Torciki z nadzieniem z czerwonych owoców • przepis • składniki • przygotowanie
Kiedy sezon na świeże owoce się kończy, czas na deser z mrożonymi. Kruche ciasto wypełnione gęstą masą budyniową pełną owoców.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Masło kroimy w kostkę i zagniatamy z pozostałymi składnikami na gładkie ciasto, dodając przy tym, w razie potrzeby, 2-3 łyżki zimnej wody. Ciasto wstawiamy minimum na 1 godzinę do lodówki.
OWOCE GOTUJEMY Z BUDYNIEM
Rozmrożone owoce osączamy, zbierając przy tym sok. Sok mieszamy z cukrem i budyniem w proszku na gładką masę. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Jabłka i owoce zagotowujemy przez 2-3 minuty. Dodajemy rozrobiony budyń i gotujemy przez 1-2 minuty, mieszając, a następnie studzimy.
PIECZEMY TORCIKI
2/3 ciasta rozwałkowujemy na odrobinie mąki i wykładamy nim 10 natłuszczonych foremek do tartaletek (każda o średnicy ok. 9 cm), formując przy tym krawędź. Nakłuwamy kilka razy widelcem, przykrywamy kawałkami papieru do pieczenia i obciążamy grochem lub kulkami ceramicznymi. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 5 minut. Papier do pieczenia usuwamy wraz z grochem. Torciki pieczemy przez kolejne 3 minuty. Wyjmujemy i krótko studzimy.
TARTALETKI PODAJEMY Z LODAMI
Pozostałe ciasto również cienko rozwałkowujemy i kroimy na cienkie paski o szerokości ok. 0,5 cm. Nadzienie rozkładamy na tartaletkach. Układamy na nim kratkę z pasków ciasta, przyciskając dobrze na krawędziach. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w tej samej temperaturze przez kolejne 10-15 minut na złotożółty kolor. Pozostawiamy w foremkach do ostygnięcia, a następnie wyjmujemy. Podajemy z 1 kulką lodów waniliowych.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4454 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
445,4 kcal
Tłuszcz
20,1 g
Węglowodany
60,2 g
Błonnik
7,2 g
Białko
7,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Smażony dorsz z czosnkowo-cytrynowym masłem
Przygotuj dorsza w wersji delux – usmaż go z mieszanką masła, sera i musztardy. Będzie smakował wspaniale!

Ciasto tulipan
Efektowne i od lat zdobywające uznanie gości. Ciasto tulipan warto przygotować na szczególną okazję, na przykład na sylwestra. Z przepisem Pawła na pewno Ci się uda!

Przyprawa do piernika
Połącz wyjątkowe aromaty i stwórz swoją własną przyprawę do piernika. Korzenną mieszankę zrobisz szybko i będziesz cieszyć się wyjątkowym połączeniem cynamonu, imbiru, goździków, anyżu, gałki muszkatołowej i pieprzu. Sprawdź, jakie to proste!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Podudzia kurczaka z grilla marynowane w soku z pomarańczy
Pomarańcze też mogą przydać się na grillu, a dokładnie w marynacie do kurczaka. Zobacz, co z tego wyniknie.

Ryż z jabłkami i cynamonem
Ryż na mleku, jabłka i aromatyczny cynamon połączone w jednej, słodkiej zapiekance – prosty pomysł na słodkie danie!

Zupa owocowa z makaronem
Zupa owocowa to doskonały pomysł na letni lunch! Podana z makaronem i jogurtem naturalnym będzie stanowiła sycący posiłek! Sięgnij po przepis Kingi!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Lazania - szybka wersja
Karol Okrasa udowadnia, że można połączyć kuchnię w stylu włoskim z kuchnią polską - sprawdź!

Kofta z wołowiną i kaszą orkiszową
Szukasz innych pomysłów na obiad niż tradycyjne, polskie potrawy? Eksperymentuj z innymi kuchniami bez ograniczeń! Wbrew pozorom przyrządzenie zagranicznych dań nie jest niczym trudnym i poradzisz sobie z nimi nawet, jeśli nie masz dużego doświadczenia. Wypróbuj przepis na kofty i zrób wrażenie na domownikach i gościach!

Tarta Tatin
Poznaj przepis na typowo francuski deser - pyszną tartę z jabłkami, podawaną ze śmietankowymi lodami.