psse-slupca.pl

Wiśniowy Sad • przepis • składniki • przygotowanie

Kakaowa rolada z musem kawowo-czekoladowym i soczystymi wiśniami to wyjątkowo pyszne i eleganckie połączenie smaków.

Wiśniowy Sad

Kakaowa rolada z musem kawowo-czekoladowym i soczystymi wiśniami to wyjątkowo pyszne i eleganckie połączenie smaków.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka pszenna - 50 g
sok wiśniowy - 250 ml
mąka ziemniaczana - 20 g
skórka cytryny tarta - 1 łyżka
sok z cytryny - 25 ml
cukier - 80 g
espresso - 20 ml
czekolada mleczna - 250 g
śmietana 30% - 400 g
woda - 50 ml
żelatyna - 8 g
jajko - 2 szt.
czekolada biała - 50 g
kakao - 5 g

Instrukcje przygotowania

1.BISZKOPT KAKAOWY JAJA:
ubijamy z cukrem za pomocą miksera na puszystą pianę.
2.MĄKĘ, MĄCZKĘ ZIEMNIACZANĄ:
i kakao przesiewamy przez sito i stopniowo łączymy z ubitymi jajkami.
3.GOTOWĄ MASĘ ROZSMAROWUJEMY:
równomiernie (warstwa o grubości 5-6 mm) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4.PIECZEMY W PIEKARNIKU:
nagrzanym do 185°C (termoobieg) przez mniej więcej 10 minut, następnie odstawiamy do wystudzenia.
5.WYCINAMY 2 PODŁUŻNE:
paski z biszkoptu (jeden musi być trochę szerszy od drugiego).
6.WIŚNIE W KISIELU:
Kompot z wiśni przecedzamy do garnka i gotujemy.
7.WIŚNIE ODSTAWIAMY.:
2 ŁYŻKI MĄCZKI: ziemniaczanej mieszamy z 50 ml wody i mieszamy do uzyskania zawiesiny.
8.DO KOMPOTU DODAJEMY:
skórkę oraz sok z cytryny, następnie dodajemy 2 łyżki cukru. MIESZAMY.
9.GDY KOMPOT SIĘ:
zagotuje, zmniejszamy ogień i dodajemy zawiesinę z mączki ziemniaczanej i wody, energicznie mieszając trzepaczką (tak jak przy gotowaniu kisielu).
10.DOPROWADZAMY DO ZAGOTOWANIA,:
dodajemy wystudzone wiśnie, wszystko delikatnie mieszamy.
11.WIŚNIE W KISIELU:
odstawiamy do wystudzenia.
12.MUS Z CZEKOLADY:
mlecznej z nutką kawy Żółtka, cukier i espresso mieszamy w misce, następnie całość ubijamy za pomocą trzepaczki na parze do uzyskania jednolitej konsystencji.
13.ŻELATYNĘ ROZPUSZCZAMY W:
15 ml wody, czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej.
14.
ŚMIETANKĘ UBIJAMY.
15.DO ŻÓŁTEK Z:
cukrem i espresso dodajemy dobrze rozpuszczoną czekoladę i żelatynę.
16.ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI,:
następnie, gdy składniki uzyskają temperaturę około 40°C, łączymy z ubitą śmietanką.
17.FORMĘ DO ROLADY:
wykładamy folią spożywczą.
18.NA DNO FORMY:
wykładamy pierwszą część musu i wstawiamy do zamrażalnika.
19.GDY MUS STĘŻEJE,:
wyjmujemy foremkę z zamrażalnika, na mus wykładamy część wiśni w kisielu (wiśnie układamy wzdłuż całej rolady), pozostałe wiśnie pozostawiamy do podania na talerzu.
20.NA WIŚNIE NAKŁADAMY:
węższy pasek wycięty z biszkoptu.
21.NA BISZKOPT WYLEWAMY:
drugą warstwę musu z mlecznej czekolady.
22.NA SAM KONIEC:
nakładamy szerszy pasek wycięty z biszkoptu.
23.ROLADĘ WKŁADAMY DO:
zamrażalnika na mniej więcej 1-1,5 godziny.
24.DO DEKORACJI BIAŁĄ:
czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej.
25.Z PAPIERU DO:
pieczenia robimy kornet.
26.CIASTO WYJMUJEMY Z:
foremki, zdejmujemy z niego folię spożywczą, dekorujemy kakao i białą czekoladą wyciśniętą z wcześniej przygotowanego kornetu.
27.JAK PODAWAĆ CIASTO:
podajemy z wiśniami w żelu.
28.POZOSTAŁĄ ILOŚĆ MUSU:
i wiśni w kisielu możemy przełożyć do pucharków i podać jako osobny deser.
Wiśniowy Sad

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

BISZKOPT KAKAOWY JAJA

ubijamy z cukrem za pomocą miksera na puszystą pianę.

2

MĄKĘ, MĄCZKĘ ZIEMNIACZANĄ

i kakao przesiewamy przez sito i stopniowo łączymy z ubitymi jajkami.

3

GOTOWĄ MASĘ ROZSMAROWUJEMY

równomiernie (warstwa o grubości 5-6 mm) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

4

PIECZEMY W PIEKARNIKU

nagrzanym do 185°C (termoobieg) przez mniej więcej 10 minut, następnie odstawiamy do wystudzenia.

5

WYCINAMY 2 PODŁUŻNE

paski z biszkoptu (jeden musi być trochę szerszy od drugiego).

6

WIŚNIE W KISIELU

Kompot z wiśni przecedzamy do garnka i gotujemy.

7

WIŚNIE ODSTAWIAMY.

2 ŁYŻKI MĄCZKI: ziemniaczanej mieszamy z 50 ml wody i mieszamy do uzyskania zawiesiny.

8

DO KOMPOTU DODAJEMY

skórkę oraz sok z cytryny, następnie dodajemy 2 łyżki cukru. MIESZAMY.

9

GDY KOMPOT SIĘ

zagotuje, zmniejszamy ogień i dodajemy zawiesinę z mączki ziemniaczanej i wody, energicznie mieszając trzepaczką (tak jak przy gotowaniu kisielu).

10

DOPROWADZAMY DO ZAGOTOWANIA,

dodajemy wystudzone wiśnie, wszystko delikatnie mieszamy.

11

WIŚNIE W KISIELU

odstawiamy do wystudzenia.

12

MUS Z CZEKOLADY

mlecznej z nutką kawy Żółtka, cukier i espresso mieszamy w misce, następnie całość ubijamy za pomocą trzepaczki na parze do uzyskania jednolitej konsystencji.

13

ŻELATYNĘ ROZPUSZCZAMY W

15 ml wody, czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej.

14

ŚMIETANKĘ UBIJAMY.

15

DO ŻÓŁTEK Z

cukrem i espresso dodajemy dobrze rozpuszczoną czekoladę i żelatynę.

16

ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI,

następnie, gdy składniki uzyskają temperaturę około 40°C, łączymy z ubitą śmietanką.

17

FORMĘ DO ROLADY

wykładamy folią spożywczą.

18

NA DNO FORMY

wykładamy pierwszą część musu i wstawiamy do zamrażalnika.

19

GDY MUS STĘŻEJE,

wyjmujemy foremkę z zamrażalnika, na mus wykładamy część wiśni w kisielu (wiśnie układamy wzdłuż całej rolady), pozostałe wiśnie pozostawiamy do podania na talerzu.

20

NA WIŚNIE NAKŁADAMY

węższy pasek wycięty z biszkoptu.

21

NA BISZKOPT WYLEWAMY

drugą warstwę musu z mlecznej czekolady.

22

NA SAM KONIEC

nakładamy szerszy pasek wycięty z biszkoptu.

23

ROLADĘ WKŁADAMY DO

zamrażalnika na mniej więcej 1-1,5 godziny.

24

DO DEKORACJI BIAŁĄ

czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej.

25

Z PAPIERU DO

pieczenia robimy kornet.

26

CIASTO WYJMUJEMY Z

foremki, zdejmujemy z niego folię spożywczą, dekorujemy kakao i białą czekoladą wyciśniętą z wcześniej przygotowanego kornetu.

27

JAK PODAWAĆ CIASTO

podajemy z wiśniami w żelu.

28

POZOSTAŁĄ ILOŚĆ MUSU

i wiśni w kisielu możemy przełożyć do pucharków i podać jako osobny deser.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4375,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

729,2 kcal

🥑

Tłuszcz

43,3 g

🌾

Węglowodany

73,6 g

🥬

Błonnik

15,4 g

💪

Białko

15,4 g

Podobne przepisy