2 sposoby na pizzę - z brokułu i kalafiora • przepis • składniki • przygotowanie
Fitsposób na pizzę? Zrób spód z brokułu lub kalafiora! Wypróbuj przepis Kingi Paruzel!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
TRZEMY KALAFIORA NA TARCE
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C z funkcją grzania góra-dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Kalafiora trzemy na tarce o grubych oczkach. Na suchej patelni podprażamy kalafiora przez około 6-8 minut. Mozzarellę trzemy na tarce o grubych oczkach i wraz z pozostałymi składnikami umieszczamy w misce. Dodajemy wystudzony kalafior i mieszamy. Ciasto wykładamy na przygotowaną blachę i formujemy okrąg. Pieczemy około 20 minut.
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Cukinię, paprykę i cebulę kroimy w talarki. Na rozgrzaną grillową patelnię wylewamy dwie łyżki oliwy i układamy na niej pokrojone warzywa. Całość smażymy około 5 minut. Wyciągamy pizzę z pieca i smarujemy ją pesto bazyliowym.
NA UPIECZONYM SPODZIE UKŁADAMY WARZYWA
Na wierzchu układamy grillowane warzywa. Wkładamy do piekarnika na kolejne 5 minut. Wyjmujemy z piekarnika, dekorujemy świeżą rukolą. Możemy skropić dodatkowo oliwą.
MIKSUJEMY BROKUŁ
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C z funkcją grzania góra-dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy odrobiną oliwy. Brokuł ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub miksujemy w malakserze, ma mieć konsystencję kaszy. Warzywo przenosimy na suchą patelnię i podprażamy przez około 6-8 minut, aż odparuje z niego woda. Studzimy.
MIESZAMY SKŁADNIKI SPODU
W misce mieszamy wszystkie pozostałe składniki spodu, tj. jajko, białko jajka, oliwę, płatki owsiane, czosnek w proszku, suszone oregano, pieprz i sól. Dodajemy brokuł i ponownie całość mieszamy. Wykładamy na przygotowaną blachę, formujemy okrąg. Pieczemy 20 minut. Buraka i ser kozi kroimy w plastry.
PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z resztą składników dressingu. Na upieczonej pizzy układamy buraka, kozi ser i pestki dyni. Pieczemy kolejne 5 minut. Pizzę podajemy skropioną dressingiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1869,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
934,9 kcal
Tłuszcz
56,9 g
Węglowodany
69,0 g
Błonnik
47,3 g
Białko
47,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Lekka sałatka z brązowym ryżem
Lekka sałatka, która pasuje na każdą okazję? Znamy taką! Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Serniczki z kaszy gryczanej z imbirem
Wariacja na temat sernika i oryginalny pomysł na wykorzystanie kaszy gryczanej. To słodki i zdrowy deser dla każdego.

Warzywny wrap nadziewany kozim serkiem i salami
Przepyszny wrap bez dodatku mąki i w iście francuskim stylu. Skuś się na przygotowanie tego przepisu i rozkoszuj się smakiem warzyw, sera Tomme de Montagne oraz salami z orzechami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chrzanowo-czosnkowe purée ziemniaczane
Wariacja na temat klasycznego purée. Dodatek chrzanu i czosnku nadaje mu wyrazisty smak i intensywny aromat.

Sałatka z halloumi, rukolą i szpinakiem
Przygotuj sałatkę, która smakiem przypomni Ci greckie wyspy. Rukola, szpinak i ser halloumi w roli głównej!

Jabłka zapiekane z żurawiną
Szukasz pomysłu na szybki i owocowy deser? Przygotuj jabłka zapiekane z wyśmienitym farszem migdałowo-żurawinowym!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szarlotka z budyniem
Jeśli lubisz klasyczne ciasta z jabłkami, szarlotka z budyniem będzie prawdziwym odkryciem! Delikatne kruche ciasto w połączeniu z aromatycznymi jabłkami i aksamitnym budyniem tworzy deser, który zachwyca już od pierwszego kęsa. Zrób tę wyjątkową szarlotkę wraz z nami!

Bruk z polędwicy wołowej podany na purée z marchwi
Lubisz wołowinę? Podejdź do niej z wielką atencją, a ona odwdzięczy się wspaniałym smakiem.

Pomidory faszerowane z purée pachnącym czosnkiem i z oliwkami
Potrawa rodem z Grecji, uwielbiana we Francji. Ty też pokochasz soczyste pomidory wypełnione, mięsnym farszem.