psse-slupca.pl

Cannelloni z ricottą i orzeszkami piniowymi • przepis • składniki • przygotowanie

Cannelloni z kremowym farszem z ricottą, zapieczone w mocno pomidorowym sosie – to włoski styl w najlepszym wydaniu.

Cannelloni z ricottą i orzeszkami piniowymi

Cannelloni z kremowym farszem z ricottą, zapieczone w mocno pomidorowym sosie – to włoski styl w najlepszym wydaniu.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bazylia świeża - 12 g
cebula czerwona - 3 szt.
cukier - 1 łyżeczka
cytryna - 0,5 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidor czerwony - 1,25 kg
mozzarella - 125 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
parmezan - 100 g
sól - 1 szczypta
orzeszki piniowe - 50 g
makaron cannelloni - 12 szt.
ser ricotta - 300 g
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.SPARZAMY POMIDORY:
Pomidory myjemy, skórkę nacinamy na krzyż, zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na chwilę. Następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę.
2.SMAŻYMY CEBULĘ Z CZOSNKIEM:
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę, smażymy na gorącym oleju przez 2-3 minuty, mieszając. Połowę wyjmujemy i odkładamy na bok. Pomidory przekładamy do garnka, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem i gotujemy przez 15 minut na wolnym ogniu, mieszając.
3.PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE:
Orzeszki piniowe lekko prażymy na suchej patelni, studzimy i grubo siekamy. Mieszamy z ricottą, pozostałą cebulą i czosnkiem, doprawiamy skórką otartą z wyszorowanej cytryny, solą i pieprzem.
4.ZAPIEKAMY CANNELLONI:
Liście bazylii siekamy i dodajemy do sosu pomidorowego. Doprawiamy do smaku i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Krem z ricotty przekładamy do plastikowej torebki do przechowywania żywności, odcinamy mały róg i wyciskamy do rurek makaronowych. Rurki umieszczamy w sosie pomidorowym obok siebie. Mozzarellę odsączamy i kroimy na 12 cienkich plasterków. Rozkładamy wraz ze startym parmezanem na cannelloni. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 30 minut na złotobrązowy kolor.
Cannelloni z ricottą i orzeszkami piniowymi

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SPARZAMY POMIDORY

Pomidory myjemy, skórkę nacinamy na krzyż, zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na chwilę. Następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę.

2

SMAŻYMY CEBULĘ Z CZOSNKIEM

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę, smażymy na gorącym oleju przez 2-3 minuty, mieszając. Połowę wyjmujemy i odkładamy na bok. Pomidory przekładamy do garnka, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem i gotujemy przez 15 minut na wolnym ogniu, mieszając.

3

PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE

Orzeszki piniowe lekko prażymy na suchej patelni, studzimy i grubo siekamy. Mieszamy z ricottą, pozostałą cebulą i czosnkiem, doprawiamy skórką otartą z wyszorowanej cytryny, solą i pieprzem.

4

ZAPIEKAMY CANNELLONI

Liście bazylii siekamy i dodajemy do sosu pomidorowego. Doprawiamy do smaku i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Krem z ricotty przekładamy do plastikowej torebki do przechowywania żywności, odcinamy mały róg i wyciskamy do rurek makaronowych. Rurki umieszczamy w sosie pomidorowym obok siebie. Mozzarellę odsączamy i kroimy na 12 cienkich plasterków. Rozkładamy wraz ze startym parmezanem na cannelloni. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 30 minut na złotobrązowy kolor.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2436,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

609,1 kcal

🥑

Tłuszcz

35,4 g

🌾

Węglowodany

42,7 g

🥬

Błonnik

31,7 g

💪

Białko

31,7 g

Podobne przepisy