Zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym • przepis • składniki • przygotowanie
Łatwa i szybka w wykonaniu zupa pomidorowa z orientalnym akcentem w wykonaniu Moniki Mrozowskiej!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY SZALOTKĘ
Ryż gotujemy wedle wskazań na opakowaniu. Szalotkę obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę. Do garnka wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy szalotkę i podsmażamy, mieszając.
KROIMY POMIDORY
Pomidory sparzone i obrane ze skórki kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka i podsmażamy. Dodajemy wywar warzywny, mleczko kokosowe. Mieszamy. Zupę łączymy z ugotowanym ryżem.
ZUPĘ POSYPUJEMY KOLENDRĄ I PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI
Zupę rozlewamy do miseczek, dodajemy kulki mozzarelli, posiekaną kolendrę oraz uprażone płatki migdałowe.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1008,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
252,1 kcal
Tłuszcz
12,6 g
Węglowodany
28 g
Błonnik
7 g
Białko
7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szakszuka z kuminem
Orientalne śniadanie? Nic trudnego! Zrób szakszukę z Okrasą!

Orientalny deser ryżowo-kokosowy z mango
Wyśmienity deser inspirowany smakami Azji! Ryż, mango i kokos gwarantują niezapomniane doznania. Musisz go spróbować!

Azjatyckie klopsiki à la tsukune
Pyszne klopsiki z mielonego mięsa kurczaka à la japońskie tsukune, które dzięki podaniu w aromatycznym sosie tare smakują wspaniale. Wypróbuj ten wyjątkowy przepis w azjatyckim stylu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Deser pascha
Uwielbiasz paschę, ale nie masz cierpliwości czekać aż będzie gotowa? Ten przepis będzie dla Ciebie! Skuś się na pełen bakalii deser pascha.

Jajka z majonezem i awokado
Jajka z majonezem i awokado, czyli Twój najnowszy pomysł na śniadanie! Dzięki dodatkowi szczypiorku i rzodkiewki są nie tylko pyszne, ale też pachną wiosną.

Pieczony sandacz z cebulą i kaparami
Delikatny sandacz pieczony z cebulą to całkiem nowy pomysł na rybę, który odświeży Twoje menu! Sięgnij po przepis Karola na eleganckie i proste danie dla fanów wyjątkowych smaków.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kapuśniak gryczany
Karol przygotował kapuśniak na wywarze z kaczki z dodatkiem orzeźwiającej sałatki z nutą limonki i kolendry!

Kanapka z bekonem, sałatą i pomidorem
Bekon, sałata i pomidor to kompozycja, która świetnie sprawdzi się na Twojej kanapce. Koniecznie wypróbuj to połączenie!

Obwarzanki – przepis
Obwarzanek to tradycyjny wypiek przypominający pierścień, który od wieków stanowią integralną część kultury i krajobrazu gastronomicznego Polski, a w szczególności małopolski i Krakowa. Historia tych małych, drożdżowych krążków sięga jeszcze czasów średniowiecza, a receptura na ten wypiek przekazywana z pokolenia na pokolenie została wpisana na listę Rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych.