psse-slupca.pl

Quiche lorraine • przepis • składniki • przygotowanie

Słynna wytrawna tarta znana też jako placek lotaryński. Kruchy spód wypełniony masą z boczkiem i cebulą smakuje każdemu.

Quiche lorraine

Słynna wytrawna tarta znana też jako placek lotaryński. Kruchy spód wypełniony masą z boczkiem i cebulą smakuje każdemu.

Czas przygotowania
85 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
jajko - 4 szt.
boczek w plastrach - 250 g
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
mąka pszenna - 250 g
mleko - 150 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
szczypior cebuli - 1 łyżka
ser żółty - 200 g
sól - 1 szczypta
śmietana 30% - 200 g
masło - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
120 G MASŁA: kroimy w kostkę i zagniatamy z mąką, proszkiem do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli i 3-4 łyżkami zimnej wody na gładkie ciasto.
2.WYKŁADAMY NIM FORMĘ:
do quiche’a (o średnicy 26 cm), formując krawędź.
3.CIASTO NAKŁUWAMY KILKA:
razy widelcem i wstawiamy minimum na 1 godzinę do lodówki. CEBULĘ OBIERAMY I: siekamy.
4.BOCZEK PODSMAŻAMY NA:
pozostałym gorącym maśle przez 3 minuty, wyjmujemy.
5.NA TŁUSZCZU POZOSTAŁYM:
po smażeniu boczku podsmażamy krótko cebulę, dodajemy do boczku i doprawiamy pieprzem.
6.POZOSTAWIAMY DO:
ostygnięcia.
7.JAJKA MIESZAMY ZE:
śmietaną i mlekiem, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. CIASTO POSYPUJEMY POŁOWĄ: sera.
8.ROZKŁADAMY BOCZEK I:
cebulę, a następnie posypujemy pozostałym serem.
9.RÓWNOMIERNIE ZALEWAMY MLEKIEM:
ze śmietaną, a następnie quiche pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40-45 minut na złoty kolor.
10.PODAJEMY POKROJONY NA:
kawałki posypane szczypiorkiem na gorąco lub na zimno.
Quiche lorraine

Czas przygotowania

85 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

120 G MASŁA: kroimy w kostkę i zagniatamy z mąką, proszkiem do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli i 3-4 łyżkami zimnej wody na gładkie ciasto.

2

WYKŁADAMY NIM FORMĘ

do quiche’a (o średnicy 26 cm), formując krawędź.

3

CIASTO NAKŁUWAMY KILKA

razy widelcem i wstawiamy minimum na 1 godzinę do lodówki. CEBULĘ OBIERAMY I: siekamy.

4

BOCZEK PODSMAŻAMY NA

pozostałym gorącym maśle przez 3 minuty, wyjmujemy.

5

NA TŁUSZCZU POZOSTAŁYM

po smażeniu boczku podsmażamy krótko cebulę, dodajemy do boczku i doprawiamy pieprzem.

6

POZOSTAWIAMY DO

ostygnięcia.

7

JAJKA MIESZAMY ZE

śmietaną i mlekiem, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. CIASTO POSYPUJEMY POŁOWĄ: sera.

8

ROZKŁADAMY BOCZEK I

cebulę, a następnie posypujemy pozostałym serem.

9

RÓWNOMIERNIE ZALEWAMY MLEKIEM

ze śmietaną, a następnie quiche pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40-45 minut na złoty kolor.

10

PODAJEMY POKROJONY NA

kawałki posypane szczypiorkiem na gorąco lub na zimno.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4700 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

587,5 kcal

🥑

Tłuszcz

45 g

🌾

Węglowodany

27,6 g

🥬

Błonnik

18 g

💪

Białko

18 g

Podobne przepisy

Quiche lorraine - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl