psse-slupca.pl

Tortellini zapiekane w sosie pomidorowym z pulpecikami • przepis • składniki • przygotowanie

Domowe pulpeciki i tortellini z farszem ze szpinaku i mascarpone zapiekane w aromatycznym sosie pomidorowym to danie we włoskim stylu dla całej rodziny. Wykorzystaj termorobota kuchennego MC Smart i ciesz się smakiem inspirowanym słoneczną Italią!

Tortellini zapiekane w sosie pomidorowym z pulpecikami

Domowe pulpeciki i tortellini z farszem ze szpinaku i mascarpone zapiekane w aromatycznym sosie pomidorowym to danie we włoskim stylu dla całej rodziny. Wykorzystaj termorobota kuchennego MC Smart i ciesz się smakiem inspirowanym słoneczną Italią!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka pszenna - 260 g
jajko - 1 szt.
gałka muszkatołowa - 1 szczypta
mięso mielone wieprzowe - 250 g
szpinak świeży - 100 g
bułka tarta - 40 g
masło - 1 łyżeczka
musztarda - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 10 g
cebula - 50 g
czosnek główka - 2 ząbki
pomidory krojone z puszki - 400 g
ser mascarpone - 250 g
bazylia suszona - 1 łyżeczka
miód - 1 łyżeczka
sól - 0,5 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
parmezan - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.WYRABIAMY CIASTO:
W pojemniku miksującym odmierzamy mąkę i oliwę. Następnie dodajemy jajka i sól. Ciasto wyrabiamy, korzystając z programuugniatanie / ciasto twarde / czas 3 minuty. Gotowe ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy na czas przygotowania farszu.
2.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Do pojemnika miksującego przekładamy parmezan podzielony na mniejsze kawałki. Rozdrabniamy go, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 8. Następnie do misy dodajemy szpinak i ponownie rozdrabniamy, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 6. Rozdrobniony ser i szpinak zgarniamy ze ścianek naczynia i dodajemy pozostałe składniki farszu. Całość dokładnie mieszamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 4. Gotowy farsz przekładamy do miski.
3.LEPIMY TORTELLINI:
Ciasto odwijamy z folii, odkrawamy z niego kawałek, resztę chowamy pod bawełnianą ściereczką, aby nie wyschło. Blat lub stolnicę posypujemy mąką, ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy i wykrawamy z niego kółka o średnicy ok. 7 cm. Na środek każdego kółka wykładamy odrobinę farszu. Kółka składamy na pół i zlepiamy brzegi, aby powstały półkola. Następnie rogi pierogów sklejamy ze sobą.
4.GOTUJEMY TORTELLINI:
W pojemniku miksującym termorobota wybieramy programpodgrzewanie wodyi gotujemy 2 litry wody. Kiedy woda się zagotuje, na pojemnik nakładamy koszyczek z 10 tortellini i gotujemy je, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 2 minuty / temperatura 90°C / obroty 1. Gotowe pierożki przekładamy na talerz. Czynność powtarzamy, aż ugotujemy wszystkie tortellini.
5.PRZYGOTOWUJEMY PULPECIKI:
Do pojemnika miksującego dodajemy cebulę i czosnek. Siekamy je, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 6, i zgarniamy na dno pojemnika. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy masę, korzystając z programuugniatanie / miękkie ciasto / czas 2 minuty. Z gotowej masy formujemy małe pulpeciki.
6.PODSMAŻAMY SKŁADNIKI SOSU:
Do pojemnika miksującego dodajemy cebulę i czosnek. Siekamy je, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 6, i zgarniamy na dno pojemnika. Następnie dolewamy oliwę i podsmażamy całość za pomocą programugotowanie wg własnych ustawień / czas 3 minuty / temperatura 120°C / obroty 1.
7.GOTUJEMY SOS POMIDOROWY:
Do pojemnika miksującego dodajemy pomidory z puszki, bazylię, miód, sól i pieprz. Sos gotujemy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 10 minut / temperatura 100°C / obroty 1. Następnie do sosu dodajemy mascarpone i mieszamy, wybierając programgotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 3.
8.ZAPIEKAMY TORELLINI:
Do dużego naczynia żaroodpornego wlewamy przygotowany sos. Następnie dodajemy do niego ugotowane tortellini i układamy pulpeciki. Całość oprószamy startym na tarce o drobnych oczkach parmezanem i zapiekamy przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 220°C.
Tortellini zapiekane w sosie pomidorowym z pulpecikami

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYRABIAMY CIASTO

W pojemniku miksującym odmierzamy mąkę i oliwę. Następnie dodajemy jajka i sól. Ciasto wyrabiamy, korzystając z programuugniatanie / ciasto twarde / czas 3 minuty. Gotowe ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy na czas przygotowania farszu.

2

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Do pojemnika miksującego przekładamy parmezan podzielony na mniejsze kawałki. Rozdrabniamy go, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 8. Następnie do misy dodajemy szpinak i ponownie rozdrabniamy, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 6. Rozdrobniony ser i szpinak zgarniamy ze ścianek naczynia i dodajemy pozostałe składniki farszu. Całość dokładnie mieszamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 4. Gotowy farsz przekładamy do miski.

3

LEPIMY TORTELLINI

Ciasto odwijamy z folii, odkrawamy z niego kawałek, resztę chowamy pod bawełnianą ściereczką, aby nie wyschło. Blat lub stolnicę posypujemy mąką, ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy i wykrawamy z niego kółka o średnicy ok. 7 cm. Na środek każdego kółka wykładamy odrobinę farszu. Kółka składamy na pół i zlepiamy brzegi, aby powstały półkola. Następnie rogi pierogów sklejamy ze sobą.

4

GOTUJEMY TORTELLINI

W pojemniku miksującym termorobota wybieramy programpodgrzewanie wodyi gotujemy 2 litry wody. Kiedy woda się zagotuje, na pojemnik nakładamy koszyczek z 10 tortellini i gotujemy je, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 2 minuty / temperatura 90°C / obroty 1. Gotowe pierożki przekładamy na talerz. Czynność powtarzamy, aż ugotujemy wszystkie tortellini.

5

PRZYGOTOWUJEMY PULPECIKI

Do pojemnika miksującego dodajemy cebulę i czosnek. Siekamy je, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 6, i zgarniamy na dno pojemnika. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy masę, korzystając z programuugniatanie / miękkie ciasto / czas 2 minuty. Z gotowej masy formujemy małe pulpeciki.

6

PODSMAŻAMY SKŁADNIKI SOSU

Do pojemnika miksującego dodajemy cebulę i czosnek. Siekamy je, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 6, i zgarniamy na dno pojemnika. Następnie dolewamy oliwę i podsmażamy całość za pomocą programugotowanie wg własnych ustawień / czas 3 minuty / temperatura 120°C / obroty 1.

7

GOTUJEMY SOS POMIDOROWY

Do pojemnika miksującego dodajemy pomidory z puszki, bazylię, miód, sól i pieprz. Sos gotujemy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 10 minut / temperatura 100°C / obroty 1. Następnie do sosu dodajemy mascarpone i mieszamy, wybierając programgotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 3.

8

ZAPIEKAMY TORELLINI

Do dużego naczynia żaroodpornego wlewamy przygotowany sos. Następnie dodajemy do niego ugotowane tortellini i układamy pulpeciki. Całość oprószamy startym na tarce o drobnych oczkach parmezanem i zapiekamy przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 220°C.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4521,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

753,6 kcal

🥑

Tłuszcz

49,8 g

🌾

Węglowodany

50,7 g

🥬

Błonnik

2 g

💪

Białko

27,7 g

Podobne przepisy

Tortellini zapiekane w sosie pomidorowym z pulpecikami - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl