psse-slupca.pl

2 sposoby na pizzę - z brokułu i kalafiora • przepis • składniki • przygotowanie

Fitsposób na pizzę? Zrób spód z brokułu lub kalafiora! Wypróbuj przepis Kingi Paruzel!

2 sposoby na pizzę - z brokułu i kalafiora

Fitsposób na pizzę? Zrób spód z brokułu lub kalafiora! Wypróbuj przepis Kingi Paruzel!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni

Składniki

kalafior - 0,5 szt.
mozzarella - 1 szt.
zioła prowansalskie - 1 łyżka
cukinia - 0,5 szt.
papryka czerwona - 0,5 szt.
papryka żółta - 0,5 szt.
cebula czerwona - 1 szt.
rukola - 20 g
pesto - 2 łyżki
brokuł - 1 szt.
jajko - 1 szt.
białko jaja kurzego - 1 szt.
płatki owsiane - 1 łyżka
oregano suszone - 1 łyżeczka
czosnek granulowany - 0,25 łyżeczki
buraki gotowane - 1 szt.
ser kozi - 50 g
pestki dyni - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 5 łyżek
miód - 0,5 łyżki
ocet winny, czerwony - 2 łyżki
ząbek czosnku - 1 szt.
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.TRZEMY KALAFIORA NA TARCE:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C z funkcją grzania góra-dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Kalafiora trzemy na tarce o grubych oczkach. Na suchej patelni podprażamy kalafiora przez około 6-8 minut. Mozzarellę trzemy na tarce o grubych oczkach i wraz z pozostałymi składnikami umieszczamy w misce. Dodajemy wystudzony kalafior i mieszamy. Ciasto wykładamy na przygotowaną blachę i formujemy okrąg. Pieczemy około 20 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Cukinię, paprykę i cebulę kroimy w talarki. Na rozgrzaną grillową patelnię wylewamy dwie łyżki oliwy i układamy na niej pokrojone warzywa. Całość smażymy około 5 minut. Wyciągamy pizzę z pieca i smarujemy ją pesto bazyliowym.
3.NA UPIECZONYM SPODZIE UKŁADAMY WARZYWA:
Na wierzchu układamy grillowane warzywa. Wkładamy do piekarnika na kolejne 5 minut. Wyjmujemy z piekarnika, dekorujemy świeżą rukolą. Możemy skropić dodatkowo oliwą.
4.MIKSUJEMY BROKUŁ:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C z funkcją grzania góra-dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy odrobiną oliwy. Brokuł ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub miksujemy w malakserze, ma mieć konsystencję kaszy. Warzywo przenosimy na suchą patelnię i podprażamy przez około 6-8 minut, aż odparuje z niego woda. Studzimy.
5.MIESZAMY SKŁADNIKI SPODU:
W misce mieszamy wszystkie pozostałe składniki spodu, tj. jajko, białko jajka, oliwę, płatki owsiane, czosnek w proszku, suszone oregano, pieprz i sól. Dodajemy brokuł i ponownie całość mieszamy. Wykładamy na przygotowaną blachę, formujemy okrąg. Pieczemy 20 minut. Buraka i ser kozi kroimy w plastry.
6.PRZYGOTOWUJEMY DRESSING:
Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z resztą składników dressingu. Na upieczonej pizzy układamy buraka, kozi ser i pestki dyni. Pieczemy kolejne 5 minut. Pizzę podajemy skropioną dressingiem.
2 sposoby na pizzę - z brokułu i kalafiora

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

TRZEMY KALAFIORA NA TARCE

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C z funkcją grzania góra-dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Kalafiora trzemy na tarce o grubych oczkach. Na suchej patelni podprażamy kalafiora przez około 6-8 minut. Mozzarellę trzemy na tarce o grubych oczkach i wraz z pozostałymi składnikami umieszczamy w misce. Dodajemy wystudzony kalafior i mieszamy. Ciasto wykładamy na przygotowaną blachę i formujemy okrąg. Pieczemy około 20 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Cukinię, paprykę i cebulę kroimy w talarki. Na rozgrzaną grillową patelnię wylewamy dwie łyżki oliwy i układamy na niej pokrojone warzywa. Całość smażymy około 5 minut. Wyciągamy pizzę z pieca i smarujemy ją pesto bazyliowym.

3

NA UPIECZONYM SPODZIE UKŁADAMY WARZYWA

Na wierzchu układamy grillowane warzywa. Wkładamy do piekarnika na kolejne 5 minut. Wyjmujemy z piekarnika, dekorujemy świeżą rukolą. Możemy skropić dodatkowo oliwą.

4

MIKSUJEMY BROKUŁ

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C z funkcją grzania góra-dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy odrobiną oliwy. Brokuł ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub miksujemy w malakserze, ma mieć konsystencję kaszy. Warzywo przenosimy na suchą patelnię i podprażamy przez około 6-8 minut, aż odparuje z niego woda. Studzimy.

5

MIESZAMY SKŁADNIKI SPODU

W misce mieszamy wszystkie pozostałe składniki spodu, tj. jajko, białko jajka, oliwę, płatki owsiane, czosnek w proszku, suszone oregano, pieprz i sól. Dodajemy brokuł i ponownie całość mieszamy. Wykładamy na przygotowaną blachę, formujemy okrąg. Pieczemy 20 minut. Buraka i ser kozi kroimy w plastry.

6

PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z resztą składników dressingu. Na upieczonej pizzy układamy buraka, kozi ser i pestki dyni. Pieczemy kolejne 5 minut. Pizzę podajemy skropioną dressingiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1869,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

934,9 kcal

🥑

Tłuszcz

56,9 g

🌾

Węglowodany

69,0 g

🥬

Błonnik

47,3 g

💪

Białko

47,3 g

Podobne przepisy

2 sposoby na pizzę - z brokułu i kalafiora - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl