Chicken parmigiana — kurczak po parmeńsku • przepis • składniki • przygotowanie
Chicken parmigiana to nietypowe danie, które łączy soczystego kurczaka w chrupiącej panierce z aromatycznym sosem pomidorowym i roztopioną mozzarellą. Choć wywodzi się z włoskiej tradycji kulinarnej, to powstało w Stanach Zjednoczonych. Poznaj przepis na tę prostą i niezwykle smaczną potrawę!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA
Filety dzielimy na pół, wycinając z nich 6 kotletów. Przykrywamy je folią spożywczą i delikatnie rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
PANIERUJEMY KURCZAKA
Płatki parmezanu drobno siekamy i przekładamy je do talerza, następnie dodajemy bułkę tartą i czosnek, a potem mieszamy. W misce przygotowujemy rozbełtane jajka. Kurczaka najpierw moczymy w jajku, a potem panierujemy w bułce i lekko dociskamy panierkę, by lepiej się przykleiła.
PODSMAŻAMY KURCZAKA
Na patelni rozgrzewamy ½ porcji oleju na średnim ogniu, a następnie smażymy na nim kurczaka, aż stanie się rumiany z obu stron. Podsmażonego kurczaka układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Patelnię myjemy.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Czosnek obieramy z łupiny i drobno siekamy. Rozgrzewamy na patelni oliwę i podsmażamy na niej czosnek, a następnie dodajemy passatę. Dusimy przez 5 minut. Potem doprawiamy solą i pieprzem.
GOTUJEMY MAKARON
Do garnka wlewamy wodę i solimy ją. Zagotowujemy ją i dodajemy makaron spaghetti. Gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odejmując 3 minuty od wyznaczonego czasu gotowania. Po ugotowaniu odcedzamy makaron i zostawiamy na sicie, ale nie wylewamy wody.
DODAJEMY WODĘ Z GOTOWANIA MAKARONU DO SOSU
Lekko zredukowany sos podlewamy 2 łyżkami wody z gotowania makaronu i zmniejszamy ogień do minimum. Mieszamy. Dalej gotujemy sos przez 5 minut. Pod koniec dodajemy także bazylię.
KROIMY MOZZARELLĘ
Mozzarellę wyciągamy z opakowania i odsączamy. Kroimy ją w drobne paski.
UKŁADAMY SKŁADNIKI W NACZYNIU
Do naczynia wlewamy połowę sosu, następnie układamy na nim podsmażonego kurczaka i podlewamy kolejną porcją sosu. Całość posypujemy mozzarellą i resztą parmezanu.
PIECZEMY CHICKEN PARM
Naczynie wkładamy do pieca i pieczemy przez 12-13 minut, aż cały ser się roztopi i delikatnie zarumieni.
SERWUJEMY POTRAWĘ
Garnek z wodą po gotowaniu makaronu ustawiamy na kuchence i ponownie doprowadzamy zawartość do wrzenia. Zanurzamy w wodzie makaron i delikatnie podgrzewamy go przez 2-3 minuty. Odcedzamy, wykładamy na talerz, a na wierzchu układamy porcję kurczaka wraz z sosem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4198,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
699,8 kcal
Tłuszcz
34,2 g
Węglowodany
29,2 g
Błonnik
4,2 g
Białko
46,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bruschetty z mozzarellą
Chrupiące grzanki z wiejskiego chleba z pysznymi dodatkami. Ta tradycyjna przystawka w stylu włoskim sprawdzi się na każdym stole.

Spaghetti à la carbonara
Włoski makaron w jednej ze swoich najpopularniejszych odsłon. Jest sycący, prosty w przygotowaniu i naprawdę pyszny!

Pistacjowe semifreddo z ricottą
Semifreddo przypomina lody, więc doskonale sprawdzi się podczas letnich dni. Jeśli jesteś fanem pistacji, koniecznie musisz przygotować ten deser!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Flamiche z porami i serem
Wypróbuj przepis na flamiche - wykwintną tartę porowo-serową, pieczoną na kruchym cieście, podawaną z wyjątkową sałatką.

Łosoś w warzywach na ostro
Wyśmienita mieszanka smakowa w pikantnym stylu: kolorowy miks warzyw podany z soczystym kawałkiem smażonego łososia.

Kurek w ziołach
Doskonały pomysł na rybne danie – tuszki z kurka przyprawione ziołami i podane z bagietką oraz sałatą skuszą każdego!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa z czosnku niedźwiedziego, wędzonych żeberek i młodej kapusty
Czosnek niedźwiedzi, wędzone żeberka i młoda kapusta. Ta pyszna kompozycja Karola Okrasy doskonale smakuje w letnie dni.

Sum z karaibską salsą
Grillowane filety z suma z aromatyczną salsą w stylu karaibskim przygotowaną na bazie banana, mango oraz świeżych ziół.

Keks królewski
Przygotuj razem z Pawłem Małeckim, keks iście królewski! Nie zabrakło w nim mnóstwa suszonych owoców i chrupiących orzechów!