Tajskie curry z krewetkami • przepis • składniki • przygotowanie
Orientalne aromaty, wyrazisty sos i pyszne krewetki, to przepis na wyśmienite tajskie curry z krewetkami. Przygotujecie je szybko, a smak potrawy z pewnością Was nie zawiedzie. Sprawdźcie ten prosty w przygotowaniu przepis!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY POMIDORKI
Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.
SMAŻYMY PASTĘ CURRY
Do miski do mieszania termorobota MC Smart wkładamy koszyczek. Na wkład z ostrzami zakładamy mieszadełko. Dodajemy czerwoną pastę curry i smażymy, używającprogramu „przypiekanie” / czas: 2 minuty / temperatura: 120°C / obroty: 1.
GOTUJEMY RYŻ
W międzyczasie gotujemy ryż jaśminowy.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Następnie dodajemy do wszystkiego mleko kokosowe, wodę, sos rybny, cukier oraz suszone liście kaffiru i gotujemy sos, używającprogramu „własne ustawienia” / czas: 20 minut / temperatura: 100°C / obroty: 1.Kroimy paprykę w paski i dodajemy ją wraz z krewetkami oraz pomidorkami koktajlowymi. Nadal gotujemy sos, używającprogramu „własne ustawienia” / czas: 8 minut / temperatura: 100°C / obroty: 1. Po tym czasie dodajemy do sosu liście świeżej bazylii i sok z limonki. Zmieniamy parametryprogramu „własne ustawienia” / czas: 2 minuty / temperatura: 100°C / obroty: 1i gotujemy dalej.
PODAJEMY DANIE
Gotowe curry podajemy z ugotowanym wcześniej ryżem jaśminowym.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1159,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
386,6 kcal
Tłuszcz
25,8 g
Węglowodany
19,6 g
Błonnik
5 g
Białko
18,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wiśniowe Sushi
Ryż na mleku, wiśnie i czekoladowa żelka. Tradycyjna japońska potrawa w słodkiej wersji zaskoczy niejednego łasucha!

Sos teriyaki
Sos teriyaki to niezwykle smaczny dodatek do dań kuchni japońskiej. To także obowiązkowy

Kurczak generała Tso
Kurczak generała Tso to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw o chińsko-amerykańskim rodowodzie, które łączy w sobie chrupiące kawałki kurczaka w słodko-pikantnym sosie. Przygotowanie tego dania w domu jest prostsze, niż się wydaje — wystarczy kilka podstawowych składników i gotowe. Poznaj nasz przepis na to pyszne danie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Jajka faszerowane z pesto, pecorino romano i prosciutto
Aromatyczne jajka z pesto, serem Pecorino Romano i szynką Prosciutto di Parma – perfekcyjna kombinacja smaków, która zadowoli każde podniebienie!

Zupa krem z dyni z kurkumą i salsą pomidorową
Zupa krem z dyni z lekko azjatyckim akcentem w postaci kurkumy, curry i sosu sojowego w połączeniu z pomidorową salsą to prawdziwa eksplozja smaków. Przekonaj się, jak proste jest jej przygotowanie dzięki termorobotowi MC Smart.

Tofu Hasselback z mizerią z mango
Sprawdź przepis na tofu jak z najlepszej restauracji! W towarzystwie domowego sosu ponzu i zaskakującej mizerii z mango – zachwyca z każdym kęsem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Brioszki col tuppo w stylu sycylijskim
Puszyste, pyszne, idealne na śniadanie! Te brioszki swoją nazwę zawdzięczają kształtowi, który przypomina „tuppo”, czyli kobiecy kok. Można je podać również na deser: wypełnione lodami lub migdałową granitą.

Jaglanka mango lassi
Aksamitna jaglanka o smaku mango lassi, która – dzięki dodatkowi serka wiejskiego – ma w sobie ekstraporcję białka. Przygotuj to danie i ciesz się pożywnym i pysznym śniadaniem!

Wielkanocny koktajl serniczkowy
A co to kryje się w zajączku z czekolady? To pyszny koktajl! W te święta wielkanocne zaskocz bliskich i podaj ten wyjątkowy napój chociażby zamiast deseru.