psse-slupca.pl

Stir fry z indyka z warzywami • przepis • składniki • przygotowanie

Klasyczne danie kuchni w stylu azjatyckim, czyli stir fry z indykiem i warzywami w aromatycznym sosie. To potrawa, która wymaga dużo krojenia i siekania, ale efekt zdecydowanie jest tego wart. Koniecznie spróbuj!

Stir fry z indyka z warzywami

Klasyczne danie kuchni w stylu azjatyckim, czyli stir fry z indykiem i warzywami w aromatycznym sosie. To potrawa, która wymaga dużo krojenia i siekania, ale efekt zdecydowanie jest tego wart. Koniecznie spróbuj!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula czerwona - 1 szt.
imbir mielony - 1 łyżka
por - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
marchew - 1 szt.
cukinia - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 1 szt.
filet z indyka - 200 g
olej - 3 łyżki
olej sezamowy - 0,5 łyżeczki
sos teriyaki gęsty - 100 ml
miód - 1 łyżeczka
limonka - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
orzechy ziemne niesolone - 50 g
kolendra świeża - 3 gałązki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJEMY SKŁADNIKI:
Cebulę kroimy w grube pióra, por w dużą kostkę, marchew i czosnek w cienkie plasterki, a chili i imbir w cienkie paseczki. Orzeszki ziemne kruszymy na mniejsze kawałki za pomocą noża. Cukinię kroimy wzdłuż na cztery części, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plastry. Indyka kroimy w paski.
2.SMAŻYMY SKŁANIKI:
W woku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim kawałki indyka na złoty kolor. Następnie zdejmujemy je z patelni i przekładamy na talerz. W razie potrzeby do woka dolewamy więcej oleju i smażymy cebulę, cukinię, czosnek, marchew oraz por, tak aby były chrupkie. Warzywa także zdejmujemy z woka.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Na patelnię wlewamy sos teriyaki, olej sezamowy i miód. Następnie dodajemy posiekany imbir i całość gotujemy, aż sos zgęstnieje.
4.PODAJEMY STIR FRY:
Do gotowego sosu dodajemy mięso i warzywa. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy sokiem i skórką z limonki. Gotowe danie przekładamy na talerz, oprószamy pieprzem, posiekaną kolendrą  i orzeszkami ziemnymi. Stir fry podajemy z cząstkami limonki obok.
Stir fry z indyka z warzywami

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJEMY SKŁADNIKI

Cebulę kroimy w grube pióra, por w dużą kostkę, marchew i czosnek w cienkie plasterki, a chili i imbir w cienkie paseczki. Orzeszki ziemne kruszymy na mniejsze kawałki za pomocą noża. Cukinię kroimy wzdłuż na cztery części, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plastry. Indyka kroimy w paski.

2

SMAŻYMY SKŁANIKI

W woku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim kawałki indyka na złoty kolor. Następnie zdejmujemy je z patelni i przekładamy na talerz. W razie potrzeby do woka dolewamy więcej oleju i smażymy cebulę, cukinię, czosnek, marchew oraz por, tak aby były chrupkie. Warzywa także zdejmujemy z woka.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Na patelnię wlewamy sos teriyaki, olej sezamowy i miód. Następnie dodajemy posiekany imbir i całość gotujemy, aż sos zgęstnieje.

4

PODAJEMY STIR FRY

Do gotowego sosu dodajemy mięso i warzywa. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy sokiem i skórką z limonki. Gotowe danie przekładamy na talerz, oprószamy pieprzem, posiekaną kolendrą  i orzeszkami ziemnymi. Stir fry podajemy z cząstkami limonki obok.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1218,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

609,1 kcal

🥑

Tłuszcz

29 g

🌾

Węglowodany

54,2 g

🥬

Błonnik

9,9 g

💪

Białko

38,9 g

Podobne przepisy

Stir fry z indyka z warzywami - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl