psse-slupca.pl

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis • przepis • składniki • przygotowanie

Tradycyjna polska zupa z ręcznie lepionymi uszkami z delikatnego ciasta. Pyszny smak świąt, który możesz mieć na co dzień.

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis

Tradycyjna polska zupa z ręcznie lepionymi uszkami z delikatnego ciasta. Pyszny smak świąt, który możesz mieć na co dzień.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 2 szt.
ząbek czosnku - 4 szt.
liść laurowy - 4 szt.
ziele angielskie - 4 szt.
burak - 2 kg
jabłko czerwone - 0,5 kg
pieprz czarny - 1 szczypta
majeranek - 10 g
marchew - 200 g
mąka pszenna - 500 g
ocet balsamiczny - 50 ml
olej rzepakowy - 2 łyżki
pieprz biały - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
podgrzybki - 120 g
śliwka suszona - 100 g
woda - 4 l

Instrukcje przygotowania

1.ZANIM ZACZNIEMY SUSZONE:
grzyby bardzo dokładnie myjemy, następnie moczymy je w letniej wodzie przez mniej więcej 20 minut.
2.GRZYBY GOTUJEMY DO:
miękkości (około 30 minut) w wodzie, w której się moczyły. NASTĘPNIE MIELEMY: je.
3.BARSZCZ DO 4:
litrów zimnej wody wrzucamy 4 liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego.
4.DODAJEMY ŚLIWKI, OBRANE,:
pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na mniejsze kawałki jabłka, pokrojoną w słupki marchew, obrane i pokrojone w plastry buraki oraz pokrojony w plastry czosnek.
5.CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY:
majerankiem.
6.DOLEWAMY OCET:
balsamiczny. ZAGOTOWUJEMY.
7.TUŻ PO ZAGOTOWANIU:
zdejmujemy z ognia.
8.PRZYKRYWAMY LNIANĄ ŚCIERECZKĄ:
i odstawiamy na 1 dzień.
9.PRZED PODANIEM BARSZCZ:
odcedzamy, doprawiamy niewielką ilością octu balsamicznego, białym pieprzem i solą. ZAGOTOWUJEMY.
10.USZKA DO MISKI:
wsypujemy mąkę, dodajemy sól i ciepłą wodę (około 100-150 ml).
11.ZA POMOCĄ ŁYŻKI:
zarabiamy ciasto.
12.POSYPUJEMY BLAT NIEWIELKĄ:
ilością mąki pszennej i dokładnie wyrabiamy ciasto.
13.DODAJEMY ODROBINĘ OLEJU:
rzepakowego i ponownie wyrabiamy.
14.CIASTO WKŁADAMY DO:
misk i, przykrywamy lnianą ściereczką.
15.ODSTAWIAMY NA 15:
minut do lodówki.
16.NA ROZGRZANEJ PATELNI:
szklimy pokrojone cebule.
17.DODAJEMY SZCZYPTĘ MAJERANKU,:
mielony biały pieprz, sól, mieszamy, całość podlewamy odrobiną oleju rzepakowego i dodajemy ugotowane i zmielone podgrzybki.
18.CAŁOŚĆ PODDUSZAMY, CAŁY:
czas mieszając. STUDZIMY.
19.CIASTO JESZCZE PRZEZ:
chwilę wyrabiamy i dzielimy na 3 równe części.
20.ROZWAŁKOWUJEMY JE NA:
blacie posypanym mąką na grubość około 2 mm i odcinamy brzegi, nadając ciastu prostokątny kształt.
21.ODWRACAMY JE NA:
drugą stronę.
22.WIERZCH SMARUJEMY ZA:
pomocą pędzelka wodą.
23.MAŁĄ ŁYŻECZKĄ UKŁADAMY:
w rządku kulki farszu w odstępach 4-5 cm.
24.SKŁADAMY CIASTO, STARAJĄC:
się zawijać je bardzo równomiernie, przyciskamy dokładnie przy farszu.
25.KIELISZKIEM DO WINA:
wycinamy koła z zalepionym farszem, następnie skręcamy brzegi, mocno zaciskamy, zostawiając palec w środku.
26.USZKA TROSZKĘ PODSUSZAMY:
przed ugotowaniem, następnie wrzucamy je do garnka z gotującą się, osoloną wodą.
27.GOTUJEMY 3 MINUTY:
od momentu wypłynięcia na powierzchnię, za pomocą łyżki cedzakowej przekładamy uszka do naczynia z zimną wodą na 2 minuty, wyjmujemy na talerze.
28.PODAJEMY Z WCZEŚNIEJ:
przygotowanym barszczem.
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZANIM ZACZNIEMY SUSZONE

grzyby bardzo dokładnie myjemy, następnie moczymy je w letniej wodzie przez mniej więcej 20 minut.

