psse-slupca.pl

Pierś w panierce serowej z sosem pesto • przepis • składniki • przygotowanie

Ciekawy pomysł na przyrządzenie piersi kurczaka. Aromatyczny makaron z pesto pasuje do niej idealnie.

Pierś w panierce serowej z sosem pesto

Ciekawy pomysł na przyrządzenie piersi kurczaka. Aromatyczny makaron z pesto pasuje do niej idealnie.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cytryna - 70 g
jajko - 3 szt.
makaron spaghetti - 250 g
masło - 100 g
mąka pszenna - 50 g
natka pietruszki - 30 g
papryczka chili czerwona - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
kurczak filety z piersi - 800 g
płatki owsiane - 50 g
sól - 1 szczypta
ząbek czosnku - 2 szt.
oliwa z oliwek - 80 ml
pistacje - 50 g
rukola - 125 g
ser kolumb - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY:
blachę papier do pieczenia rozgrzej piekarnik do 190-200°C (termoobieg) Przygotowanie 250 g makaronu spaghetti gotujemy w lekko osolonej, wrzącej wodzie.
2.MAKARON DELIKATNIE MIESZAMY:
i gotujemy al dente przez 3-4 minuty.
3.PIERSI KURCZAKA MYJEMY:
i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego.
4.Z PIERSI KURCZAKA:
wycinamy polędwiczki, ale ich nie wyrzucamy.
5.FILETY Z PIERSI:
rozcinamy na skos (wszystkie kawałki powinny mieć równą grubość, do 1,5 cm).
6.MAKARON ODCEDZAMY I:
przelewamy oliwą z oliwek (ok. 20 ML).
7.KAWAŁKI KURCZAKA Z:
obu stron doprawiamy solą i białym pieprzem.
8.SIEKAMY NATKĘ:
pietruszki.
9.NA TALERZYK WBIJAMY:
3 jaja, dodajemy 15 g natki pietruszki i płatki owsiane.
10.ŚCIERAMY SER KOLUMB:
(ok. 50 G) NA: tarce o drobnych oczkach, dodajemy go do jajka i pietruszki i dokładnie mieszamy całą panierkę.
11.NA KOLEJNY TALERZYK:
wysypujemy mąkę.
12.NA PATELNIĘ WLEWAMY:
niewielką ilość oliwy z oliwek.
13.KAŻDY KAWAŁEK MIĘSA:
panierujemy najpierw w mące, następnie w panierce i układamy na patelni (niezbyt mocno nagrzanej), następnie usmażone kawałki kurczaka przekładamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym i przed samym podaniem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190-200°C (od razu przed podaniem dania, w celu podgrzania) na mniej więcej 3-5 minut.
14.SOS 25 G:
sera Kolumb ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
15.SIEKAMY 2 ZĄBKI:
czosnku.
16.DO POJEMNIKA MIKSERA:
wrzucamy rukolę (część pozostawiamy do dekoracji) i 2 posiekane ząbki czosnku , dodajemy pistacje, starty ser (niewielką ilość pistacji i sera pozostawiamy do dekoracji) i resztę oliwy z oliwek.
17.MIKSUJEMY DO UZYSKANIA:
jednolitej konsystencji.
18.JAK PODAWAĆ NA:
czystą, rozgrzaną patelnię kładziemy niewielką część przygotowanego masła, dodajemy 2-3 plasterki czosnku, odrobinę skórki z cytryny i część przygotowanej, pokrojonej papryczki , biały pieprz i niewielką ilość wody.
19.NIEWIELKĄ PORCJĘ MAKARONU:
wrzucamy na patelnię, posypujemy odrobiną drobno pokrojonej natki pietruszki, dokładamy niewielką ilość sosu pesto, mieszamy i przekładamy na talerz.
20.ZA POMOCĄ ŁYŻKI:
i widelca przekładamy makaron na talerz.
21.ODROBINĘ PESTO WYKŁADAMY:
na talerz, na pesto kładziemy kawałki kurczaka (3 kawałki na jedną porcję).
22.NA SAM CZUBEK:
ostatniego kawałka kurczaka dajemy odrobinę pesto.
23.CAŁOŚĆ WYKAŃCZAMY ODROBINĄ:
oliwy z oliwek, makaron posypujemy odrobiną startego sera.
24.CZYNNOŚĆ POWTARZAMY PRZY:
kolejnych porcjach.
Pierś w panierce serowej z sosem pesto

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY

blachę papier do pieczenia rozgrzej piekarnik do 190-200°C (termoobieg) Przygotowanie 250 g makaronu spaghetti gotujemy w lekko osolonej, wrzącej wodzie.

2

MAKARON DELIKATNIE MIESZAMY

i gotujemy al dente przez 3-4 minuty.

3

PIERSI KURCZAKA MYJEMY

i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego.

4

Z PIERSI KURCZAKA

wycinamy polędwiczki, ale ich nie wyrzucamy.

5

FILETY Z PIERSI

rozcinamy na skos (wszystkie kawałki powinny mieć równą grubość, do 1,5 cm).

6

MAKARON ODCEDZAMY I

przelewamy oliwą z oliwek (ok. 20 ML).

7

KAWAŁKI KURCZAKA Z

obu stron doprawiamy solą i białym pieprzem.

8

SIEKAMY NATKĘ

pietruszki.

9

NA TALERZYK WBIJAMY

3 jaja, dodajemy 15 g natki pietruszki i płatki owsiane.

10

ŚCIERAMY SER KOLUMB

(ok. 50 G) NA: tarce o drobnych oczkach, dodajemy go do jajka i pietruszki i dokładnie mieszamy całą panierkę.

11

NA KOLEJNY TALERZYK

wysypujemy mąkę.

12

NA PATELNIĘ WLEWAMY

niewielką ilość oliwy z oliwek.

13

KAŻDY KAWAŁEK MIĘSA

panierujemy najpierw w mące, następnie w panierce i układamy na patelni (niezbyt mocno nagrzanej), następnie usmażone kawałki kurczaka przekładamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym i przed samym podaniem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190-200°C (od razu przed podaniem dania, w celu podgrzania) na mniej więcej 3-5 minut.

14

SOS 25 G

sera Kolumb ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

15

SIEKAMY 2 ZĄBKI

czosnku.

16

DO POJEMNIKA MIKSERA

wrzucamy rukolę (część pozostawiamy do dekoracji) i 2 posiekane ząbki czosnku , dodajemy pistacje, starty ser (niewielką ilość pistacji i sera pozostawiamy do dekoracji) i resztę oliwy z oliwek.

17

MIKSUJEMY DO UZYSKANIA

jednolitej konsystencji.

18

JAK PODAWAĆ NA

czystą, rozgrzaną patelnię kładziemy niewielką część przygotowanego masła, dodajemy 2-3 plasterki czosnku, odrobinę skórki z cytryny i część przygotowanej, pokrojonej papryczki , biały pieprz i niewielką ilość wody.

19

NIEWIELKĄ PORCJĘ MAKARONU

wrzucamy na patelnię, posypujemy odrobiną drobno pokrojonej natki pietruszki, dokładamy niewielką ilość sosu pesto, mieszamy i przekładamy na talerz.

20

ZA POMOCĄ ŁYŻKI

i widelca przekładamy makaron na talerz.

21

ODROBINĘ PESTO WYKŁADAMY

na talerz, na pesto kładziemy kawałki kurczaka (3 kawałki na jedną porcję).

22

NA SAM CZUBEK

ostatniego kawałka kurczaka dajemy odrobinę pesto.

23

CAŁOŚĆ WYKAŃCZAMY ODROBINĄ

oliwy z oliwek, makaron posypujemy odrobiną startego sera.

24

CZYNNOŚĆ POWTARZAMY PRZY

kolejnych porcjach.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4820,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1205,0 kcal

🥑

Tłuszcz

72,4 g

🌾

Węglowodany

72,5 g

🥬

Błonnik

66,2 g

💪

Białko

66,2 g

Podobne przepisy