psse-slupca.pl

Zupa krem z brokułów • przepis • składniki • przygotowanie

Brokułowa zupa krem to prawdziwy klasyk wśród tego typu zup. Koniecznie spróbuj, jak smakuje ta z podsmażonym czosnkiem i cebulką, podana z domowymi grzankami z chleba żytniego.

Zupa krem z brokułów

Brokułowa zupa krem to prawdziwy klasyk wśród tego typu zup. Koniecznie spróbuj, jak smakuje ta z podsmażonym czosnkiem i cebulką, podana z domowymi grzankami z chleba żytniego.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

brokuł - 250 g
bulion warzywny - 250 ml
cebula - 0,5 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
oliwa z oliwek - 5 g
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
czosnek granulowany - 1 szczypta
serek śmietankowy - 1 łyżka
chleb żytni - 1 kromka
nasiona słonecznika - 10 g
bazylia świeża - 5 liści

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK:
Cebulę i czosnek dość drobno siekamy. Krótko podsmażamy je na oliwie, aż cebula delikatnie się zeszkli – uważamy, aby czosnek się nie przypalił.
2.GOTUJEMY BROKUŁ:
Bulion warzywny przelewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości, przez ok. 5 minut, w gorącym wywarze.
3.BLENDUJEMY ZUPĘ:
Do ugotowanego brokułu dodajemy serek śmietankowy, podsmażoną cebulę i czosnek. Całość blendujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku.
4.PRZYGOTOWUJEMY GRZANKI:
Kromkę chleba żytniego kroimy w kostkę i krótko podsmażamy z obu stron na suchej patelni, aż się zarumieni.
5.PODAJEMY ZUPĘ:
Gorącą zupę przelewamy do miski i ozdabiamy grzankami, nasionami słonecznika i listkami bazylii.
Zupa krem z brokułów

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK

Cebulę i czosnek dość drobno siekamy. Krótko podsmażamy je na oliwie, aż cebula delikatnie się zeszkli – uważamy, aby czosnek się nie przypalił.

2

GOTUJEMY BROKUŁ

Bulion warzywny przelewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości, przez ok. 5 minut, w gorącym wywarze.

3

BLENDUJEMY ZUPĘ

Do ugotowanego brokułu dodajemy serek śmietankowy, podsmażoną cebulę i czosnek. Całość blendujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku.

4

PRZYGOTOWUJEMY GRZANKI

Kromkę chleba żytniego kroimy w kostkę i krótko podsmażamy z obu stron na suchej patelni, aż się zarumieni.

5

PODAJEMY ZUPĘ

Gorącą zupę przelewamy do miski i ozdabiamy grzankami, nasionami słonecznika i listkami bazylii.

Wartości odżywcze

Podobne przepisy

Zupa krem z brokułów - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl