Zupa śledziowa • przepis • składniki • przygotowanie
Tradycyjna zupa śledziowa, czyli rosopita to prawdziwa perła kuchni Kujaw i Pomorza. Łączy w sobie intensywny smak śledzi z delikatnością ziemniaków, tworząc niepowtarzalne, z pewnością dość zaskakujące danie. Choć może wydawać się nietypowym wyborem, warto jej spróbować. Zrób ją razem z nami!

Czas przygotowania
295 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MOCZYMY ŚLEDZIE
Do miski wlewamy wodę i moczymy śledzie przez co najmniej 4 godziny, co godzinę wylewając z nich wodę, aby pozbyć się nadmiaru soli.
PRZYGOTOWUJEMY WYWAR
Wlewamy 700 ml wody do garnka i dodajemy do niej listki laurowe, pieprz, cukier i ziele angielskie. Gotujemy przez 10 minut.
DODAJEMY CEBULĘ
Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w cienkie plastry i wrzucamy do garnka. Gotujemy przez kolejne 10 minut. Studzimy.
DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Do wystudzonego wywaru dodajemy śmietany i mieszamy. Śledzia kroimy na duże kawałki i również dodajemy do wywaru. Mieszamy, a na sam koniec zaprawiamy octem i ponownie mieszamy. Wkładamy do lodówki i chłodzimy.
GOTUJEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy je na mniejsze kawałki. Wkładamy do rondelka, dolewamy wody i solimy. Gotujemy przez 15 minut, a potem lekko je studzimy.
PODAJEMY ZIEMNIAKI
Do misek wkładamy lekko ciepłe ziemniaki i zalewamy schłodzoną rosopitą. Gotową zupę możemy podać ze świeżym koperkiem lub pietruszką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2780,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
695,1 kcal
Tłuszcz
40,5 g
Węglowodany
26,3 g
Błonnik
2,7 g
Białko
53,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gotowana kukurydza z sosem z humusu
Jeśli nie wiesz, jak możesz wykorzystać kolby kukurydzy, to zdecydowanie jest to przepis dla Ciebie! To proste i szybkie danie, które pozwala się cieszyć doskonałym smakiem kukurydzy oblanej humusowym sosem!

Hummus czekoladowy
Hummus na słodko przygotujesz w niecałe 5 minut! Nie wierzysz? Zobacz, jak poradziła sobie z tym Daria!

Ostre paluszki dyniowe z dipem
Paluszki z dyni? To nasza propozycja wytrawnej przekąski. Podaj je z pysznym dipem i zaskocz swoich gości smakowitym połączeniem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Poncz różany z truskawkami
Wykorzystaj sezon na truskawki i przyrządzaj z nich nie tylko desery, ale także napoje! Spróbuj różanego ponczu z szampanem i winem!

Karkówka po cygańsku
Zapraszamy do odkrycia kulinarnej podróży przez smaki z dalekich zakątków świata, czyli przepisu na karkówkę po cygańsku. Soczysta wieprzowina w połączeniu z papryką i pieczarkami, przykryta pomidorowym sosem to prawdziwa poezja! To aromatyczne danie zachwyca bogactwem smaków i niesamowitym aromatem. Jak zrobić wyśmienitą karkówkę po cygańsku? Już spieszymy z przepisem na to danie!

Ciasto Balladyna
Ciasto Balladyna z galaretką malinową i czekoladowym biszkoptem to wyjątkowy deser, który zachwyci swoją delikatnością i bogactwem smaków. Połączenie puszystego biszkoptu, kremowej masy, herbatników i owocowej galaretki sprawia, że każdy kęs smakuje naprawdę wyjątkowo. Odkryjcie nasz przepis na to bogate ciasto!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczona owsianka z airfryera
Pieczona owsianka z airfryera z dodatkiem rabarbaru, czyli pyszny pomysł na śniadanie. Skuś się na przygotowanie tego przepisu i ciesz się wspaniałym śniadaniem na ciepło lub na zimno.

Szakszuka z kuminem
Orientalne śniadanie? Nic trudnego! Zrób szakszukę z Okrasą!

Bułeczki angielskie z konfiturą
Na drugie śniadanie przygotuj pyszne maślane bułeczki według przepisu Pawła Małeckiego. Szczegóły znajdziesz na stronie Kuchni Lidla.