psse-slupca.pl

Tartofle Nimueny z leśnego królestwa • przepis • składniki • przygotowanie

Przed wyruszeniem w drogę należy przygotować prowiant! Zapiekane owoce ziemi autorstwa Nimueny to sycące uzupełnienie ekwipunku każdego poszukiwacza smaku.

Tartofle Nimueny z leśnego królestwa

Przed wyruszeniem w drogę należy przygotować prowiant! Zapiekane owoce ziemi autorstwa Nimueny to sycące uzupełnienie ekwipunku każdego poszukiwacza smaku.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ziemniak - 3 szt.
kukurydza konserwowa - 200 g
mozzarella, tarta - 300 g
szczypiorek - 1 pęczek
cebula czerwona - 2 szt.
czosnek główka - 1 ząbek
śmietana 30% - 100 ml
papryka wędzona mielona - 0,5 łyżeczki
gałka muszkatołowa - 0,3 łyżeczki
chili płatki - 0,5 łyżeczki
sól -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI:
Wybieramy możliwie duże ziemniaki. Wrzucamy je do osolonej wody i gotujemy do miękkości ok. 15 minut, sprawdzając jednak delikatnie szpikulcem lub ostro zakończonym nożem, czy są już miękkie w środku. Nie rozgotujmy ich!
2.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Ugotowane i lekko ostudzone ziemniaki rozkrawamy równo wzdłuż i delikatnie łyżką wybieramy środkową część, a następnie wkładamy do osobnej miski i rozgniatamy widelcem.
3.NAKŁADAMY FARSZ:
Nakładamy farsz do każdej połówki ziemniaka i zawijamy je w folię aluminiową. Możemy to zrobić w domu lub tuż przed samym grillowaniem. Jeśli mamy grilla z pokrywą, folia aluminiowa nie będzie potrzebna.
4.PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
Szczypiorek i pozostałą cebulkę siekamy tak, jak lubimy, i odkładamy do małego zamykanego pojemnika.
5.PRZYGOTOWUJEMY GRILLA:
Rozpalamy grilla, wykorzystując do tego najlepiej węgiel drzewny, tak aby cały węgiel się żarzył. Ustawiamy ruszt w najwyższej pozycji.
6.GRILLUJEMY:
Układamy na grillu łódeczki wypełnione farszem. Zamykamy pokrywę i po kilku minutach sprawdzamy, czy farsz jest przyrumieniony. Skórka może się przypalić, ale nie musimy jej jeść.
7.PODAJEMY DANIE:
Ziemniaczki przekładamy na talerz i posypujemy szczypiorkiem oraz cebulką. Podajemy je z ulubionym sosem oraz sałatką lub ogórkiem małosolnym.
Tartofle Nimueny z leśnego królestwa

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI

Wybieramy możliwie duże ziemniaki. Wrzucamy je do osolonej wody i gotujemy do miękkości ok. 15 minut, sprawdzając jednak delikatnie szpikulcem lub ostro zakończonym nożem, czy są już miękkie w środku. Nie rozgotujmy ich!

2

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Ugotowane i lekko ostudzone ziemniaki rozkrawamy równo wzdłuż i delikatnie łyżką wybieramy środkową część, a następnie wkładamy do osobnej miski i rozgniatamy widelcem.

3

NAKŁADAMY FARSZ

Nakładamy farsz do każdej połówki ziemniaka i zawijamy je w folię aluminiową. Możemy to zrobić w domu lub tuż przed samym grillowaniem. Jeśli mamy grilla z pokrywą, folia aluminiowa nie będzie potrzebna.

4

PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Szczypiorek i pozostałą cebulkę siekamy tak, jak lubimy, i odkładamy do małego zamykanego pojemnika.

5

PRZYGOTOWUJEMY GRILLA

Rozpalamy grilla, wykorzystując do tego najlepiej węgiel drzewny, tak aby cały węgiel się żarzył. Ustawiamy ruszt w najwyższej pozycji.

6

GRILLUJEMY

Układamy na grillu łódeczki wypełnione farszem. Zamykamy pokrywę i po kilku minutach sprawdzamy, czy farsz jest przyrumieniony. Skórka może się przypalić, ale nie musimy jej jeść.

7

PODAJEMY DANIE

Ziemniaczki przekładamy na talerz i posypujemy szczypiorkiem oraz cebulką. Podajemy je z ulubionym sosem oraz sałatką lub ogórkiem małosolnym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1645,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

274,2 kcal

🥑

Tłuszcz

16,5 g

🌾

Węglowodany

16,5 g

🥬

Błonnik

2,1 g

💪

Białko

14,1 g

Podobne przepisy