Ciasto drożdżowe z truskawkami • przepis • składniki • przygotowanie
Świeże ciasto drożdżowe, soczyste truskawki i zapach roznoszący się po całym domu. Oto ciasto, które znajduje się w ścisłej czołówce letnich deserów! Kojarzy się z dzieciństwem i wakacjami, przywołując wspomnienie podskubywania gorącego ciasta, dopiero co wyjętego z piekarnika. Chcesz odtworzyć tamten smak w swoim domu? Przychodzimy z pomocą dzięki temu oto przepisowi.

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
Mleko wlewamy do rondelka i delikatnie podgrzewamy (ma być jedynie letnie). Do miski wkruszamy drożdże. Wsypujemy łyżkę cukru i rozcieramy drożdże, by całkowicie się rozpuściły i połączyły z cukrem. Zalewamy mlekiem i mieszamy, aż wszystko się połączy. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy ją na 15 minut w ciepłe miejsce bez przeciągów.
ZAGNIATAMY CIASTO
W drugiej misce łączymy resztę składników: wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, resztę cukru, cukier wanilinowy oraz masło pokrojone na mniejsze kawałki. Mieszamy wstępnie ręką, następnie dodajemy rozczyn i zagniatamy gładkie ciasto. Zajmie to co najmniej kilka minut. Możemy też pomóc sobie robotem kuchennym z mieszadłem-hakiem lub termorobotem MC Smart. Ciasto formujemy w kulę, wkładamy ponownie do miski i przykrywamy ściereczką. Odkładamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
PRZYGOTOWUJEMY TRUSKAWKI
W oczekiwaniu na wyrośnięcie ciasta przygotowujemy owoce. Truskawki przekładamy do durszlaka i dokładnie opłukujemy zimną wodą. Osuszamy je i usuwamy z nich szypułki. Każdą truskawkę przekrajamy na pół (większe owoce możemy pokroić na ćwiartki). Włączamy piekarnik, by rozgrzał się do temperatury 180°C.
PRZEKŁADAMY CIASTO DO BLACHY
Blachę dokładnie natłuszczamy masłem (dno i boki). Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie, tym razem tylko chwilę i przekładamy do formy. Rozciągamy palcami tak, by równomiernie pokryło całą blaszkę. Na wierzch wysypujemy truskawki, rozprowadzamy je równą warstwą i lekko dociskamy do ciasta.
PIECZEMY CIASTO
Ciasto wsuwamy do rozgrzanego piekarnika (180°C) na środkowy poziom i pieczemy ok. 35-40 minut. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy ok. 5 minut, zanim je wyjmiemy.
SERWUJEMY CIASTO
Kiedy ciasto zupełnie wystygnie, przesiewamy na nie przez sitko cukier puder. Kroimy ciasto na kwadraty i... zapraszamy do stołu!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4884 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
814 kcal
Tłuszcz
29,3 g
Węglowodany
123,1 g
Błonnik
1,9 g
Białko
16,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa serowo-cebulowa
Zioła, białe wino i serek topiony to sposób Karola na doskonałą zupę cebulową!

Sok z czarnego bzu – przepis, właściwości, zastosowanie
Czarny bez (po łacinie Sambucus nigra) to roślina, która od wielu wieków stanowi część tradycji kulinarnej oraz medycznej wielu krajów. Sok pozyskiwany z owoców oraz kwiatów tej rośliny jest pyszny i chętnie wykorzystywany w cukiernictwie, a także kuchni klasycznej i barmaństwie. Jak pozyskać z czarnego bzu? Poznaj przepis na ten pyszny sok!

Przepis na pulpety w sosie pieczarkowym
Pulpety w aromatycznym pieczarkowym sosie to klasyczne danie, które zdobyło serca smakoszy z całego świata. Delikatne mięso w połączeniu z kremowym sosem to przykład na doskonałą harmonię smaków. Jak stworzyć to pyszne danie? Poznaj nasz sposób!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sernik Izaura
Sernik Izaura to kulinarny hit popularny w latach 80., który do dziś ma wielu sympatyków. Placek nazwany na cześć bohaterki popularnego w tamtych czasach brazylijskiego serialu, łączy w sobie najlepsze cechy sernika i ciasta kakaowego. Jak go zrobić? Podajemy przepis!

Bułki pszenne — przepis na domowe bułeczki
Czy jest coś lepszego niż zapach świeżo upieczonych, domowych bułeczek o poranku? Te puszyste, złociste bułeczki pszenne sprawią, że każdy posiłek stanie się wyjątkowy. Spróbuj naszego przepisu i poczuj radość z domowego pieczenia!

Rogaliki z ciasta francuskiego
Croissanty to francuskie rogaliki, które stały się symbolem tego kraju. Złociste, kruche rogaliki cieszą się uznaniem na całym świecie — można je spotkać w kawiarniach, restauracjach, a także marketach. Własnoręczne przygotowanie croissantów to nie lada sztuka. Jak je zrobić? Poznaj nasz sposób! A jeśli nie masz czasu na samodzielne przygotowanie ciasta, zrób rogaliki z gotowym ciastem francuskim!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szaszłyki z grzybami i cukinią w marynacie czosnkowej
Oryginalny pomysł na grilla, który oczaruje nie tylko jaroszy: szaszłyki z pieczarek i cukinii przyprawione rozmarynem.

Antipasti
Szybkie do przyrządzenia i gotowane na parze przystawki antipasti we włoskim stylu. Te pyszne warzywa zaostrzą apetyt każdego gościa.

Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym
Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym to danie inspirowane włoskim bogactwem smaków i aromatów. Ta niezwykle pyszna kompozycja makaronu, soczystego kurczaka i aromatycznych pomidorów to gratka dla wszystkich fanów śródziemnomorskiego stylu gotowania. Jak przyrządzić pyszny makaron z kurczakiem w pomidorach? Poznaj nasze triki!