psse-slupca.pl

Tort bezowy ze śliwkami i malinami • przepis • składniki • przygotowanie

Dla fanów bezy i owoców Paweł przygotował pyszny, warstwowy tort. Dla takich słodkości zawsze znajdzie się okazja! Spróbujesz?

Tort bezowy ze śliwkami i malinami

Dla fanów bezy i owoców Paweł przygotował pyszny, warstwowy tort. Dla takich słodkości zawsze znajdzie się okazja! Spróbujesz?

Czas przygotowania
300 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
trudny

Składniki

śliwka - 600 g
cukier - 400 g
jajko - 6 szt.
maliny suszone - 30 g
cukier puder - 100 g
ser mascarpone - 250 g
sok z cytryny - 50 ml
śmietana 30% - 400 ml
malina - 120 g
kwiaty jadalne - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.UBIJAMY BIAŁKA:
Białka jajek o temperaturze pokojowej ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dodając cukier. Gdy będą ubite, sztywne i lśniące, dodajemy przesiany przez sito cukier puder i dokładnie mieszamy.
2.PIECZEMY BLATY BEZOWE:
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i z porcji masy tworzymy 3 okrągłe placki o  średnicy 18-20 cm. Dwa starannie wygładzamy, a na trzecim, najjaśniejszym, tworzymy ozdobne wybrzuszenia.
3.PRZYGOTOWUJEMY KREM:
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Serek mascarpone mieszamy, aby był jednolity i gładki. Dodajemy cukier puder i ubitą śmietankę. Mieszamy dokładnie. Dodajemy sok z cytryny i krótko mieszamy, aby krem się nie zwarzył.
4.PRZYGOTOWUJEMY OWOCE:
Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na cząstki. Mieszamy z cukrem i przekładamy na rozgrzaną patelnię. Prażymy do momentu, aż śliwki będą miękkie.
5.DEKORUJEMY I PODAJEMY TORT:
Na najciemniejszy blat bezy nakładamy warstwę kremu, na krem — śliwki z malinami. Na wierzch kładziemy jaśniejszy blat i ponownie — krem i śliwki. Nakładamy najjaśniejszy blat razem z kremem i śliwkami.
Tort bezowy ze śliwkami i malinami

Czas przygotowania

300 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UBIJAMY BIAŁKA

Białka jajek o temperaturze pokojowej ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dodając cukier. Gdy będą ubite, sztywne i lśniące, dodajemy przesiany przez sito cukier puder i dokładnie mieszamy.

2

PIECZEMY BLATY BEZOWE

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i z porcji masy tworzymy 3 okrągłe placki o  średnicy 18-20 cm. Dwa starannie wygładzamy, a na trzecim, najjaśniejszym, tworzymy ozdobne wybrzuszenia.

3

PRZYGOTOWUJEMY KREM

Schłodzoną śmietankę ubijamy. Serek mascarpone mieszamy, aby był jednolity i gładki. Dodajemy cukier puder i ubitą śmietankę. Mieszamy dokładnie. Dodajemy sok z cytryny i krótko mieszamy, aby krem się nie zwarzył.

4

PRZYGOTOWUJEMY OWOCE

Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na cząstki. Mieszamy z cukrem i przekładamy na rozgrzaną patelnię. Prażymy do momentu, aż śliwki będą miękkie.

5

DEKORUJEMY I PODAJEMY TORT

Na najciemniejszy blat bezy nakładamy warstwę kremu, na krem — śliwki z malinami. Na wierzch kładziemy jaśniejszy blat i ponownie — krem i śliwki. Nakładamy najjaśniejszy blat razem z kremem i śliwkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5181,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

431,8 kcal

🥑

Tłuszcz

16,6 g

🌾

Węglowodany

67,5 g

🥬

Błonnik

5,9 g

💪

Białko

5,9 g

Podobne przepisy