Kaczka w czerwonym winie i powidłach • przepis • składniki • przygotowanie
Mięso połączone ze słodkim sosem na bazie powideł śliwkowych. Kompozycja smaków inspirowana staropolską tradycją.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻELIWNE
Folię aluminiową Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg) Przygotuj wcześniej Korzeń selera obierz, pokrój w kostkę 2 x 2 cm, skrop sokiem wyciśniętym z cytryny, zalej wodą i odstaw na czas przygotowywania kaczki.
PRZYGOTOWANIE KACZKĘ DZIELIMY
na korpus, piersi i uda.
Z KORPUSU POZOSTAŁEGO
po dzieleniu kaczki gotujemy wywar.
SKÓRĘ NA PIERSIACH
kaczki delikatnie nacinamy (tak, by nie przeciąć mięsa).
Z UD WYCINAMY
kości (zostawiamy tylko jedną kość udową) i dodajemy je do wywaru.
KACZKĘ OD STRONY
mięsa doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu.
PIERSI I UDA
od strony skóry kładziemy na zimnej patelni, smażymy na niezbyt dużym ogniu.
KIEDY MIĘSO OD
strony skóry zarumieni się, odwracamy je na drugą stronę.
MIĘSO PRZEKŁADAMY Z
patelni do naczynia żeliwnego.
WCZEŚNIEJ PRZYGOTOWANEGO SELERA
odcedzamy, doprawiamy 2 ząbkami czosnku pokrojonego w plastry oraz 2 płaskimi łyżeczkami miodu, kilkoma gałązkami świeżego tymianku, niewielką ilością oleju, niewielką ilością przygotowanego masła, białym pieprzem, solą oraz niewielką ilością skórki z pomarańczy.
FOLIĘ ALUMINIOWĄ SKŁADAMY,
nadając jej kształt kieszonki, wkładamy do niej zamarynowany seler, zamykamy szczelnie kieszonkę.
CAŁOŚĆ WKŁADAMY DO
piekarnika nagrzanego do 180°C mniej więcej na 30 minut.
NA PATELNIĘ, NA
której smażyliśmy mięso kaczki, przekładamy cebulę pokrojoną w piórka, 2 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki oraz liście laurowe i goździki.
CAŁOŚĆ PRZESMAŻAMY DO
momentu zeszklenia.
NASTĘPNIE DODAJEMY 1
łyżkę skórki startej z pomarańczy oraz 1 łyżeczkę miodu.
CHWILĘ PRZESMAŻAMY, NASTĘPNIE
zawartość patelni przekładamy do naczynia, do którego wcześniej już przełożyliśmy mięso kaczki.
DODAJEMY KILKA POKROJONYCH
suszonych śliwek oraz 2 łyżki powideł śliwkowych.
POMARAŃCZĘ FILETUJEMY.
FILETY Z POMARAŃCZY
(niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji) wraz z sokiem, pozostałą ilość masła, czerwone wino wytrawne oraz sok jabłkowy dodajemy do naczynia.
CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY ŚWIEŻYM
tymiankiem oraz niewielką ilością wcześniej przygotowanego wywaru z kaczki.
CAŁOŚĆ ZAGOTOWUJEMY, NASTĘPNIE
gotujemy na wolnym ogniu minimum godzinę.
PO UPŁYWIE TEGO
czasu mięso kaczki wykładamy na talerz i na chwilę odstawiamy.
POZOSTAŁY W NACZYNIU
sos doprawiamy białym pieprzem (jeśli jest taka potrzeba, możemy również dodać trochę więcej powideł), całość mieszamy, chwilkę redukujemy.
NA TALERZ WYKŁADAMY
sos ze śliwkami, cebulą oraz wszystkimi przyprawami, na sosie układamy kawałki kaczki, dookoła mięsa układamy kawałki selera oraz dekorujemy filetami z pomarańczy i tymiankiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
8398 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
2099,5 kcal
Tłuszcz
183,9 g
Węglowodany
51,5 g
Błonnik
48,9 g
Białko
48,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tartaletki owocowe z kremem cytrynowym
Świetna przekąska na przyjęcie! Kruche ciasto pistacjowe, krem cytrynowy i mnóstwo owoców – goście będą zachwyceni.

Sałatka mięsna podawana z ziołowym dressingiem ze śmietaną
Czasem najprostsze dania smakują najlepiej. Wystarczy kilka składników, by przygotować tę pełną aromatów sałatkę

Chrupiące chlebki z siemieniem lnianym
Idealne jako lekkie śniadanie lub przekąska w ciągu dnia! Chrupiące chlebki z siemieniem lnianym zawsze warto mieć pod ręką – zwłaszcza te, które upieczemy sami, w domowej kuchni.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa krem z kawałkami kurczaka
Łatwa w przygotowaniu zupa krem z kawałkami ugotowanego kurczaka. Pycha!

Grillowane warzywa z kurczakiem i pomysły na jadłospis
Jak stworzyć kilka elementów posiłków, baz posiłków, które można łączyć dowolnie i wykorzystać w innych przepisach? Kinga Paruzel podpowiada!

Uda kurczaka duszone w herbacie z rumem
Zamarynuj udka w rumie, a następnie upiecz je wraz z ziemniakami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pierś kaczki z glazurowanymi śliwkami i czekoladą
Mięso z owocami i... czekoladą? Tak! Odkryj oryginalny przepis na kaczkę i zaskocz smakiem swoich gości.

Kora dębu - ciasto z bakaliami i brzoskwiniami
Czy można połączyć delikatność biszkoptu z wyrazistym smakiem bakalii i soczystych brzoskwiń? Kora dębu (nazywane także korą orzechową) to ciasto, które udowadnia, że takie połączenie to przepis na kulinarny sukces. Poznaj przepis na to niecodzienne, niezwykle smaczne ciasto!

Tarta razowa z botwinką i kozim serem
Dietetyczna tarta z dodatkiem botwinki, cukinii i koziego sera. Łagodny smak warzyw idealnie komponuje się ze słonym smakiem sera.