Zupa jarzynowa z amarantusem i dorszem • przepis • składniki • przygotowanie
Szybki sposób na rozgrzewający i pożywny obiad? Przygotuj zupę z warzywami, amarantusem i dorszem z nutą cytryny!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY WARZYWA
Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Dymki oraz szczypiorek oczyszczamy i kroimy w krążki, 2 łyżki szczypiorku odkładamy. Cebulę z marchewką podsmażamy na gorącym oleju aż do zeszklenia. Dodajemy amarantus, dolewamy bulion i zagotowujemy. Doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy pod przykryciem przez 20 minut.
DODAJEMY WARZYWA DO ZUPY
Seler i por oczyszczamy, myjemy i kroimy w plasterki lub krążki. Zielone liście selera grubo siekamy. Wszystko dodajemy do zupy i gotujemy na małym ogniu przez kolejne 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie.
DOPRAWIAMY DORSZA
Dorsza myjemy i kroimy w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i dodajemy do zupy. Gotujemy pod przykryciem przez 5-7 minut na małym ogniu. Śmietanę mieszamy z odłożonym szczypiorkiem dymki oraz skórką otartą z cytryny i doprawiamy do smaku. Zupę doprawiamy solą oraz pieprzem i podajemy z kleksem kwaśnej śmietany.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1782,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
445,7 kcal
Tłuszcz
15 g
Węglowodany
37,7 g
Błonnik
40,4 g
Białko
40,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa z groszku z miętą i prażoną gruszką
To wyjątkowe połączenie aromatycznych przypraw z delikatnym groszkiem. Dodatkowo wzbogacone słodką, prażoną gruszką.

Pieczony łosoś z piekarnika z sałatką chlebową
Staropolski sposób na łososia, czyli ryba o słodko-kwaśnym smaku, oryginalna sałatka i dopełniająca całość piwna polewka.

Szparagi w panierce i zapiekane młode ziemniaki
Kwintesencja wczesnego lata: szparagi i młode ziemniaki, tym razem w duecie! Przygotuj szybkie i proste szparagi w panierce parmezanowej i ciesz się krótkim sezonem na nowalijki.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ryba z frytkami
Klasyka w brytyjskim stylu, czyli ryba i frytki w chrupiącym duecie! Karol sięga po dorsza i bataty, by przygotować proste i szybkie obiadowe danie dla całej rodziny!

Królik w sosie pieczarkowym
Delikatne mięso z królika przyrządzone według tradycyjnej receptury i wzbogacone smakiem kremowego sosu z pieczarek.

Kotlety siekane z kurczaka
Kotlety z kurczaka siekane to danie, które można przygotować na wiele różnych sposobów. Do tych kotletów można dodać niemal wszystko, co lubisz i zawsze wychodzą pyszne. Poznajcie nasz przepis, który pozwoli Ci stworzyć soczyste i aromatyczne kotlety siekane z kurczaka!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jajka w sosie bazyliowym z purée
Pomysł na lekki obiad? Jajka na miękko podane z sosem bazyliowym obok purée z groszku i ziemniaków. Pyszne!

Lazania - szybka wersja
Karol Okrasa udowadnia, że można połączyć kuchnię w stylu włoskim z kuchnią polską - sprawdź!

Klops z jajkiem
Zobacz, jak smaczny i efektowny obiad można wyczarować z porcji mielonego mięsa i gotowanych jajek.