psse-slupca.pl

Banoffee – ciasto z bananami w karmelu • przepis • składniki • przygotowanie

Ciasto banoffee z pewnością zyska fanów zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych! Spód z czekoladowej granoli i banany w karmelu – brzmi pysznie!

Banoffee – ciasto z bananami w karmelu

Ciasto banoffee z pewnością zyska fanów zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych! Spód z czekoladowej granoli i banany w karmelu – brzmi pysznie!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

banan - 5 szt.
cukier - 150 g
cukier puder - 2 łyżki
masło - 100 g
woda - 50 ml
limonka - 1 szt.
śmietana 30% - 450 ml
granola czekoladowa - 250 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SPÓD CIASTA:
Granolę przesypujemy do miski i mieszamy z 60 g masła. Granolę równomiernie rozkładamy na dnie naczynia i delikatnie dociskamy. Wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Odstawiamy do wystudzenia.
2.PRZYGOTOWUJEMY BANANY W KARMELU:
Banany obieramy, kroimy w grube plastry i skrapiamy sokiem wyciśniętym z połowy limonki. Patelnię rozgrzewamy, wysypujemy na dno warstwę cukru – gdy zacznie się topić, stopniowo dosypujemy resztę. Gdy karmel jest gotowy, ostrożnie dolewamy wodę. Gdy całość się połączy, dodajemy 40 g masła. Mieszamy aż do rozpuszczenia się. Dolewamy 50 ml śmietanki. Odrobinę sosu odlewamy do miseczki. Na patelnię wykładamy banany i smażymy przez ok. 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu.
3.NAKŁADAMY BANANY NA SPÓD:
Banany nakładamy na spód z granoli. Całość pozostawiamy, aż całkowicie ostygnie.
4.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ ŚMIETANOWĄ:
Odlany sos wkładamy na chwilę do zamrażalnika. Mocno schłodzoną śmietankę przelewamy do wysokiego naczynia. Ubijamy na sztywną, puszystą masę. Dodajemy cukier puder i kilka kropli soku z limonki. Ponownie ubijamy.
5.DEKORUJEMY CIASTO:
Na wystudzone ciasto wykładamy masę śmietanową. Schłodzony sos przelewamy dokornetui robimy ozdobne wzorki na powierzchni ciasta. Ciasto przed podaniem warto schłodzić – ok. 30 minut w lodówce.
Banoffee – ciasto z bananami w karmelu

Czas przygotowania

80 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SPÓD CIASTA

Granolę przesypujemy do miski i mieszamy z 60 g masła. Granolę równomiernie rozkładamy na dnie naczynia i delikatnie dociskamy. Wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Odstawiamy do wystudzenia.

2

PRZYGOTOWUJEMY BANANY W KARMELU

Banany obieramy, kroimy w grube plastry i skrapiamy sokiem wyciśniętym z połowy limonki. Patelnię rozgrzewamy, wysypujemy na dno warstwę cukru – gdy zacznie się topić, stopniowo dosypujemy resztę. Gdy karmel jest gotowy, ostrożnie dolewamy wodę. Gdy całość się połączy, dodajemy 40 g masła. Mieszamy aż do rozpuszczenia się. Dolewamy 50 ml śmietanki. Odrobinę sosu odlewamy do miseczki. Na patelnię wykładamy banany i smażymy przez ok. 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu.

3

NAKŁADAMY BANANY NA SPÓD

Banany nakładamy na spód z granoli. Całość pozostawiamy, aż całkowicie ostygnie.

4

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ ŚMIETANOWĄ

Odlany sos wkładamy na chwilę do zamrażalnika. Mocno schłodzoną śmietankę przelewamy do wysokiego naczynia. Ubijamy na sztywną, puszystą masę. Dodajemy cukier puder i kilka kropli soku z limonki. Ponownie ubijamy.

5

DEKORUJEMY CIASTO

Na wystudzone ciasto wykładamy masę śmietanową. Schłodzony sos przelewamy dokornetui robimy ozdobne wzorki na powierzchni ciasta. Ciasto przed podaniem warto schłodzić – ok. 30 minut w lodówce.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4050 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

405 kcal

🥑

Tłuszcz

20,4 g

🌾

Węglowodany

53,4 g

🥬

Błonnik

4,5 g

💪

Białko

4,5 g

Podobne przepisy