Wegańska polędwica wellington z burakami • przepis • składniki • przygotowanie
Niemożliwe? Spróbuj i się przekonaj, że smakuje lepiej niż oryginał, a przy tym jest prostsza i szybsza w przygotowaniu. Fantastyczny przepis na roślinną wersję polędwicy wellington!

Czas przygotowania
85 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY PIECZARKI, CEBULĘ I CZOSNEK
Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w talarki, cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzane dno patelni wlewamy łyżkę oliwy i obsmażamy na niej pieczarki przez ok. 5 minut. Dodajemy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy kolejne 4 minuty. Na koniec dodajemy sos sojowy oraz tymianek i smażymy jeszcze przez 2 minuty.
BLENDUJEMY ZAWARTOŚĆ PATELNI
Zawartość patelni przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy musztardę, sól, pieprz, orzechy włoskie oraz bułkę tartą. Całość blendujemy na jednolitą masę i odstawiamy do wystudzenia.
SMAŻYMY SZPINAK
Łyżkę oliwy rozgrzewamy na patelni. Dodajemy szpinak i smażymy, aż zmięknie. Przekładamy na sitko i odcedzamy z nadmiaru wody.
NAKŁADAMY PIECZARKI NA CIASTO
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rozwijamy na nim pierwszy arkusz ciasta francuskiego. Na środek arkusza wykładamy 2/3 pieczarkowej masy, tak aby brzegi pozostały wolne.
NAKŁADAMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Na grzyby nakładamy szpinak, a następnie ugotowane buraki oprószone sola i pieprzem. Przykrywamy je kolejną warstwą masy pieczarkowej.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO DO PIECZENIA
Warzywa przykrywamy drugim arkuszem ciasta francuskiego. Dociskamy palcami, tak aby połączyć ze sobą oba arkusze. Nadmiar ciasta przycinamy nożem (możemy wykorzystać je do dekoracji). Brzegi ciasta zagniatamy przy pomocy widelca. Górny arkusz nacinamy nożem w trzech miejscach, tak aby podczas pieczenia ze środka mogła uchodzić para.
PIECZEMY CIASTO
Całą powierzchnię ciasta smarujemy napojem roślinnym za pomocą silikonowego pędzelka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez ok. 35-45 minut. Ciasto musi się zarumienić. Czy jest już gotowe, możemy kontrolować przy użyciu drewnianego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Podajemy ciepłe.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3119,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
519,9 kcal
Tłuszcz
30,2 g
Węglowodany
49,2 g
Błonnik
12 g
Białko
12 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zapiekanka z wegańskim mielonym i warzywami
Wegezapiekanka to doskonałe danie na rodzinny obiad lub kolację w gronie znajomych. Wypróbuj ten przepis i sprawdź, jak szybko zapiekanka znika z talerzy!

4-warstwowa zapiekanka à la quesadilla
Tortille są dobre w każdej postaci, a w formie zapiekanki są wprost rewelacyjne! Poczęstuj swoich bliskich warstwową zapiekanką z idealnym farszem. Na pewno będzie im smakowała!

Spaghetti z kurczakiem i serem Grana Padano
Kurczak to klasyk? Nic z tych rzeczy, jeszcze nie wszystko na jego temat zostało powiedziane! Ten przepis to nowe spojrzenie, które na pewno przypadnie Ci do gustu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Schab pieczony w rękawie
Jeśli szukasz przepisu na soczyste, aromatyczne mięso, schab pieczony w rękawie to idealna propozycja dla Ciebie. Dzięki pieczeniu w rękawie schab zachowuje swoją naturalną wilgotność, a przyprawy doskonale się wchłaniają, nadając mu wyrazisty smak i aromat. Poznaj nasz przepis na schab pieczony w rękawie!

Sałatka z białej fasoli
Spróbuj sałatki z białej fasoli z burakami, orzechami i pestkami granatu, oblanej sosem pomarańczowym!

Zrazy ze schabu z serem i szynką szwarcwaldzką w sosie pieczarkowo-szpinakowym z makaronem tagliatelle
Wyobraź sobie, że jesteś w cudownych, malowniczych Alpach. Pomoże Ci w tym smak naszych zrazów według oryginalnego przepisu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciecierzyca z mielonym mięsem i imbirem
Spróbuj połączenia ciecierzycy z mięsem mielonym i aromatycznymi przyprawami! Smakuje wyśmienicie z chrupiącą bagietką.

Sałatka z karmelizowanymi rzodkiewkami
Klasyka sałatki warzywnej ze słodkim akcentem – karmelizowanymi rzodkiewkami! Przygotuj ją i sprawdź, czym jeszcze zaskoczy Cię przepis Darii!

Owsianka ciasteczkowa ze świeżymi owocami
Zacznij dzień pełnym protein śniadaniem na słodko wg przepisu Pawła Małeckiego. Ciesz się o poranku smakiem czekolady, ciasteczek i świeżych owoców.