psse-slupca.pl

Greckie ciasteczka orzechowe • przepis • składniki • przygotowanie

Czas na deser rodem z Grecji! Chrupiące ciasteczka z orzechami nerkowca i pistacjami są idealne do kawy lub herbaty.

Greckie ciasteczka orzechowe

Czas na deser rodem z Grecji! Chrupiące ciasteczka z orzechami nerkowca i pistacjami są idealne do kawy lub herbaty.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 50
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 1 szt.
cukier puder - 80 g
cukier wanilinowy - 16 g
masło - 30 g
mąka pszenna - 200 g
mleko - 30 ml
orzech nerkowca - 50 g
pistacje - 50 g
proszek do pieczenia - 3 g
whisky - 20 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ MASŁO:
wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.
2.POTRZEBUJEMY FOREMKĘ O:
średnicy 6 cm Miękkie masło ucieramy na puszystą masę.
3.CIĄGLE UCIERAJĄC, DODAJEMY:
cukier puder, żółtko, mleko, whisky, drobno posiekane orzechy (pistacje i orzechy nerkowca).
4.MĄKĘ, PROSZEK DO:
pieczenia i cukier wanilinowy dodajemy do masy i wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
5.TAK PRZYGOTOWANE CIASTO:
zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki mniej więcej na 60 minut.
6.SCHŁODZONE CIASTO WAŁKUJEMY:
(podsypując mąką) na grubość około 5 mm, wycinamy ciasteczka o średnicy około 6 cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
7.PIECZEMY W TEMPERATURZE:
160°C przez mniej więcej 20 minut.
8.POZOSTAWIAMY DO WYSTYGNIĘCIA,:
posypujemy cukrem pudrem.
Greckie ciasteczka orzechowe

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 50

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ MASŁO

wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.

2

POTRZEBUJEMY FOREMKĘ O

średnicy 6 cm Miękkie masło ucieramy na puszystą masę.

3

CIĄGLE UCIERAJĄC, DODAJEMY

cukier puder, żółtko, mleko, whisky, drobno posiekane orzechy (pistacje i orzechy nerkowca).

4

MĄKĘ, PROSZEK DO

pieczenia i cukier wanilinowy dodajemy do masy i wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

5

TAK PRZYGOTOWANE CIASTO

zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki mniej więcej na 60 minut.

6

SCHŁODZONE CIASTO WAŁKUJEMY

(podsypując mąką) na grubość około 5 mm, wycinamy ciasteczka o średnicy około 6 cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

7

PIECZEMY W TEMPERATURZE

160°C przez mniej więcej 20 minut.

8

POZOSTAWIAMY DO WYSTYGNIĘCIA,

posypujemy cukrem pudrem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2080 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

41,6 kcal

🥑

Tłuszcz

1,6 g

🌾

Węglowodany

5,8 g

🥬

Błonnik

1 g

💪

Białko

1 g

Podobne przepisy

Greckie ciasteczka orzechowe - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl