psse-slupca.pl

Ciasteczka brownie – wegańskie! • przepis • składniki • przygotowanie

Ekstremalnie czekoladowe, roślinne ciasteczka z miękkim środkiem i chrupką skórką. Łatwe w przygotowaniu i przepyszne w smaku.

Ciasteczka brownie – wegańskie!

Ekstremalnie czekoladowe, roślinne ciasteczka z miękkim środkiem i chrupką skórką. Łatwe w przygotowaniu i przepyszne w smaku.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier kokosowy - 115 g
czekolada gorzka - 100 g
kakao - 30 g
masło orzechowe - 115 g
mąka orkiszowa - 135 g
mus mango-jabłko - 100 ml
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
soda oczyszczona - 0,5 łyżeczki
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.ROZDRABNIAMY CZEKOLADĘ W MISIE:
MC SMART UMIESZCZAMY CZEKOLADĘ. ZAMYKAMY POKRYWĘ I MIKSUJEMY NA OBROTACH O PRĘDKOŚCI 4 Z WYKORZYSTANIEM PRZYCISKU „TURBO”. ROZDROBNIONĄ CZEKOLADĘ PRZEKŁADAMY DO MISECZKI. ODSTAWIAMY.
2.DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA:
I CUKIER Do misy urządzenia przekładamy mus z mango, masło orzechowe i cukier. Zamykamy pokrywę i miksujemy ok. 50 sekund na obrotach o prędkości 5.
3.PRZESIEWAMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA:
Do zmiksowanej bazy ciasta przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Zamykamy pokrywę i ponownie miksujemy ok. 40 sekund na obrotach o prędkości 6.
4.DODAJEMY CZEKOLADĘ DO MASY:
dodajemy rozdrobnioną wcześniej czekoladę. Miksujemy ok. 10 sekund na obrotach o prędkości 1.
5.FORMUJEMY CIASTECZKA Z TAK:
przygotowanej masy formujemy w dłoniach kuleczki, które następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Każdą kuleczkę delikatnie spłaszczamy i oprószamy solą.
6.PIECZEMY CIASTECZKA CIASTECZKA PIECZEMY:
ok. 10-15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. II SPOSÓB – Z WYKORZYSTANIEM MIKSERA
7.MIKSUJEMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA:
Mus z mango (lub z jabłka), masło orzechowe i cukier łączymy w dużej misce. Miksujemy, aż składniki się połączą.
8.PRZESIEWAMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA:
Do gęstej, zmiksowanej wcześniej masy przesiewamy przez sitko mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Całość mieszamy, aż składniki się połączą. Powinniśmy uzyskać bardzo gęste ciasto.
9.DODAJEMY CZEKOLADĘ DODAJEMY CZEKOLADĘ:
pokrojoną w drobną kostkę. Mieszamy.
10.FORMUJEMY CIASTECZKA Z TAK:
przygotowanej masy formujemy w dłoniach kuleczki, które następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Każdą kuleczkę delikatnie spłaszczamy i oprószamy solą.
11.PIECZEMY CIASTECZKA CIASTECZKA PIECZEMY:
ok. 10-15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Ciasteczka brownie – wegańskie!

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZDRABNIAMY CZEKOLADĘ W MISIE

MC SMART UMIESZCZAMY CZEKOLADĘ. ZAMYKAMY POKRYWĘ I MIKSUJEMY NA OBROTACH O PRĘDKOŚCI 4 Z WYKORZYSTANIEM PRZYCISKU „TURBO”. ROZDROBNIONĄ CZEKOLADĘ PRZEKŁADAMY DO MISECZKI. ODSTAWIAMY.

2

DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

I CUKIER Do misy urządzenia przekładamy mus z mango, masło orzechowe i cukier. Zamykamy pokrywę i miksujemy ok. 50 sekund na obrotach o prędkości 5.

3

PRZESIEWAMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

Do zmiksowanej bazy ciasta przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Zamykamy pokrywę i ponownie miksujemy ok. 40 sekund na obrotach o prędkości 6.

4

DODAJEMY CZEKOLADĘ DO MASY

dodajemy rozdrobnioną wcześniej czekoladę. Miksujemy ok. 10 sekund na obrotach o prędkości 1.

5

FORMUJEMY CIASTECZKA Z TAK

przygotowanej masy formujemy w dłoniach kuleczki, które następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Każdą kuleczkę delikatnie spłaszczamy i oprószamy solą.

6

PIECZEMY CIASTECZKA CIASTECZKA PIECZEMY

ok. 10-15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. II SPOSÓB – Z WYKORZYSTANIEM MIKSERA

7

MIKSUJEMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

Mus z mango (lub z jabłka), masło orzechowe i cukier łączymy w dużej misce. Miksujemy, aż składniki się połączą.

8

PRZESIEWAMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

Do gęstej, zmiksowanej wcześniej masy przesiewamy przez sitko mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Całość mieszamy, aż składniki się połączą. Powinniśmy uzyskać bardzo gęste ciasto.

9

DODAJEMY CZEKOLADĘ DODAJEMY CZEKOLADĘ

pokrojoną w drobną kostkę. Mieszamy.

10

FORMUJEMY CIASTECZKA Z TAK

przygotowanej masy formujemy w dłoniach kuleczki, które następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Każdą kuleczkę delikatnie spłaszczamy i oprószamy solą.

11

PIECZEMY CIASTECZKA CIASTECZKA PIECZEMY

ok. 10-15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2341,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

234,1 kcal

🥑

Tłuszcz

11 g

🌾

Węglowodany

26,3 g

🥬

Błonnik

3,2 g

💪

Białko

6,3 g

Podobne przepisy