Tarta z truskawkami i kremem budyniowym • przepis • składniki • przygotowanie
Krucha, pełna delikatnego kremu budyniowego i obłożona świeżymi truskawkami – taka jest idealna tarta autorstwa Pawła! Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, że kruche ciasto nie jest tak straszne, jak mogłoby się wydawać.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
SIEKAMY CIASTO
Zimne masło kroimy w kostkę. Mąkę przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach i przesypujemy na stolnicę. Następnie dodajemy do niej masło i część cukru pudru i całość siekamy nożem, ograniczając dotykanie rękoma, aż rozdrobnimy masło na naprawdę małe kawałki. Następnie do ciasta dodajemy pozostały cukier, ponownie siekamy, aż składniki się dobrze połączą, dodajemy jajko i jeszcze chwilę siekamy.
WYRABIAMY CIASTO
Dobrze przesiekane ciasto krótko zagniatamy, aż będziemy mogli uformować z niego kulę. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i przekładamy do lodówki, gdzie chłodzimy je przez ok. 40-60 minut.
WAŁKUJEMY CIASTO
Dość szybko i energicznie, uważając, aby go zbytnio nie ogrzać, wałkujemy ciasto na kształt koła o średnicy trochę większej niż średnica formy.
CHŁODZIMY CIASTO
Gotowe ciasto przekładamy do formy, dociskamy do boków i odrywamy nadmiar wystający za brzegi. Następnie nakłuwamy wierzch ciasta widelcem i schładzamy je przez ok. 15-20 minut w lodówce lub zamrażarce.
PIECZEMY CIASTO
Na schłodzone ciasto kładziemy papier do pieczenia, dociskamy go do ciasta i wypełniamy formę suchymi strączkami lub kulkami do pieczenia. Tak przygotowane ciasto pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 190°C. Następnie zdejmujemy papier do pieczenia i podpiekamy tartę przez kolejne 10 minut w temperaturze 180°C. Gotowy spód studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ BUDYNIOWĄ
200 ml mleka zagotowujemy. W dużej misce ucieramy żółtka z ekstraktem waniliowym i cukrem. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną i ponownie mieszamy za pomocą rózgi. Do wymieszanych składników dodajemy pozostałe mleko, cały czas mieszając.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
Do gotowej masy budyniowej dolewamy ugotowane 200 ml mleka i całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowany krem przelewamy do rondla, w którym gotowaliśmy mleko i cały czas mieszając, podgrzewamy, aż zgęstnieje. Gęsty krem zdejmujemy z ognia i po kawałku dodajemy miękkie masło, cały czas mieszając. Gotowy krem lekko studzimy.
WYKAŃCZAMY TARTĘ
Truskawki pozbawiamy szypułek i przekrawamy na pół. Krem nakładamy na spód tarty i rozprowadzamy go równomiernie po jej powierzchni. Następnie układamy na nim truskawki w okręgach i oprószamy brzegi tarty cukrem pudrem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3473 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
347,3 kcal
Tłuszcz
18,3 g
Węglowodany
39,9 g
Błonnik
0,5 g
Białko
6,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Nowojorskie bajgle z łososiem z równoległego uniwersum
Czy ktoś jeszcze nie słyszał o efekcie bajgla (ang. bagel effect)? Polega on na tym, że małe rzeczy mogą mieć olbrzymi wpływ na multiwersum. Dlatego zanim zmierzysz się ze złoczyńcami w grze na konsolę, przygotuj sobie tę prostą, ale pyszną kanapkę.

Ziemniaki z patelni - smażone z jajkiem
Szukasz pomysłu na ziemniaki, które zostały po obiedzie? Podsmaż je z jajkiem i podaj z sosem tatarskim!

Pieczona nadziewana papryka
Przystawka dla fanów intensywnego smaku. Ostra papryka, słony ser, aromatyczna pinia i rozmaryn komponują się doskonale.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Letnie owoce pod kruszonką
Owocowy smak lata ukryty pod delikatną warstwą ciepłej chrupiącej kruszonki. Idealnie komponuje się z kulką lodów!

Sałata z grillowanym ananasem i kurczakiem
Wiosenna propozycja na grilla w egzotycznym stylu: przypieczone plastry ananasa z kurczakiem, sałatą i sosem winegret.

Hiszpańskie ciasteczka migdałowe
Pyszne ciasteczka łączące smak migdałów i pomarańczy – wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tort red velvet
Klasyczny tort red velvet w wersji Pawła – zabarwiony burakiem! To deser idealny na wszystkie ważne okazje!

Pieczony kurczak z ziemniakami i szparagami
Nafaszeruj kurczaka ziołami i upiecz go wraz ze szparagami oraz ziemniakami, a wspaniały efekt będzie gwarantowany.

Ośmiornica z grilla z sosem cytrynowo-pietruszkowym
Daria Ładocha pokaże Ci, jak przyrządzić smaczną grillowaną ośmiornicę z sosem cytrynowo-pietruszkowym oraz sałatką z ogórka!