Pieczeń wieprzowa w sosie piwnym • przepis • składniki • przygotowanie
Plastry aromatycznej pieczeni udekorowane wykwintnym piwnym sosem to doskonały pomysł na oryginalny obiad lub przyjęcie.

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
W CELU UZYSKANIA
optymalnych wyników zalecamy, aby nie zmieniać ilości składników i czasu przygotowania.
WARZYWA NA ZUPĘ
oczyszczamy lub obieramy.
CEBULĘ ORAZ WARZYWA
drobno kroimy.
MIĘSO MYJEMY,
osuszamy.
SKÓRKĘ NACINAMY W
kształt rombu.
MIĘSO DOPRAWIAMY SOLĄ
i pieprzem i wkładamy do brytfanki z rozgrzanym olejem skórką do góry.
MIĘSO OBKŁADAMY CEBULĄ
i warzywami.
PODLEWAMY 150 ML
piwa i gorącym bulionem mięsnym i pieczemy przez 30 minut w rozgrzanym piekarniku do temperatury 200°C.
NASTĘPNIE ZMNIEJSZAMY TEMPERATURĘ
do 180°C i pieczemy przez kolejne 70-80 minut w zależności od wielkości, wielokrotnie podlewając piwem i bulionem, a od czasu do czasu sosem powstałym w trakcie pieczenia.
MUSZTARDĘ MIESZAMY Z
3 łyżkami piwa, solą i pieprzem – smarujemy nią wierzch pieczeni na 15 minut przed końcem pieczenia.
PIECZEŃ WYJMUJEMY Z
brytfanny i utrzymujemy w cieple.
WYWAR Z PIECZENI
przecedzamy przez sitko do małego garnka, lekko przecierając warzywa.
DOPROWADZAMY DO WRZENIA,
doprawiamy.
JEŚLI SOS NIE
jest gęsty, możemy dodać odrobinę mąki ziemniaczanej.
PLASTRY PIECZENI PODAJEMY
z sosem.
NAJLEPIEJ SMAKUJE Z
knedlami i duszoną kapustą kiszoną.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1522,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
253,8 kcal
Tłuszcz
5,8 g
Węglowodany
32,8 g
Błonnik
14,2 g
Białko
14,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z kaszy jaglanej z mandarynką i granatem
Jeśli preferujesz kuchnię bez mięsa, to sałatka z kaszy jaglanej, pestek granatu i rukoli przypadnie Ci do gustu.

Kotlety rybne ze szczypiorkiem
Pyszne i delikatne kotleciki uformowane z mięsa mielonego z ryby. Najlepiej smakują z dipem śmietanowym i szczypiorkiem.

Dorsz czarny na szpinaku
Szybki pomysł na obiad – dorsz czarny, podany z blanszowanym szpinakiem z prażonymi płatkami migdałowymi.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gulasz z sarny na winie z pieczarkami
Kawałki szlachetnego mięsa z sarny warto wykorzystać do przygotowania aromatycznego gulaszu na bazie wina. Dodaj do niego pieczarki lub ulubione grzyby i ciesz się smakiem prawdziwych darów

Zupa pieczarkowa z makaronem
Zupa pieczarkowa z makaronem to klasyczne danie, które zachwyca swoją prostotą i wielowymiarowym smakiem. Idealna na każdą okazję, w sam raz na ciepłe i chłodne dni. Sprawdźcie nasz przepis na tę smaczną i pożywną zupę!

Kuskus z gulaszem jagnięcym
Połączenie zdrowej i szlachetnej jagnięciny z lekkim kuskusem wybrzmi doskonale w towarzystwie warzyw i pomarańczy. Spróbuj gulaszu według przepisu Darii!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Grillowany łosoś w sosie śmietanowo – szafranowym
Jeżeli uwielbiasz łososia, wypróbuj koniecznie przepis na grillowaną rybę w delikatnym sosie śmietanowo-szafranowym.

Pieczony kurczak z ziołami prowansalskimi i cytryną
Chrupiący, soczysty kurczak podany z lekką sałatą to sprawdzony pomysł na obiad. Smakuje wybornie i pięknie pachnie!

Piersi z indyka w sosie paprykowym
Delikatny drób w warzywnym sosie to potrawa, która sprawdzi się zarówno podczas rodzinnego obiadu, jak i przyjęcia.