psse-slupca.pl

Babeczki cytrynowe • przepis • składniki • przygotowanie

Jeśli lubisz intensywny, cytrusowy smak i puszyste wypieki, te wilgotne babeczki cytrynowe są dla Ciebie! Delikatne, aromatyczne i mocno cytrusowe — idealne do popołudniowej kawy. Upiecz je wraz z nami, a na pewno wrócisz do tego przepisu nie raz!

Babeczki cytrynowe

Jeśli lubisz intensywny, cytrusowy smak i puszyste wypieki, te wilgotne babeczki cytrynowe są dla Ciebie! Delikatne, aromatyczne i mocno cytrusowe — idealne do popołudniowej kawy. Upiecz je wraz z nami, a na pewno wrócisz do tego przepisu nie raz!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka pszenna tortowa - 190 g
masło - 60 g
cukier drobny - 90 g
jajko - 1 szt.
śmietana 12% - 4 łyżki
proszek do pieczenia - 4 g
cukier puder - 40 g
sok z cytryny - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.UBIJAMY MASŁO Z CUKREM:
Do misy miksera dodajemy masło oraz cukier i ubijamy na najwyższych obrotach, aż utworzy się puszysta piana.
2.DODAJEMY JAJKO:
Do ubitej masy wbijamy jajko i miksujemy.
3.WYCISKAMY SOK Z CYTRYNY:
Cytrynę sparzamy i ścieramy z niej skórkę. Połowę skórki dodajemy do misy miksera, a resztę odkładamy na bok. Potem wyciskamy sok z połowy cytryny do kubka. Dodajemy 2 łyżki soku do masy i dalej miksujemy, lekko zmniejszając obroty miksera.
4.DODAJEMY MĄKĘ I PROSZEK DO PIECZENIA:
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy wprost do misy miksera. Wyłączamy mikser i mieszamy wszystko szpatułką.
5.DODAJEMY ŚMIETANĘ:
Do gładkiej masy dodajemy śmietanę i jeszcze raz mieszamy do momentu, w którym składniki się połączą.
6.PRZEKŁADAMY MASĘ DO PAPILOTEK:
Papilotki układamy w formie, a potem przelewamy do nich masę tak do ¾ ich wysokości.
7.PIECZEMY MUFFINKI:
Wsuwamy muffinki do piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut, aż zrobią się ładnie rumiane. Po upieczeniu studzimy je.
8.PRZYGOTOWUJEMY LUKIER:
Do miseczki wsypujemy cukier puder i dodajemy pozostały sok z cytryny. Wszystko energicznie mieszamy, aż utworzy się lukier.
9.OZDABIAMY BABECZKI:
Gotowym lukrem polewamy wystudzone babeczki, a potem posypujemy je otartą skórką i gotowe!
Babeczki cytrynowe

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UBIJAMY MASŁO Z CUKREM

Do misy miksera dodajemy masło oraz cukier i ubijamy na najwyższych obrotach, aż utworzy się puszysta piana.

2

DODAJEMY JAJKO

Do ubitej masy wbijamy jajko i miksujemy.

3

WYCISKAMY SOK Z CYTRYNY

Cytrynę sparzamy i ścieramy z niej skórkę. Połowę skórki dodajemy do misy miksera, a resztę odkładamy na bok. Potem wyciskamy sok z połowy cytryny do kubka. Dodajemy 2 łyżki soku do masy i dalej miksujemy, lekko zmniejszając obroty miksera.

4

DODAJEMY MĄKĘ I PROSZEK DO PIECZENIA

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy wprost do misy miksera. Wyłączamy mikser i mieszamy wszystko szpatułką.

5

DODAJEMY ŚMIETANĘ

Do gładkiej masy dodajemy śmietanę i jeszcze raz mieszamy do momentu, w którym składniki się połączą.

6

PRZEKŁADAMY MASĘ DO PAPILOTEK

Papilotki układamy w formie, a potem przelewamy do nich masę tak do ¾ ich wysokości.

7

PIECZEMY MUFFINKI

Wsuwamy muffinki do piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut, aż zrobią się ładnie rumiane. Po upieczeniu studzimy je.

8

PRZYGOTOWUJEMY LUKIER

Do miseczki wsypujemy cukier puder i dodajemy pozostały sok z cytryny. Wszystko energicznie mieszamy, aż utworzy się lukier.

9

OZDABIAMY BABECZKI

Gotowym lukrem polewamy wystudzone babeczki, a potem posypujemy je otartą skórką i gotowe!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1770,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

295 kcal

🥑

Tłuszcz

9,9 g

🌾

Węglowodany

46,4 g

🥬

Błonnik

0,9 g

💪

Białko

4,7 g

Podobne przepisy

Babeczki cytrynowe - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl