psse-slupca.pl

Karmelki miodowe • przepis • składniki • przygotowanie

Przygotuj karmelki o wyjątkowym smaku! Z dodatkiem anyżu, tymianku i oczywiście dużej ilości miodu!

Karmelki miodowe

Przygotuj karmelki o wyjątkowym smaku! Z dodatkiem anyżu, tymianku i oczywiście dużej ilości miodu!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
średni

Składniki

anyż gwiazdki - 3 szt.
cukier - 200 g
cukier puder - 1 szczypta
cytryna - 1 szt.
imbir świeży - 50 g
miód - 500 g
soda oczyszczona - 0,5 łyżeczki
tymianek świeży - 15 g
śmietana 30% - 200 ml

Instrukcje przygotowania

1.ZAGOTOWUJEMY ŚMIETANKĘ Z DODATKAMI:
Do garnka o wysokim brzegu wlewamy śmietankę i miód, dodajemy starty imbir, anyż, otartą skórkę z cytryny, gałązki tymianku oraz cukier. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie przecedzamy masę i wlewamy do czystego garnka. Ponownie gotujemy, zwiększając płomień. Dodajemy sok z cytryny i gotujemy ok. 10-15 minut. Obserwujemy stopień karmelizowania się masy (podczas gotowania mieszanka bardzo się pieni, dlatego potrzebny jest wysoki garnek).
2.WYLEWAMY MASĘ NA BLACHĘ:
Gdy masa będzie miała złoty kolor, dodajemy sodę oczyszczoną, całość mieszamy i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Odstawiamy masę do ostygnięcia. Gdy jest już przestudzona, ale nie zimna, zagniatamy ją (na rękach należy mieć gumowe rękawiczki), rozciągamy masę kilkakrotnie i formujemy karmelki. Za pomocą nożyczek odcinamy cukierki dowolnej wielkości.
3.POSYPUJEMY KARMELKI CUKREM PUDREM:
Po uformowaniu i przestudzeniu karmelków przesypujemy je cukrem pudrem, wstawiamy do lodówki rozłożone na blasze. Jeżeli będziemy mieli pewność, że karmelki są dobrze przestudzone, możemy przesypać je do słoika lub innego szczelnego naczynia.
Karmelki miodowe

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 20

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZAGOTOWUJEMY ŚMIETANKĘ Z DODATKAMI

Do garnka o wysokim brzegu wlewamy śmietankę i miód, dodajemy starty imbir, anyż, otartą skórkę z cytryny, gałązki tymianku oraz cukier. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie przecedzamy masę i wlewamy do czystego garnka. Ponownie gotujemy, zwiększając płomień. Dodajemy sok z cytryny i gotujemy ok. 10-15 minut. Obserwujemy stopień karmelizowania się masy (podczas gotowania mieszanka bardzo się pieni, dlatego potrzebny jest wysoki garnek).

2

WYLEWAMY MASĘ NA BLACHĘ

Gdy masa będzie miała złoty kolor, dodajemy sodę oczyszczoną, całość mieszamy i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Odstawiamy masę do ostygnięcia. Gdy jest już przestudzona, ale nie zimna, zagniatamy ją (na rękach należy mieć gumowe rękawiczki), rozciągamy masę kilkakrotnie i formujemy karmelki. Za pomocą nożyczek odcinamy cukierki dowolnej wielkości.

3

POSYPUJEMY KARMELKI CUKREM PUDREM

Po uformowaniu i przestudzeniu karmelków przesypujemy je cukrem pudrem, wstawiamy do lodówki rozłożone na blasze. Jeżeli będziemy mieli pewność, że karmelki są dobrze przestudzone, możemy przesypać je do słoika lub innego szczelnego naczynia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2777,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

138,9 kcal

🥑

Tłuszcz

2,1 g

🌾

Węglowodany

32,2 g

🥬

Błonnik

0,4 g

💪

Białko

0,4 g

Podobne przepisy