2

GRZYBY GOTUJEMY DO

miękkości (około 30 minut) w wodzie, w której się moczyły. NASTĘPNIE MIELEMY: je.

3

BARSZCZ DO 4

litrów zimnej wody wrzucamy 4 liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego.

4

DODAJEMY ŚLIWKI, OBRANE,

pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na mniejsze kawałki jabłka, pokrojoną w słupki marchew, obrane i pokrojone w plastry buraki oraz pokrojony w plastry czosnek.

5

CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY

majerankiem.

6

DOLEWAMY OCET

balsamiczny. ZAGOTOWUJEMY.

7

TUŻ PO ZAGOTOWANIU

zdejmujemy z ognia.

8

PRZYKRYWAMY LNIANĄ ŚCIERECZKĄ

i odstawiamy na 1 dzień.

9

PRZED PODANIEM BARSZCZ

odcedzamy, doprawiamy niewielką ilością octu balsamicznego, białym pieprzem i solą. ZAGOTOWUJEMY.

10

USZKA DO MISKI

wsypujemy mąkę, dodajemy sól i ciepłą wodę (około 100-150 ml).

11

ZA POMOCĄ ŁYŻKI

zarabiamy ciasto.

12

POSYPUJEMY BLAT NIEWIELKĄ

ilością mąki pszennej i dokładnie wyrabiamy ciasto.

13

DODAJEMY ODROBINĘ OLEJU

rzepakowego i ponownie wyrabiamy.

14

CIASTO WKŁADAMY DO

misk i, przykrywamy lnianą ściereczką.

15

ODSTAWIAMY NA 15

minut do lodówki.

16

NA ROZGRZANEJ PATELNI

szklimy pokrojone cebule.

17

DODAJEMY SZCZYPTĘ MAJERANKU,

mielony biały pieprz, sól, mieszamy, całość podlewamy odrobiną oleju rzepakowego i dodajemy ugotowane i zmielone podgrzybki.

18

CAŁOŚĆ PODDUSZAMY, CAŁY

czas mieszając. STUDZIMY.

19

CIASTO JESZCZE PRZEZ

chwilę wyrabiamy i dzielimy na 3 równe części.

20

ROZWAŁKOWUJEMY JE NA

blacie posypanym mąką na grubość około 2 mm i odcinamy brzegi, nadając ciastu prostokątny kształt.

21

ODWRACAMY JE NA

drugą stronę.

22

WIERZCH SMARUJEMY ZA

pomocą pędzelka wodą.

23

MAŁĄ ŁYŻECZKĄ UKŁADAMY

w rządku kulki farszu w odstępach 4-5 cm.

24

SKŁADAMY CIASTO, STARAJĄC

się zawijać je bardzo równomiernie, przyciskamy dokładnie przy farszu.

25

KIELISZKIEM DO WINA

wycinamy koła z zalepionym farszem, następnie skręcamy brzegi, mocno zaciskamy, zostawiając palec w środku.

26

USZKA TROSZKĘ PODSUSZAMY

przed ugotowaniem, następnie wrzucamy je do garnka z gotującą się, osoloną wodą.

27

GOTUJEMY 3 MINUTY

od momentu wypłynięcia na powierzchnię, za pomocą łyżki cedzakowej przekładamy uszka do naczynia z zimną wodą na 2 minuty, wyjmujemy na talerze.

28

PODAJEMY Z WCZEŚNIEJ

przygotowanym barszczem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2500,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

625,2 kcal

🥑

Tłuszcz

7,1 g

🌾

Węglowodany

127,6 g

🥬

Błonnik

16,2 g

💪

Białko

16,2 g

Podobne przepisy

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl