psse-slupca.pl

Indyjski kurczak chili • przepis • składniki • przygotowanie

Aromaty trawy cytrynowej, kolendry i imbiru. Spróbuj tego idealnego kurczaka!

Indyjski kurczak chili

Aromaty trawy cytrynowej, kolendry i imbiru. Spróbuj tego idealnego kurczaka!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier brązowy - 2 łyżeczki
bulion drobiowy - 250 ml
cebula - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 3 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
kurczak filety z piersi - 4 szt.
imbir świeży - 20 g
kolendra mielona - 2 łyżeczki
olej słonecznikowy - 3 łyżki
papryka zielona - 1 szt.
papryka żółta - 1 szt.
pomidorki koktajlowe - 300 g
sól - 1 szczypta
ryż basmati - 200 g
kurczak pałki z kurczaka - 600 g
śmietana 30% - 200 ml
trawa cytrynowa - 20 g
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ:
Papryczki chili oczyszczamy i pozbawiamy pestek. Cebulę, imbir i czosnek obieramy i kroimy w dużą kostkę. Trawę cytrynową oczyszczamy, miękką część wewnętrzną wyjmujemy, trawę grubo siekamy. Przygotowane składniki drobno siekamy lub rozcieramy w blenderze lub moździerzu. Mieszamy z 0,5 łyżeczki soli, kolendrą i cukrem.
2.KURCZAKA MARYNUJEMY:
Udka kurczaka i filety z kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy mieszaniną chili. Marynujemy pod przykryciem przez 1 godzinę w lodówce.
3.DUSIMY KURCZAKA:
Papryki oczyszczamy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Pomidory koktajlowe myjemy i kroimy na pół.
Indyjski kurczak chili

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

Papryczki chili oczyszczamy i pozbawiamy pestek. Cebulę, imbir i czosnek obieramy i kroimy w dużą kostkę. Trawę cytrynową oczyszczamy, miękką część wewnętrzną wyjmujemy, trawę grubo siekamy. Przygotowane składniki drobno siekamy lub rozcieramy w blenderze lub moździerzu. Mieszamy z 0,5 łyżeczki soli, kolendrą i cukrem.

2

KURCZAKA MARYNUJEMY

Udka kurczaka i filety z kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy mieszaniną chili. Marynujemy pod przykryciem przez 1 godzinę w lodówce.

3

DUSIMY KURCZAKA

Papryki oczyszczamy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Pomidory koktajlowe myjemy i kroimy na pół.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4150,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

691,8 kcal

🥑

Tłuszcz

22,6 g

🌾

Węglowodany

43,9 g

🥬

Błonnik

52,2 g

💪

Białko

52,2 g

Podobne przepisy

Indyjski kurczak chili - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl