

14,2 g

💪

Białko

14,2 g

Podobne przepisy