psse-slupca.pl

Tort makowy z musem z czarnych porzeczek • przepis • składniki • przygotowanie

Tym razem w swoim deserze Paweł łączy mak i mus z czarnych porzeczek. Znasz już ten smak?

Tort makowy z musem z czarnych porzeczek

Tym razem w swoim deserze Paweł łączy mak i mus z czarnych porzeczek. Znasz już ten smak?

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

żelatyna - 10 g
śmietana 30% - 400 ml
cukier - 30 g
woda - 30 ml
wiśniówka - 50 ml
cukier trzcinowy - 80 g
jajko - 4 szt.
mak - 70 g
mąka pszenna tortowa - 80 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
rodzynki - 30 g
kakao - 1 łyżka
porzeczka - 65 g

Instrukcje przygotowania

1.PRYGOTOWUJEMY BISZKOPT MAKOWY:
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Rodzynki moczymy w nalewce wiśniowej. Do ubitej piany dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę oraz mielony mak – mieszamy. Na koniec wsypujemy odsączone i posiekane rodzynki oraz wlewamy oliwę i ponownie mieszamy. Masę równomiernie rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu) i pieczemy przez ok. 10-12 minut. Kiedy ciasto przestygnie, wycinamy z niego dwa krążki o średnicy ok. 20 cm.
2.PRZYGOTOWUJEMY MUS Z CZARNYCH PORZECZEK:
Namaczamy żelatynę w wodzie. Ubijamy śmietankę. Porzeczki z cukrem zagotowujemy na patelni. Dodajemy napęczniałą żelatynę. Całość dokładnie miksujemy i odstawiamy do przestygnięcia (nie ostygnięcia). Letnią masę porzeczkową stopniowo łączymy z ubitą śmietanką.
3.PRZEKŁADAMY BISZKOPTY MUSEM:
Wodę zagotowujemy z cukrem. Studzimy i mieszamy z nalewką wiśniową, która została po namoczeniu rodzynek. Wycięty krążek biszkoptu umieszczamy na dnie tortownicy o średnicy 21 cm. Skrapiamy ponczem, a następnie smarujemy połową musu z czarnych porzeczek. Kładziemy kolejny krążek, również skrapiamy go ponczem i wykładamy pozostałą część musu. Wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na ok. 1,5 godziny do zestalenia się musu.
4.OZDABIAMY TORT:
Wyjmujemy z tortownicy, całość posypujemy kakao. Możemy udekorować świeżymi owocami.
Tort makowy z musem z czarnych porzeczek

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRYGOTOWUJEMY BISZKOPT MAKOWY

Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Rodzynki moczymy w nalewce wiśniowej. Do ubitej piany dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę oraz mielony mak – mieszamy. Na koniec wsypujemy odsączone i posiekane rodzynki oraz wlewamy oliwę i ponownie mieszamy. Masę równomiernie rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu) i pieczemy przez ok. 10-12 minut. Kiedy ciasto przestygnie, wycinamy z niego dwa krążki o średnicy ok. 20 cm.

2

PRZYGOTOWUJEMY MUS Z CZARNYCH PORZECZEK

Namaczamy żelatynę w wodzie. Ubijamy śmietankę. Porzeczki z cukrem zagotowujemy na patelni. Dodajemy napęczniałą żelatynę. Całość dokładnie miksujemy i odstawiamy do przestygnięcia (nie ostygnięcia). Letnią masę porzeczkową stopniowo łączymy z ubitą śmietanką.

3

PRZEKŁADAMY BISZKOPTY MUSEM

Wodę zagotowujemy z cukrem. Studzimy i mieszamy z nalewką wiśniową, która została po namoczeniu rodzynek. Wycięty krążek biszkoptu umieszczamy na dnie tortownicy o średnicy 21 cm. Skrapiamy ponczem, a następnie smarujemy połową musu z czarnych porzeczek. Kładziemy kolejny krążek, również skrapiamy go ponczem i wykładamy pozostałą część musu. Wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na ok. 1,5 godziny do zestalenia się musu.

4

OZDABIAMY TORT

Wyjmujemy z tortownicy, całość posypujemy kakao. Możemy udekorować świeżymi owocami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3036 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

379,5 kcal

🥑

Tłuszcz

17,9 g

🌾

Węglowodany

44,9 g

🥬

Błonnik

8,5 g

💪

Białko

8,5 g

Podobne przepisy